Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

Jupiter: druga zvijezda Sunčevog sustava?

Ova fotografija Jupitera rezultat je rada znanstvenika Kevina M. Gilla i podataka svemirske letjelice Juno. Izvor: Kevin M. Gill / Juno / NASA.

Unatoč svom našem znanju, Jupiter ostaje jedna od najvećih misterija Sunčevog sustava.

Jeste li ikad razmišljali o Jupiterovoj veličini i kako to da nije postao zvijezdom? Ako ne, predlažem vam da odmah otvorite sliku koja uspoređuje Jupiter sa svim planetima u Sunčevom sustavu. Dat ću vam jednostavan primjer – plinski div je 318 puta veći od našeg planeta i gotovo 2,5 puta veći od svih objekata u Sunčevom sustavu osim Sunca. Štoviše, postoje čak i zvijezde koje su manje od Jupitera.

Desetljećima se temeljito raspravlja o tome zašto Jupiter nije postao druga zvijezda Sunčevog sustava. Kako nastaju zvijezde? Što bi se dogodilo ako bi Jupiter jednog dana postao zvijezda?

Što je točno zvijezda i kako nastaje?

Zvijezda je ogromna plinska kugla velike mase koja se smanjuje pod utjecajem gravitacijskih sila. Posljedica toga je porast temperature u njenom središtu što uzrokuje nuklearnu fuziju – stvaranje helija iz vodika popraćeno oslobađanjem ogromnih količina energije.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Da bi se stvorili uvjeti za fuziju, zvijezda mora biti ogromna. Na primjer, Sunce ima masu 333 000 puta veću od Zemlje. Postoje zvijezde čija je masa do 100 puta veća od Sunčeve, kao i zvijezde čija masa iznosi oko 8% Sunčeve mase što je inače minimalna masa pri kojoj su moguće termonuklearne reakcije u jezgri.

Što se tiče njihovog nastanka, zvijezde proizvode ogromne oblake plina i prašine. Ako je oblak plina dovoljno velik, počinje se smanjivati ​​pod utjecajem gravitacijskih sila. Ova kontrakcija uzrokuje porast tlaka i temperature u središtu.

Objekt koji se tada formira, naziva se protozvijezdom. Radi se o početnoj fazi života zvijezde. Protozvijezdu moramo promatrati pomoću infracrvenog elektromagnetskog spektra jer ne emitira svjetlost iz vidljivog spektra. Kad tlak i temperatura dovoljno porastu, započinju nuklearne reakcije koje vodik pretvaraju u helij.

Usporedba Jupitera i Sunca;  zašto Jupiter ne može postati zvijezda?

Možda će vas to iznenaditi, ali Jupiter je zapravo vrlo sličan Suncu. Iako Sunce ima masu 1050 puta veću od Jupitera, njihova je sličnost u sastavu vodik-helij. Masa Sunca podijeljena je između ova dva elementa (ne računajući ostatak)otprilike: 71% vodik i 27% helij. Kada pogledate Jupiter, postoci su gotovo identični – 73% vodik i 24% helij.

Ako je njihov sastav tako sličan, zašto onda Jupiter nije zvijezda? U prošlost su postojale teorije da je plinski div propala zvijezda te da bi jednog dana potencijalno mogao postati zvijezdom. Moderna znanost dokazala je upravo suprotno.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Usporedba Zemlje i Jupitera.

Jednostavno rečeno, nuklearna fuzija zahtijeva veliko zagrijavanje, veliku masu, intenzivnu kompresiju i gorivo. Planet ima puno vodika, ali mu nedostaje velika gustoća i potrebno zagrijavanje. Jupiter se mora povećati 80 puta prije nego dobijemo ikakvog razloga za brigu.

Što bi se dogodilo da Jupiter postane zvijezda?

Odgovor na ovo pitanje iznenadit će vas – gotovo će sve ostati isto. Mogao bi promijeniti količinu energije koja nam dolazi iz svemira za približno 0,02% i biti sjajniji od Sunca. Znanstvenici vjeruju da bismo je vidjeli tijekom dana, ali to ne bi utjecalo na naš način života.

Čak se vjeruje da to ne bi utjecalo na našu orbitu jer smo preblizu Suncu. Međutim, to bi se odrazilo na vanjske planete Sunčevog sustava kao što su Neptun, Uran i vjerojatno Saturn.

Jupiter je možda velik, ali njegova masa nije ni blizu količini koja mu je potrebna da bi postao zvijezda. Štoviše, čak i da se to dogodi, vjerojatno neće imati utjecaja na život na Zemlji iako nikada ne možemo biti potpuno sigurni, zar ne?

O Jupiteru se može još puno toga naučiti i vjerujem da smo otkrili tek mali komadić tajni ovog plinskog diva.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

• Gunn, D. (n.d.). Could Jupiter become a star?
• Jupiter – In Depth. (2020, October 12).
• Starr, M. (n.d.). Jupiter Is Bigger Than Some Stars, So Why Didn’t We Get a Second Sun?

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Nove slike galaksije ponudile su nove tragove o tome kako su nastale prve zvijezde i strukture u Svemiru te pružaju indikacije da je formiranje...

Svemir

Jupiter je pogođen drugi put u pet tjedana. Zapravo, ovakvi udari u Jupiter vrlo su česti budući da planet kruži u blizini glavnog asteroidnog...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena.  Vjetrovi na Velikoj...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Oglas