kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Top 10 najneobičnijih prirodnih satelita u Sunčevom sustavu
Svemir

Top 10 najneobičnijih prirodnih satelita u Sunčevom sustavu

objavljeno

U našem Sunčevom sustavu nalazi se čak 200 prirodnih satelita. Ovdje ćemo predstaviti top 10 najneobičnijih.

Jeste li znali da postoji preko 200 otkrivenih prirodnih satelita u Sunčevom sustavu? Većina njih orbitira oko najvećih planeta poput Saturna i Jupitera, dok Venera i Merkur nemaju nijedan prirodni satelit.

Svaki mjesec jedinstven je na svoj način, a neki privlače dodatnu pažnju svojim neobičnim karakteristikama i izgledom. Ne stignemo raspravljati o svih 200 komada pa sam odabrao 10 najčudnijih za koje vjerojatno niste znali premda su itekako vrijedni spomena.

1. Miranda – najružniji mjesec

Neobičan mjesec Miranda i njegova oštećena površina. Izvor: National Geographic.

Krenimo sa Mirandom, Uranovim mjesecom. Otkriven 1948., ubrzo je postao poznat kao najružniji prirodni satelit zbog svojih grubih karakteristika. Skoro svako nebesko tijelo bez atmosfere  prekriveno je kraterima, no Miranda ovu činjenicu diže na potpuno novu razinu.


Njezina južna hemisfera puna je dubokih utora koji upućuju na to da se formirala od nekoliko različitih komada stijena. Naravno, kad god je u pitanju oštećen satelit/planet, teorija ide da je uzrok tome kolizija s nekim svemirskim tijelom u prošlosti.

Modernija teorija kaže da Uran trga Mirandu na komade. Dok orbitiraju jedno oko drugog, oboje trpe štetu od gravitacijskog privlačenja koje je toliko jako da može izazvati geološke katastrofe na Mirandi.

2. Hiperion – neobičan oblik

Spužvasti mjesec Hiperion. Izvor: NASA.

Hiperion je Saturnov satelit. Ističe se po svojem spužvastom obliku. Prema znanstvenicima, njegove deformacije i nedostatak sferičnosti rezultat su manjka gravitacije.

Njegove rupe koje podsjećaju na spužvu, nastale su zbog udara svemirskih objekata o tanki sloj leda na Hiperionovoj površini.

3. Titan – planetoidne karakteristike

Zanimljiv mjesec Titan. Izvor: NASA

Još jedan Saturnov satelit, ali potpuno jedinstvenih značajki. Titan ima atmosferu i vodeni ciklus što ga čini bližim definiciji planeta nego mjeseca. Postojanje vodenog ciklusa ne znači nužno prisutnost tekuće vode. Temperature na Titanu preniske su što znači da je površina prekrivena slojem leda.

4. Ganimed – magnetsko polje

Ganimed iz perspektive Galileo letjleice. Izvor: NASA

Ganimed je najveći mjesec u Sunčevom sustavu. Ovaj prirodni satelit Jupitera veći je od planeta Merkura. Velik je kao ¾ Marsa.

Ono što čini Ganimed posebnim jest prisutnost magnetskog polja što nema nijedan drugi mjesec u Sunčevom sustavu.

5. Io – vulkanski mjesec

Vulkanski mjesec Io. Izvor: NASA

Io je mjesec koji orbitira Jupiterom i poznat je po svojoj vulkanskoj aktivnosti. Zbog ekestremne gravitacijske sile, stotine vulkana eruptiraju na svakodnevnoj bazi, konstantno  uzrokujući promjene na površini. Io je najaktivniji vulkanski satelit u Sunčevom sustavu.

6. Japet – polumračan

Obje hemisfere Japeta. Izvor: NASA.

Saturnov neobičan prirodni satelit, Japet, otkrio je 1671. astronom Giovanni Cassini. Njemu je također bilo jasno da je polovica mjeseca u mraku. Naravno, nije mogao objasniti iz kojeg točno razloga. Znanosti je trebalo gotovo tri stoljeća da bi objasnila misteriju.


Japetov orbitalni put prolazi kroz Saturnov tamno-crveni prašinski prsten zbog čega dio površine ostaje zamračen.

7. Mimas – Zvijezda smrti iz Ratova zvijezda

Herschel krater na Mimasu. Izvor: NASA

Otkrio ga je 1789. astronom William Herschel. Mimas je najmanji satelit okruglog oblika s vlastitom gravitacijom. Iako mjesec nije posebno spektakularan i nema nikakvih specijalnih karakteristika, postoji jedan dakako zanimljiv fenomen –  Herschelov krater.

Herschelov krater čini Mimas sličnim Zvijezdi smrti (eng. „Death Star“) iz popularnog filmskog serijala Ratovi zvijezda.

8. Phobos – osuđen na sudarnu putanju

Pohobos, veći od dva Marsova mjeseca. Izvor: NASA.

Od dva Marsova mjeseca, Phobos je onaj veći. Njegova sudbina završava kobno. Iako je veći od dvojice, Phobos je zapravo malen kad se gleda u širem kontekstu. Ima promjer od samo 27 kilometara. Interesantno je da se Phobos sve više približava Marsu. To znači da će se za milijun godina sudariti sa površinom Marsa ili polako raspasti te formirati prsten.

9. Enkelad – mjesec gejzira

Najpoznatiji gejzeri Sunčevog sustava nalaze se na Enkeladu. Izvor: NASA.

Vjerojatno najljepši prirodni satelit u našem Sunčevom sustavu. Enkelad orbitira oko Saturna i poznat je po svojoj geološkoj aktivnosti u vidu velikih gejzira. Mjesec je prekriven debelim slojem leda ispod kojeg se nalazi ocean tekuće vode. Njegova ledena površina konstantno puca zbog djelovanja jakih gejzira koji izbacuju paru i led nevjerojatnom silinom. Sve u svemu, Enkelad se smatra najzanimljivijim nebeskim tijelom za znanstveno proučavanje.

10. Triton – retrogradni mjesec

Prekrasan, ali neobičan satelit Triton, pun aktivnih kriovulkana. Izvor: NASA

Neptunov najveći mjesec Triton, poznat je po nekoliko stvari. Prvo, on je jedini veliki mjesec u Sunčevom sustavu koji orbitira u „suprotnom“ smjeru. Drugim riječima, ide kontra planetarne rotacije. Zato se često naziva „Retrogradnim mjesecem“.

Usprkos njegovim užasno niskim površinskim temperaturama, Triton ima kriovulkane. Ako niste znali, kriovulkanska aktivnost se sastoji od erupcija koje nisu povezane s lavom. U Tritonovom slučaju, radi se o zaleđenom dušiku.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.