kozmos.hr
Svemir

Noć na Mjesecu ponovno uspavala Japanski lander

Japanski lander je sletio na Mjesec ali naglavačke!
objavljeno

Nakon kratkog perioda aktivnosti, japanski lander SLIM je ponovno prestao s radom, ali će nastaviti s misijom ako preživi dvotjednu noć na Mjesecu, izjavila je svemirska agencija u četvrtak. Bezposadni Smart Lander za istraživanje Mjeseca (SLIM) sletio je prošli mjesec pod kutem koji je ostavio njegove solarne panele okrenute naopako. Kako se kut Sunca promijenio, lander je ponovno oživio na dva dana ovog tjedna i proveo znanstvena promatranja kratera pomoću svoje visokospecifične kamere. “Nakon završetka operacija od 30.1. do 31.1., #SLIM je ušao u dvotjedno razdoblje mirovanja tijekom duge mjesečeve noći,” objavila je svemirska agencija JAXA na X-u.

“Iako SLIM nije bio dizajniran za izazove mjesečevih noći, planiramo pokušati ponovno pokrenuti operacije od sredine veljače, kada će Sunce ponovno obasjati SLIM-ove solarne ćelije.”

Uspješna promatranja

JAXA je izjavila da je SLIM “uspješno završio promatranja… kako je izvorno planirano” s njegovom višespektralnom spektroskopskom kamerom i mogao je istraživati više ciljanih područja nego što je prvotno bilo očekivano. Svemirska agencija je također u četvrtak objavila crno-bijelu fotografiju stjenovite površine snimljene sa svemirskog broda. To je uslijedilo nakon drugih zrnastih slika poslanih sa misije za istraživanje izloženog područja mjesečevog plašta, unutarnjeg sloja obično duboko ispod njegove kore.


Moon Sniper

SLIM, nazvan “Moon Sniper” zbog svoje tehnologije preciznog slijetanja, sletio je unutar svoje ciljane zone slijetanja 20. siječnja. To je bio uspjeh za Japanski svemirski program nakon niza nedavnih neuspjeha, čineći Japan tek petom zemljom koja je postigla “meko slijetanje” na Mjesec, nakon Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Kine i Indije. No, tijekom svog spuštanja, letjelica je imala problema s motorom i lander je završio naglavačke, što znači da su solarni paneli bili okrenuti prema zapadu umjesto prema gore.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.