kozmos.hr
Svemir

Japanski lunarni lander SLIM ponovno aktiviran

SLIM na Mjesecu. Zasluge JAXA.
objavljeno

Eureka!

Japanski lunarni lander SLIM vračen je u život, objavila je svemirska agencija u ponedjeljak, omogućujući nastavak misije istraživanja Mjesečeve površine unatoč izazovnom početku. Ova neočekivana vijest značajan je poticaj za japanski svemirski program, devet dana nakon što je SLIM sletio pod nezgodnim kutom, zbog čega su njegovi solarni paneli bili okrenuti u krivom smjeru.

“Sinoć smo uspostavili komunikaciju s SLIM-om i obnovili operacije!” objavila je JAXA na društvenoj mreži X, uz fotografiju lunarnog kamena poznatog kao “toy poodle”. “Odmah smo započeli znanstvena promatranja pomoću MBC-a i uspješno zabilježili prvu svjetlost za promatranje u 10 spektralnih pojasa,” naveli su, referirajući se na višebojnu spektroskopsku kameru na modulu.

Slijetanje SLIM-a 20. siječnja učinilo je Japan petom državom koja je ostvarila ‘meko slijetanje’ na Mjesec, nakon Sjedinjenih Država, Sovjetskog Saveza, Kine i Indije.

20 minuta terora

No, tijekom spuštanja, nazvanog “20 minuta terora”, modul je naišao na probleme s motorom, te je završio pod kosim kutom na površini Mjeseca, kako su pokazale slike koje je objavila JAXA. To je značilo da su solarni paneli bili usmjereni prema dolje, a ne prema gore, stoga je bilo neizvjesno hoće li moći prikupiti dovoljno sunčeve svjetlosti za rad. Prošlog tjedna JAXA je izjavila da je isključila SLIM s 12 posto preostale energije, nadajući se da će modul ponovno proraditi ovaj tjedan.


Glasnogovornik JAXA-e izjavio je u ponedjeljak za AFP da su operacije s SLIM-om nastavljene “vjerojatno zbog obnovljene proizvodnje energije u solarnoj bateriji, nakon što je primila sunčevu svjetlost”. “Trenutno dajemo prioritet onome što možemo postići – promatranju i prikupljanju podataka – umjesto pokušaja prilagođavanja položaja modula, jer bi takva prilagodba mogla dovesti do pogoršanja situacije,” rekao je. “Dnevno svjetlo na mjestu gdje se SLIM nalazi na Mjesecu trajat će do kraja siječnja, nakon čega nastupa noćni period, počevši od veljače,” dodao je.

U nastojanju da popravi svoj ugled nakon nedavnih neuspjeha, JAXA je prošlog tjedna izvijestila da je SLIM sletio 55 metara od zadanog cilja. To je zasista impresivno! A to znači da je ‘lunar sniper’ uspio sletjeti unutar ciljane zone slijetanja od 100 metara, što je mnogo preciznije od uobičajenog raspona od nekoliko kilometara. Prije isključivanja modula, kontrola misije uspjela je preuzeti tehničke podatke i slike sa SLIM-ovog spuštanja, kao i informacije o lunarnom krateru gdje je sletio.

Ukoliko ima dovoljno energije, SLIM će sada moći nastaviti sa svojom glavnom misijom – istraživanjem izloženog područja Mjesečeve unutarnje strukture, obično skrivene ispod njegove površine. JAXA je također izvijestila o uspješnom odvajanju dviju rovera- jednog s odašiljačem i drugog, dizajniran da se kreće po Mjesečevoj površini, šaljući slike na Zemlju. Ovaj transformabilni mini-rover, nešto veći od teniske loptice, razvijen je u suradnji s tvrtkom koja stoji iza Transformer igračaka.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.