kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japanski lunarni lander iznenađujuće preživio i treću noć na Mjesecu
Svemir

Japanski lunarni lander iznenađujuće preživio i treću noć na Mjesecu

Japanski lander je sletio na Mjesec ali naglavačke!
objavljeno

Japan je postigao značajan uspjeh u svemirskim istraživanjima, a njihov prvi lunarni modul poznat kao SLIM, izdržao je ne samo jednu, već tri izuzetno hladne lunarne noći, prema posljednjim informacijama koje je objavila Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA). Lunarna noć, tijekom koje temperature mogu pasti na -170 stupnjeva Celzijusa, predstavlja veliki izazov za svemirske letjelice zbog hladnoće i nedostatka sunčeve svjetlosti za napajanje solarnih panela. Unatoč tome, SLIM je uspio preživjeti teške uvjete, pokazujući izvanrednu izdržljivost japanske svemirske tehnologije.

SLIM je uspješno sletio na Mjesec 20. siječnja, čime je Japan postao peta zemlja koja je ostvarila ovaj značajan svemirski poduhvat. Iako je modul inicijalno sletio naopako, što je onemogućilo solarnim panelima da odmah započnu s prikupljanjem sunčeve energije, sustav je bio privremeno isključen. Međutim, osam dana kasnije, s prvim zrakama sunca, modul je automatski reaktiviran.

Tehnološki napredak i daljnji planovi

Dizajniran za testiranje japanske tehnologije preciznog slijetanja i prikupljanje geoloških podataka, SLIM nije bio prvotno namijenjen za opstanak kroz lunarne noći. Unatoč tome, JAXA je na platformi X objavila da su ključne funkcije modula i dalje operativne nakon višestrukih ciklusa ekstremnih temperaturnih promjena. Agencija je najavila kontinuirano praćenje i analizu stanja modula kako bi se procijenilo njegovo postupno trošenje.


Glavni cilj SLIM-a i sličnih misija nije isključivo tehnički uspjeh, već i proširenje znanstvenih spoznaja koje bi mogle pružiti uvid u porijeklo Mjeseca uspoređujući mineralni sastav mjesecnih stijena s onim zemaljskim. Takva istraživanja mogu ponuditi ključne informacije o formaciji našeg planetarnog sustava.

Globalni kontekst i izazovi

Uspjeh SLIM-a dolazi u vrijeme kada su svemirske misije sve češće i sve izazovnije. Primjerice, nedavni uspješni obnovljeni kontakt NASA-e s Voyagerom 1, koji se nalazi najdalje od Zemlje, te problemi s kojima se suočavaju američki i indijski lunarni moduli, ističu složenost svemirskih istraživanja.

Izdržljivost japanskog lunarnog modula SLIM na Mjesecu impresivan je dokaz tehnološkog i znanstvenog napretka. Ova misija ne samo da demonstrira sposobnost Japana u svemirskim tehnologijama, već i otvara mogućnosti za dublje razumijevanje ključnih znanstvenih pitanja od interesa za čitavo čovječanstvo.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.