kozmos.hr
Svemir

Japanski lander je sletio na Mjesec naglavačke!

Japanski lander je sletio na Mjesec ali naglavačke!
objavljeno

Japanska svemirska agencija priopćila je u četvrtak da je njihova prva lunarna misija pogodila maleni dio mjesečeve površine prema kojem je ciljala, u uspješnoj demonstraciji svog preciznog sustava za slijetanje— iako se čini da SLIM leži naopako.

Japan je postao peta zemlja u povijesti koja je stigla do Mjeseca kada je Smart Lander za istraživanje Mjeseca ili SLIM dotaknuo Mjesec rano u subotu. Ali zbog problema sa solarnim baterijama sonde isprva je bilo teško otkriti je li sonda sletjela u ciljnu zonu. Dok je većina prethodnih sondi koristila zone slijetanja široke oko 10 kilometara, SLIM je ciljao na metu od samo 100 metara. Poboljšana točnost bi znanstvenicima omogućila pristup većem dijelu Mjeseca, budući da bi se sonde mogle postaviti bliže svojim ciljevima.

Jedan od glavnih motora landera izgubio je potisak

Jedan od glavnih motora landera izgubio je potisak oko 50 metara iznad površine Mjeseca, uzrokujući teže slijetanje od planiranog. Par autonomnih sondi koje je poslao slike lendera u obliku kutije na površini, iako je isti na površinu sletio naopako. Nakon nekoliko dana analize podataka, Japanska agencija za istraživanje svemira ili JAXA utvrdila je da je letjelica sletjela oko 55 metara od svoje mete, između dva kratera u blizini kratera Shioli, regije prekrivene vulkanskim stijenama.


Ali nakon nesreće pri slijetanju, solarni paneli letjelice okrenuli su se u krivom smjeru i ne mogu proizvesti struju. (Nalaze se okrenute prema površini Mjeseca, i ne prema suncu.) Dužnosnici su rekli da još uvijek postoji nada da će se sonda moći ponovno napuniti kada Mjesec uđe u dan u narednim danima. Voditelj JAXA projekta Shinichiro Sakai rekao je da su poslane slike bile baš kao one koje je zamislio i vidio u računalnim prikazima.

Ipak uspjeh!?

“Nešto što smo dizajnirali putovalo je sve do Mjeseca i napravilo tu snimku”, rekao je. Za precizno slijetanje, rekao je Sakai, dao bi SLIM-u “savršenu ocjenu”. “Pokazali smo da možemo sletjeti gdje želimo”, rekao je Sakai. “Otvorili smo vrata u novo doba.”

LEV-1, rover opremljen antenom i kamerom, dobio je zadatak snimiti slijetanje SLIM-a i poslati slike natrag na Zemlju. LEV-2 je rover veličine bejzbolske lopte opremljen s dvije kamere, a razvila ga je JAXA zajedno sa Sonyjem, proizvođačem igračaka Tomy Co. i Sveučilištem Doshisha. Dvije autonomne sonde neovisno kadriraju i odabiru slike, obje koriste antenu LEV-1 da ih pošalju natrag na Zemlju. Unatoč žurbi, sonde su snimile i poslale 275 slika.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.