kozmos.hr
Svemir

Evo prve fotografije Japanske misije na Mjesec

Površina Mjeseca kamenje SLIM
objavljeno

Japanska svemirska letjelica “Moon Sniper” uspješno je sletjela na Mjesec s neviđenom preciznošću, usprkos problemima s motorom u posljednjim trenucima, izvijestila je svemirska agencija u četvrtak, objavivši prve slike s ove povijesne misije. Fotografija snimljena mini-roverom prikazuje žutu sonda koja, iako se nalazi pod blagim kutom, netaknuta počiva na stjenovitoj sivoj površini Mjeseca, s uzdignutim lunarnim obroncima u pozadini.

Ovo subotnje slijetanje postavilo je Japan u elitni krug tek petih nacija koje su ostvarile meko slijetanje na Mjesec, pridružujući se Sjedinjenim Državama, Sovjetskom Savezu, Kini i Indiji. Letjelica Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), nadimka “Moon Sniper” zbog svoje tehnologije visoke preciznosti, imala je zadatak sletjeti unutar 100 metara od zadanog cilja na krateru Mjesečeve površine, što je znatno preciznije od uobičajenih ciljnih zona slijetanja koje se procjenjuju na nekoliko kilometara.

“SLIM je uspješno izveo precizno meko slijetanje… točka slijetanja potvrđena je da je samo 55 metara udaljena od ciljanog mjesta,” objavila je svemirska agencija JAXA u četvrtak.


Ova fotografija koju je objavila Japanska svemirska agencija JAXA prikazuje mjesečevo kamenje snimljeno spektroskopskom kamerom na modulu Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Zasluge: JAXA.
Ova fotografija koju je objavila Japanska svemirska agencija JAXA prikazuje mjesečevo kamenje snimljeno spektroskopskom kamerom na modulu Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Zasluge: JAXA.

Problemi s motorima

Prema riječima Shinichiro Sakaija, voditelja projekta SLIM, sonda je tijekom spuštanja naišla na probleme s motorom, koji su mogli utjecati na odstupanje od kursa. Prije ovih problema, sonda je bila na putu da sleti još bliže zadanom cilju. Problemi s solarnim panelima svemirske letjelice također su doveli do toga da one nisu proizvodile energiju. Skoro tri sata nakon slijetanja, JAXA je donijela odluku o isključivanju SLIM-a s preostalih 12 posto energije, čime se otvara mogućnost nastavka rada kada se promijeni kut sunčevih zraka. To bi moglo uslijediti već za tjedan dana, budući da su solarni paneli sonde okrenuti prema zapadu, kako je naglasila agencija.

“Na temelju trenutnih procjena, pripremamo se za reaktivaciju sonde do 1. veljače,” izjavila je JAXA. Prije isključivanja sonde, centar za upravljanje misijom uspio je preuzeti tehničke podatke i podatke o slikama s njenog spuštanja i površine Mjeseca.

Članovi japanske svemirske agencije JAXA objašnjavaju sliku mjesečeve površine koju je snimio rover nakon slijetanja misije Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Zasluge: JAXA.
Članovi japanske svemirske agencije JAXA objašnjavaju sliku mjesečeve površine koju je snimio rover nakon slijetanja misije Smart Lander for Investigating Moon (SLIM). Zasluge: JAXA.

Primarni cilj

Primarni cilj misije bio je istražiti određeni krater za koji se vjeruje da na površini otkriva mjesečev plašt, inače duboki unutarnji sloj ispod njegove kore. Analiziranjem tih stijena, JAXA se nada rasvijetliti misterij potencijalnih vodnih resursa Mjeseca—ključnih za buduću izgradnju baza na Mjesecu koje bi mogle služiti kao usputne stanice na putu prema Marsu. U subotu su se od SLIM-a uspješno odvojile dvije sonde: jedna s odašiljačem i druga dizajnirana za kretanje po mjesecovoj površini i slanje slika na Zemlju.

Ovaj transformirajući mini-rover, nešto veći od teniske loptice, razvijen je u suradnji s tvrtkom poznatom po Transformer igračkama. SLIM predstavlja jednu od nekoliko nedavnih lunarnih misija koje provode vlade i privatne tvrtke, pola stoljeća nakon prvog ljudskog slijetanja na Mjesec. Međutim, tehnički problemi su česti izazov, a Sjedinjene Države su samo ovog mjeseca doživjele dva neuspjeha u svojim ambicioznim lunarnim programima.


Dvije prethodne japanske misije na Mjesec, jedna državna i jedna privatna, također su završile neuspjehom. Japanska sonda Omotenashi neuspješno je poslana na Mjesec 2022. godine kao dio američke misije Artemis 1. U travnju, japanski startup ispace pokušao je neuspješno postati prva privatna tvrtka koja je sletjela na Mjesec, izgubivši komunikaciju sa svojom sondom nakon onoga što je opisano kao “tvrdo slijetanje”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.