kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japanska svemirska agencija potvrdila: Letjelica SLIM stigla na Mjesec, u tijeku je provjera stanja
Svemir

Japanska svemirska agencija potvrdila: Letjelica SLIM stigla na Mjesec, u tijeku je provjera stanja

Ilustracija SLIM landera.
objavljeno

Postignut je “minimalni uspjeh”.


Rano u subotu po Japanskom vremenu, svemirska agencija (JAXA) objavila je da je njihova lunarna letjelica, poznata kao SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), sletjela na površinu Mjeseca. Trenutačno se provodi “provjera njezina stanja”, a više informacija bit će objavljeno na predstojećoj konferenciji za novinare, kako su najavili službeni predstavnici agencije. SLIM je prizemljio na lunarnu površinu u subotu oko 12:20 po lokalnom tokijskom vremenu, (1520 GMT u petak), a na letjelici nisu bili astronauti. Ukoliko se potvrdi uspješno slijetanje, Japan će se pridružiti elitnom klubu nacija – Sjedinjenim Državama, Sovjetskom Savezu, Kini i Indiji – koje su ostvarile slijetanje na Mjesec.

Tijekom slijetanja, kontrola misije u JAXA-i izvijestila je da operacija teče prema planu, a potom je potvrđeno da se SLIM nalazi na lunarnoj površini. Međutim, još uvijek nije objavljeno je li slijetanje bilo uspješno. Iz kontrole misije više puta je istaknuto da je u tijeku “provjera stanja” letjelice, te će dodatne informacije biti podijeljene na zakazanoj konferenciji za novinare. Točan termin početka konferencije još nije preciziran. SLIM, koji je dobio nadimak “Snajper Mjeseca”, započeo je svoj spust točno u ponoć, a u roku od 15 minuta spustio se na oko 10 kilometara iznad Mjesečeve površine, prema podacima JAXA-e.


Pri visini od pet kilometara, letjelica je prešla u vertikalni mod slijetanja, a zatim, prijećiši 50 metara nadmorske visine, SLIM je planirao izvesti bočno manevriranje kako bi pronašao sigurno mjesto za prizemljenje, objasnila je JAXA. Oko pola sata nakon pretpostavljenog trenutka slijetanja, iz JAXA-e su izvijestili da je u tijeku provjera statusa letjelice.

Čekamo status letjelice

SLIM, dizajniran da cilja na vrlo usko definirano područje, relativno je lagana svemirska letjelica veličine osobnog automobila. Koristi se naprednom tehnologijom “preciznog slijetanja”, koja omogućava znatno veću kontrolu nad procesom slijetanja u usporedbi s prethodnim lunarnim misijama. Dok su prethodne sonde koristile prostrane zone slijetanja, široke oko 10 kilometara, cilj SLIM-a bio je prostor od svega 100 metara. Projekt je plod dvadeset godina razvoja precizne tehnologije unutar JAXA-e.

Glavni cilj misije je testiranje nove tehnologije slijetanja koja bi omogućila precizno slijetanje na Mjesecu “tamo gdje želimo, a ne samo tamo gdje je to moguće”, kako navodi JAXA. Ukoliko je slijetanje uspješno, letjelica će provoditi istraživanja tragova o nastanku Mjeseca, uključujući analizu minerala korištenjem posebne kamere.

SLIM, koji je bio opremljen s amortizacijskim jastukom radi ublažavanja udarca, ciljao je na slijetanje u blizini kratera Shioli, u regiji bogatoj vulkanskim stijenama. Ova misija, koja je izazvala značajnu međunarodnu pažnju, uslijedila je samo deset dana nakon što je misija jedne američke privatne svemirske kompanije pretrpjela neuspjeh na putu prema Mjesecu, uslijed curenja goriva koje se dogodilo samo nekoliko sati nakon lansiranja.

SLIM je lansiran Mitsubishi Heavy H2A raketom u rujnu. Nakon što je inicijalno kružio oko Zemlje, letjelica je ušla u Mjesečevu orbitu 25. prosinca. Uspjeh misije SLIM mogao bi bitno doprinijeti obnavljanju povjerenja u japansku svemirsku tehnologiju nakon serije nedavnih neuspjeha. Druga svemirska letjelica japanskog dizajna srušila se tijekom pokušaja slijetanja na Mjesec u travnju, dok je novi vodeći model rakete doživio neuspjeh na svom prvom lansiranju u ožujku.


JAXA već ima iskustvo s izazovnim slijetanjima. Njihova letjelica Hayabusa2, lansirana 2014. godine, uspješno se spustila dva puta na asteroid Ryugu dužine 900 metara, prikupivši uzorke koji su kasnije vraćeni na Zemlju. Stručnjaci ističu da bi uspjeh SLIM-ove precizne misije slijetanja, posebno na Mjesecu, znatno pojačao Japansku poziciju u globalnoj svemirskoj utrci tehnologija.

Takeshi Tsuchiya, profesor aeronautike na školi inženjerstva Sveučilišta u Tokiju istaknuo je važnost potvrde preciznosti slijetanja na ciljano područje za budućnost lunarnih istraživanja.

“Bitno je svijetu demonstrirati da Japan raspolaže odgovarajućom tehnologijom kako bi se mogao efektivno pozicionirati u razvoju Mjeseca,” izjavio je Tsuchiya. Dodao je da je Mjesec važan iz perspektive istraživanja resursa te može poslužiti kao baza za daljnje misije na druge planete, poput Marsa. Na lunarnoj letjelici SLIM nalaze se dva mala autonomna istraživačka modula – LEV-1 i LEV-2, namijenjena za lunarnu eksploraciju. Ova vozila bit će ispuštena neposredno prije slijetanja letjelice.

LEV-1, opremljen antenom i kamerom, zadužen je za snimanje slijetanja SLIM-a. LEV-2, kuglasti rover opremljen s dvije kamere, razvijen je u suradnji JAXA-e sa Sonyjem, proizvođačem igračaka Tomy i Sveučilištem Doshisha.

Ažurirani podaci

Što do sada znamo? Prema izvještajima JAXA-e, SLIM je sletio, a NASA-ina Mreža za duboki svemir detektirala je signal letjelice sa površine Mjeseca. Međutim, ne ide sve prema planu. Najnoviji izvještaji pokazuju da solarni paneli ne funkcioniraju kako bi trebali, a JAXA ulaže napore kako bi SLIM ostao operativan. Prema izvješću JAXA-e, meko slijetanje na mjesec je bilo uspješno, no nije prošlo bez problema. Prema neslužbenim informacijama, postoji vjerojatnost da se SLIM nalazi u položaju na boku, sugerirajući da letjelica možda nije sletjela na površinu Mjeseca pod optimalnim kutem.

“Još uvijek prikupljamo podatke” s letjelice SLIM, kaže Hitoshi Kuninaka. Objašnjava da je potrebna detaljna analiza podataka te da je više vremena potrebno za potvrdu dodatnih informacija.

Predsjednik JAXA-e izjavio je da je ostvaren “minimalni uspjeh” te da je potrebno procijeniti detaljne podatke. “Tehnologija bi se trebala dalje razvijati kako bismo mogli pristupiti površini Mjeseca,” dodao je.

Stručnjaci naglašavaju kako je opravdano zaključiti da je Japan ostvario svoj osnovni cilj slijetanjem na Mjesec. Sama činjenica da letjelica šalje podatke ukazuje na to da je u funkcionalnom stanju. Možda gledamo na neuspjeh ili na grešku. Jedno od najvažnijih pitanja je koliko dugo SLIM može nastaviti s radom bez proizvodnje energije putem solarnih ćelija. Stručnjaci navode da SLIM trenutno radi u modu niske potrošnje baterije kako bi se sačuvala energija. Specijalisti misije se nadaju da će solarni paneli letjelice početi proizvoditi energiju za ponovno punjenje SLIM-a.

“Postoji ograničenje baterije”, kaže Hitoshi Kuninaka. “U ovom trenutku, baterija će vjerojatno trajati nekoliko sati i već je prošao jedan sat od slijetanja.”

Za sad, JAXA komunicira sa svojim landerom i jednim od svojih rovera, tako da zanmo da su njihovi strojevi netaknuti i rade. Ali već sada je jasno da je nešto ozbiljno pošlo po zlu. SLIM ne dobiva energiju iz svojih solarnih ćelija pa se oslanjaju isključivo na baterije koje su imale 74% pune snage pri slijetanju. To znači da će imati ograničeno vrijeme da shvate što je pošlo po zlu i postoji li način da se to popravi. Također će morati pažljivo odrediti koje su podatke odlučili preuzeti. Svaki prijenos koštat će ih dragocjene i ograničene snage.

Prva fotografija letjelice SLIM trebala je biti objavljena četiri sata nakon slijetanja – otprilike u 18:20 po hrvatskom vremenu. No, odbor je izjavio da se izvorni plan “više ne može provesti” zbog problema s solarnim ćelijama. Hitoshi Kuninaka navodi da je moguće da je SLIM prikupio neke podatke. “Moguće je da ćemo s vama podijeliti neke slike Mjeseca. Vjerujem da ćemo uskoro moći učiniti neke podatke dostupnima,” dodao je.

Problem sa solarnim ćelijama pojavio se nakon slijetanja

Prije slijetanja letjelice SLIM na lunarnu površinu, ona je orbitirala oko Mjeseca, a solarni paneli su radili, kaže dužnosnik Japanske svemirske agencije. Hitoshi Kuninaka navodi da od strane letjelice “nije bilo upozorenja” prije slijetanja. “Vjerujem da su solarni paneli radili ispravno, stoga se problem pojavio nakon slijetanja,” dodaje.


Ovaj članak je zandji put ažuriran u 19:52 po Hrvatskom vremenu, 19 sječnja 2024. godine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.