kozmos.hr
Svemir

Japanski lander ponovno postavljen u stanje mirovanja

Japanski lander je sletio na Mjesec ali naglavačke!
objavljeno

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), u ponedjeljak je objavlila da je njihov lander za istraživanje Mjeseca, poznat kao SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), ponovno stavljen u stanje mirovanja nakon što je neočekivano prebrodio još jednu ekstremno hladnu mjesečevu noć.

Ovaj pionirski lander, prozvan “Moon Sniper” zbog svoje izuzetne preciznosti slijetanja (unatoč neidealnom kutu slijetanja), uspješno je dotaknuo lunarnu površinu u siječnju, čime je Japan postao petom zemljom koja je postigla meko slijetanje na Mjesec. Unatoč izazovima poput neobičnog kuta slijetanja koji je doveo do nepravilnog usmjerenja solarnih panela, SLIM je preživio uvjete koji su izazvali sumnju kod mnogih. Nakon završetka mjesečeve noći, koja traje približno 14 zemaljskih dana, lander je ponovno aktiviran krajem veljače. Suočavajući se s temperaturama koje su padale do -130°C, SLIM nije samo uspješno oživio, već je i poslao nove slike na Zemlju, potvrđujući svoju izdržljivost.

JAXA je nedavno pokrenula postupak za ponovno stavljanje landera SLIM u mirovanje, tijekom kojeg su detaljno pregledani operativni statusi i funkcionalnost ključnih komponenti. “Primarni cilj ove operacije bio je provjera rada različitih uređaja kroz aktivaciju prekidača i primjenu opterećenja”, izjavila je agencija na društvenoj mreži X, ukazujući na to da, iako postoje manji tehnički problemi s Multiband kamerom (MBC), sustav ostaje funkcionalan, što omogućuje nastavak temeljitih analiza.


Ovo postignuće ne predstavlja samo velik tehnološki napredak, već je i znatan doprinos istraživanju Mjeseca. Stijene locirane u području lunarnih kratera mogu uključivati materijale iz unutrašnjosti Mjeseca, nudeći dragocjene informacije o njegovom nastanku. Misija SLIM-a nastavlja inspirirati znanstvenu zajednicu, otvarajući nove perspektive za istraživanje našeg najbližeg kosmičkog tijela.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.