kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japanski lander SLIM neočekivano ‘preživio’ drugu ekstremno hladnu lunarnu noć
Svemir

Japanski lander SLIM neočekivano ‘preživio’ drugu ekstremno hladnu lunarnu noć

Japanski lander je sletio na Mjesec ali naglavačke!
objavljeno

Japanska svemirska agencija (JAXA) je u četvrtak objavila da je njezin lunarni lander, Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), uspješno nastavio s operacijama nakon što je neočekivano preživio drugu izuzetno hladnu, dvotjednu noć na Mjesecu, te je poslao nove fotografije natrag na Zemlju. Ovime se Japan pridružio ograničenom broju država koje su uspješno postigle prisustvo na lunarnoj površini bez destruktivnih posljedica prilikom slijetanja.

SLIM, dizajniran kao kompaktna i jednostavna sonda, nije bio opremljen za produžene misije, te se našao u teškoj situaciji odmah nakon slijetanja u siječnju. Slijetanje nije prošlo prema planu, pri čemu je lander završio nagnut zbog čega su solarni paneli bili okrenuti naopako, čime je ugrožena njegova sposobnost da funkcionira. Ipak, unatoč navedenim poteškoćama, JAXA je objavila na platformi X, koja je bila poznata kao Twitter, vijest o neočekivanom nastavku rada landera SLIM. Nakon uspješnog prijema podataka od SLIM-a tijekom prethodne noći, potvrđeno je da je lander uspješno nastavio s funkcijama i preživio svoju drugu lunarnu noć.


Dodatni dokaz o uspjehu misije bila je crno-bijela fotografija stjenovitog lunarnog kratera, koja služi kao potvrda ne samo sposobnosti sonde da preživi, već i njezine kontinuirane operativnosti u prikupljanju i slanju vrijednih podataka. Ova fotografija, snimljena u trenutku kada je “sunce bilo visoko na nebu, a oprema još uvijek vruća,” predstavlja rad sonde, uključujući privremeno dokumentiranje “uobičajenog pejzaža” pomoću njezine navigacijske kamere.

SLIM nastavlja sa radom aline i Odisej

Ovaj uspjeh stavlja u kontrast sa situacijom američkog landera Odisej (Odysseus), prve privatne svemirske letjelice koja je uspješno sletjela na Mjesec, ali koja nije uspjela nastaviti s operacijama nakon noći na Mjesecu. Iako je proizvođač, tvrtka Intuitive Machines iz Houstona, nadao da će Odysseus moći slijediti primjer japanskog SLIM-a u nastavku operacija, njegova misija je proglašena završenom prošle subote.

SLIM, poznat kao “SMoon Sniper” zbog svoje napredne tehnologije preciznog slijetanja, bio je ključan dio misije čija je svrha bila istražiti unutrašnji dio Mjeseca. Cilj ove misije bio je pružiti uvide u strukture ispod površine Mjeseca, s posebnim fokusom na područje kratera gdje je lander uspješno sletio, u nadi da će otkriti nove informacije o slojevima ispod površinskog sloja. Nakon što je SLIM izveo svoje zahtjevno slijetanje 20. siječnja, JAXA je odlučila privremeno isključiti lander kako bi sačuvala energiju. Zbog promjene u osvjetljenju od Sunca, sustav je bio reaktiviran krajem siječnja, nakon čega su provedene detaljne znanstvene analize kratera upotrebom visoko specijalizirane kamere.


Ponovna aktivacija SLIM-a krajem veljače, uprkos teškim uvjetima tijekom izuzetno hladnih lunarnih noći gdje temperature padaju ispod -130 stupnjeva Celzija, predstavlja značajan uspjeh za JAXA-u. Ovo dostignuće je posebno važno nakon niza prethodnih pokušaja i neuspjeha u japanskim lunarnim misijama.

Dinamika japanskog svemirskog programa bila je ispunjena i uspjesima i neuspjesima, uključujući uspješno lansiranje njihove nove vodeće rakete H3 u veljači, ali i neuspjeh rakete kompanije Space One, koja je doživjela eksploziju tijekom pokušaja postavljanja satelita u orbitu samo nekoliko tjedana ranije. Ovi događaji ističu nepredvidivu prirodu svemirskih istraživanj

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.