kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japanski lander je sletio na Mjesec ali ima problema s napajanjem
Svemir

Japanski lander je sletio na Mjesec ali ima problema s napajanjem

Japanski lander je sletio na Mjesec ali ima problema s napajanjem
objavljeno

SLIM, Japanska prva misija na površinu Mjeseca, ostvarila je uspjeh dosegavši svoj cilj ovoga petka. No, kako smo prethodno objasnili, unatoč ovom povijesnom dostignuću, pojavio se neočekivani problem nakon slijetanja: solarni paneli svemirskog broda nisu ispunili očekivanja u proizvodnji neophodne električne energije. Ovo iznenadno tehničko pitanje postalo je glavni fokus tima stručnjaka iz Japanske svemirske istraživačke agencije (JAXA), koji sada intenzivno rade na dijagnosticiranju i rješavanju problema s solarnim panelima.

Postoji jasna zabrinutost da nešto nije u redu s panelima, budući da ne generiraju energiju kako je to bilo predviđeno. Znanstvenici JAXA-e naporno rade kako bi ponovno pokrenuli panele i omogućili im proizvodnju energije, ali u ovom trenutku ostaje neizvjesno hoće li njihovi napori uroditi plodom. Ova situacija postavlja brojna pitanja o budućnosti misije SLIM, čiji je uspjeh sada obavijen velom neizvjesnosti.

Znanstvenici su upozorili da bi, ukoliko se problem ne riješi u kratkom roku, SLIM mogao trajno prestati s radom. Naglasili su kako njegova baterija ima kapacitet za podršku operacijama na Mjesecu samo nekoliko sati.


SLIM -Smart Lander for Investigating Moon

SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), poznat i kao “Moon Sniper”, uspješno je sletio oko 20 minuta nakon ponoći po japanskom vremenu (15:20 UTC) na površinu mjeseca. Dizajnirana za slijetanje unutar samo 100 metara od zacrtane mete, lansirana je u rujnu. Ovim uspjehom, Japan se pridružio skupini zemalja koje su kontrolirano dosegle Mjesec, nakon SAD-a, Rusije, Kine i Indije.

SLIM je tijekom svoje faze spuštanja postigao razne prekretnice i održavao komunikaciju sa Zemljom i za vrijeme i nakon slijetanja. Međutim, status sonde neposredno nakon slijetanja nije bio odmah poznat. Otprilike sat vremena kasnije, JAXA je izvijestila o problemima s napajanjem landera.

Razlog zbog kojeg solarni članci ne funkcioniraju ostaje nejasan, istaknuli su dužnosnici JAXA-e. Ipak, smatraju malo vjerojatnim da su oštećeni tijekom slijetanja, s obzirom na to da ostatak SLIM-ove opreme djeluje ispravno i funkcionalno. Prema izjavama iz JAXA-e, postoji mogućnost da lander nije pravilno orijentiran prema Suncu, kako je to bilo predviđeno.

Zadaci landera

SLIM-ov zadatak bio je istražiti svoje okruženje, područje Mare Nectaris (“More nektara”), smješteno otprilike 15 stupnjeva južno od lunarnog ekvatora, koristeći se svojim ugrađenim spektrometrom. Podaci prikupljeni ovim instrumentom mogli bi pružiti uvide u sastav tog područja, što bi zauzvrat moglo osvijetliti pitanja o nastanku i evoluciji Mjeseca. No, bez funkcionalnih solarnih panela na SLIM-u, ovakav ishod istraživanja neće biti moguć, izvještava Space.com.


SLIM je također prevozio dva mala rovera – LEV-1 i sferično vozilo poznato kao LEV-2 (“LEV” je skraćenica za “Lunar Excursion Vehicle”).  Ovi mali roboti dizajnirani su da se iskrcaju s matične letjelice SLIM, prikupe svoje podatke i snime fotografije. Prema informacijama koje su dužnosnici JAXA-e podijelili na današnjoj konferenciji za novinare, LEV-1 i LEV-2 su se uspješno rasporedili prema planu, čime su dodatno doprinijeli uspjehu misije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.