kozmos.hr
Svemir

Nevjerojatan selfij NASA-inog helikoptera na Marsu

"NASA-in rover Perseverance snimio je selfi s helikopterom Ingenuity, koji se ovdje nalazi na oko 4 metra udaljenosti na slici 6. travnja 2021., 46. marsovskog dana misije", pišu dužnosnici NASA-inog Laboratorij za mlazni pogon, koji nadgledaju misiju. Izvor: Space.com
objavljeno

Mozaici su spojeni pomoću 62 snimljene fotografije.

Mozaik

Prekrasan novi foto mozaik prikazuje NASA-in rover Perseverance i helikopter Ingenuity kakve ih nikada prije niste vidjeli. Perseverance bdije nad malim helikopterom poput roditelja. Znanstvenik Seán Doran spojio je 62 fotografije snimljene u utorak, kako bi mogli svjedočiti ovom nevjerojatnom trenutku.

Trebalo je nekoliko sati da se izradi mozaik, koji je Doran danas objavio putem svog Twitter računa, @_TheSeaning. Rekao je da je slike obrađivao u “postupku uklanjanja šuma, popravka i nadogradnje” prije nego što ih je mogao sastaviti.

“Naporan je zadatak ispravljanja razlika u ekspoziciji između slika.”, rekao je Doran za Space.com.

Selfij

NASA je također danas podijelila sličnu fotografiju s Perseverancea, kojeg je potpisala kao “selfie”, prikazujući animirani pogled rovera koji gleda u Ingenuity, a zatim u svoju kameru na ruci. Taj je mozaik također izrađen pomoću 62 slike, rekli su službenici agencije.


Dva mozaika bilježe povijesni trenutak u istraživanju planeta. Članovi tima misije pripremaju Ingenuity za svoj prvi testni let koji bi se mogao održati u nedjelju, 11. travnja.

Budući letovi Ingenuityija

Tom će letu – prvom letu robota koji je ikad letio na nebu vanzemaljskog svijeta – slijediti niz drugih tijekom jednomesečne kampanje čiji je cilj pokazati da je zračno istraživanje moguće na Marsu.

Ako će Ingenuity biti uspješan, buduće misije Crvenog planeta mogu uključivati ​​helikoptere koji bi mogli služiti kao izviđači rovera i sami prikupljati podatke, rekli su NASA-ini dužnosnici.

Ingenuity neće prikupiti nikakve podatke, jer 4-lb. rotorcraft (mase 1,8 kilograma) ne nosi nikakve znanstvene instrumente., ali dokumentirat će svoje letove kamerom visoke rezolucije. Perseverance će također promatrai sve sa sigurne udaljenosti. Čak postoji šansa da bi rover mogao snimiti zvuk leta Ingenuityja pomoću svoja dva ugrađena mikrofona, rekli su NASA-ini dužnosnici.

Prikupljanje uzorka

Nakon završetka misije Ingenuity, Perseverance će se usredotočiti ​​na vlastitu znanstvenu misiju. Robot sa šest kotača lovit će znakove drevnog života na Marsu i prikupiti na desetke uzoraka za povratak na Zemlju.

Ovaj posao i letovi Ingenuityja odvijat će se na tlu kratera Jezero širokog 28 kilometara, gdje su rover i helikopter zajedno sletjeli 18. veljače. Snimke snimljene Marsovim orbiterima pokazuju da je Jezero bio velikog jezero i riječna delta prije milijardu godina.

Prenosi Space.com

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Wall M. (8.4.2021.), These selfies of NASA’s Mars helicopter with the Perseverance rover are just amazing, Space.com

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.