kozmos.hr
Svemir

NASA objavila video povijesnog slijetanja na Mars

objavljeno

NASA je objavila video čudesne izvedbe slijetanja na površinu Crvenog planeta. Samo slijetanje je bilo povijesno tehnološko i inženjersko ostvarenje, te je priča za sebe. Video slijetanja na Mars možete pogledati ispod.

Da podsjetimo, NASA je spustila Rover Preservance na površinu Marsa u petak 19.2., te je nakon vikenda u kojem je skupljala i obrađivala video i foto sadržaj samog slijetanja, isti objavila u ponedjeljak na Press konferenciji.

Video slijetanja:

NASA je Rover Preservance spustila u Krater Jezero u kojem će tražiti dokaze da je na Marsu nekada postojao život. Naime, za Krater Jezero vjeruje se da je nekada bio jezero, koje je bilo punjeno tekućicama koje su tekle na površini susjednog planeta. Smatra se kako su se na dnu jezera nataložili organski ostaci živih bića, jer se slične ostatke možemo pronaći na sličnim mjestima na našem planetu. Rover Preservance provest će sljedećih nekoliko godina proućavaju dno kratera, te će uzimati i analizirati skupljene uzorke. One najzanimljivije spremit će u posebne posude, te ostaviti za buduće misije koje bi trebale doći na površinu Marsa, skupiti uzorke, te ih vratiti na Zemlju u 2030-ima.


Također, na Mars je poslan i mini-helitkopter Ingenuity, koji će istraživati postoji li na Crvenom planetu mogućnost letenja, zbog njegove izuzetno rijetke atmosfere. Zanimljvo je da je navedeni krater nazvan po mjestu u Bosni i Hercegovini, te su tekućice koje pune jezero nazvane po rijekama u BiH i Hrvatskoj.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:
NASA Press Konferencija
Službeni NASA YouTube

Pratite Kozmos na Google Vijestima.