kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Povijesna misija: Perseverance rover uspješno sletio na Mars
Svemir

Povijesna misija: Perseverance rover uspješno sletio na Mars

objavljeno

Jučer je započela nova era istraživanja Marsa.

NASA-in Perseverance rover uspješno je obavio dosad najizazovnije slijetanje na Mars, u krater Jezero. Inače, ovaj krater je ime dobio prema općini u Bosni i Hercegovini, a zanimljiva je i činjenica da presušena korita rijeka u njegovoj blizini nose nama poznate hidronime: Sava, Neretva, Una i Pliva.

Perseverance je započeo dvogodišnju misiju potrage za životom na površini Crvenog planeta. Uzorke koje prikupi, preuzet će naknadne sonde. Iako je njegov „rok trajanja“ samo dvije godine, očekuje se daljnji nastavak operativnosti kao što je bio slučaj i sa prethodnim misijama

Usporedba slijetanja Perseverance-a sa prethodnim misijama

Usprkos svim mogućim poteškoćama, NASA je savršeno izvela slijetanje. Tijekom prošlih misija, agencija je nastojala birati ravne površine bez oštrog stijenja, strmih litica i brjegova. No to nisu bila mjesta od velikog interesa za znanost. Na Marsu inače postoje mnogo veći kanjoni od Grand Canyona i puno viši vrhovi od Mount Eversta.

Krater Jezero dugo je zaokupljao pažnju istraživača. 2012. se čak razmišljalo o tome da se ondje pošalje Curiosity rover, no NASA je odustala od te ideje jer je vjerojatnost nezgode bila između 15 i 20 %. Postoje brojne prepreke, ali teren je zanimljiv zato što su u dalekoj prošlosti na tom prostoru rijeke uticale u veliko jezero. U međuvremenu se Jezero isušilo, a dno kratera napuklo.

Još jedna slika površine Marsa koju nam je poslao Perseverance. Uskoro možemo očekivati visoko-kvalitetne fotografije. Izvor: NASA.

Prethodne su se misije uvelike oslanjale na radar kako bi izračunale visinu i držale kontra pogon u pripravnosti. No jučer je NASA po prvi puta u povijesti astronautike uspješno upotrijebila metodu slijetanja „otvorenih očiju“. Kamere su pratile približavanje površini, a računalo je uspoređivalo lokaciju Perseverance-a sa fotografijama iz orbite.

Novi sustav slijetanja testiran je još tijekom misije Oziris-Rex na površinu asteroida Benu, u listopadu prošle godine. Mnogo je ljudi tada radilo na mapiranju asteroida kako bi osigurali uspješno slijetanje – uključujući mene. Oziris-Rex nekoliko je sati putovao prema površini Benua, a u slučaju poteškoća, istraživači su imali opciju izdavanja naredbe za povlačenje.

 

Ovo je plan za slijetanje Perseverance koji je jučer uspješno izveden. Izvor: NASA/JPL-Caltech.

S druge strane, slijetanje na Mars bilo je ponešto izazovnije. Ono traje samo sedam minuta od ulaska u atmosferu do slijetanja na površinu. Dodajmo činjenicu da radio signalima treba 11 minuta kako bi došli s Marsa na Zemlju i možemo zaključiti da je intervencija kontrole leta gotovo nemoguća u slučaju problema.

U trenutku kada primimo radio signal da je letjelica ušla u atmosferu, slijetanje je već odavno gotovo i rover se nalazi na Crvenom planetu – u komadu ili u komadićima. Ovaj put je Perseverance uspio!

Što je sljedeće?

Nakon što Perseverance slijeće na Mars, timovi stručnjaka provjeravaju jesu li svi podsistemi i znanstveni alati na mjestu. Zatim rover započinje svoju ambicioznu misiju koja traje naredne dvije godine. Možemo očekivati istraživanje tragova drevnog života i lansiranje malog eksperimentalnog helikoptera u atmosferu Crvenog planeta.

Perseverance-ov glavni zadatak je prikupljanje kamenja i uzorka tla u posebne kontejnere koji će pričekati neko vrijeme prije transporta na Zemlju.

Podsjećam čitatelje da je kineska misija Chang’e 5, u prosincu spustila sondu na Mjesec i prikupila uzorke na sličan način kao američke Apollo misije.

Mars je ipak mnogo udaljeniji, a treba imati na umu da je njegova gravitacija jača od Mjesečeve. Stoga je dostava kamenja mnogo teža. Tri misije će raditi na tome, a prva po redu je Perseverance.

Jednom kada je materijal prikupljen i zapakiran, preuzima ga europski rover koji se zatim ukrcava na povratnu raketu i lansira prema Zemlji. Već u orbiti dolazi do još jednog prijenosa tereta i povratak na Zemlju konačno započinje.

Izvori:

Amos, J. (2021, February 18). Nasa’s perseverance Rover lands on Mars.

Macaya, M. (2021, February 18). Mars rover landing: Live updates.

Roulette, J. (2021, February 18). NASA’s perseverance rover successfully lands on Mars.

Strickland, A. (2021, February 18). Perseverance rover is coming in for a Mars landing today.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube