kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • 10 stvari koje trebate znati o Ingenuityu, prvom helikopteru na Marsu
Svemir

10 stvari koje trebate znati o Ingenuityu, prvom helikopteru na Marsu

objavljeno

Ingenuity je eksperimentalni helikopter, koji ima potencijal potpuno promjeniti istraživanje Sunčevog sustava.

Rover Perseverance jučer je sigurno sletio na Mars! Najkompleksniji dio misije je iza nas, te kroz nekoliko dana počinje “slatki” dio operacije, prikupljanje podataka i znanstvena istraživanja. Osim samog Rovera, koji je tehnološki najnaprednije robotosko vozilo poslano na Crveni planet, misija uključuje i mini-helikopter naziva Ingenuity.

Ukoliko sve prođe prema planiranom rasporedu, Ingeunity će pokušati izvesti svoj prvi let na ovom planetu.

Dimenzije ovog helikoptera su malo veće od drona, dok su mu planovi gigantski.

Glavna zadaća ovog dijela misije jest pokazati kako su letovi na Marsu mogući, te prikupiti dovoljno podataka za nadolazeće misije i sljedeće generacije letjelica na susjednom planetu.

1. Veličina helikoptera Ingenuity je relativno skromna. Visina mu je 49 centimetara, te teži samo 1,8 kilograma.

Usporedba veličine Rovera Perseverance i helikoptera Ingenuity. Izvor: NASA/JPL-Caltech

2. Iako je helikopter vrhunski opremljen i pripremljen kako bi mogao izdržati atmosferske uvjete na Marsu, znanstvenici su ipak pripremili i plan u slučaju neuspjeha Ingenuitya, te se nadaju da će i sa mogućim neuspjehom prikupiti dovoljno podataka za buduće misije.


3.  Timu koji će upravljati helikopterom biti će potrebno nekoliko tjedana za pripremu službenog polijetanja letjelice, te ukoliko sve prođe po planu, imat će samo 30 dana za obavljanje planiranih testnih letova i eksperimenata.

4. Maksimalni visinski domet Ingeunitya jest 3 do 5 metara od površine, te ne postoji nikakva garancija da će zapravo i uspjeti poletjeti zbog rijetke Marsovke atmosfere. Unatoč tome, znanstvenici vjeruju kako će njegovih 6 litij-ionskih baterija pružiti dovoljno snage za uspješno polijetanje.

Umjetnički prikaz leta Ingenuitya na Crvenom planetu. Izvor: NASA/JPL-Caltech

5. Ingenuity također ima i limitiranu udaljenost koju može prijeći tokom jednog leta. Ionske baterije trebale bi mu pružiti dovoljno energije za let u trajanju od 90 sekundi, dok mu je maksimalni mogući domet 300 metara.

6. Letjelica će djelovati gotovo u potpunosti autonomno, sa uvelike limitirani ljudskim upravljačkim mogućnostima, te bez ljudske kontrole u realnom vremenu.

7. Helikopter će se dopunjavati pomoću solarnih panela. Jedno punjenje trebalo bi trajati otprilike jedan Marsovski dan( 24 sata i 40 minuta).

8. Pošto ga se smatra najviše eksperimentom, Ingenuity nije opremeljen sa nekim posebnim znanstvenim instrumentima.

9. Ukoliko probni letovi budu uspješni, oni će dati iznimno važne povratne informacije o mogućnostima letenja, te omogućiti znanstvenicima da izgrade veće i bolje opremljene letjelice za nadolazeće misije.

10. Rover Perseverance ne može prijeći velike udaljenosti u kratkom vremenu. Ako let Ingenuitya bude uspješan, on mu može dati iznimno važne informacije u kojem smjeru se treba kretati, kako bi se efikasnost cijele misije uvelike poboljšala.

NASA još uvjek nije dala nikakve striktno određene rokove kada bi se moglo pokušati sa prvim probnim letom. Trenutačno sve ovisi o upravljačkom timu, kojemu će za pripremu trebati od nekoliko tjedana, do čak moguće i nekoliko mjeseci. Sljedeći korak u ovom procesu obavlja Rover Perseverance, koji traži prikladnu ravnu površinu gdje bi mogao spustiti helikopter Ingenuity. Nakon toga, zamišljeno je da se Rover udalji od helikoptera na otprilike 100 metara, kako bi se umanjio rizik od sudara ukoliko testni let helikoptera bude neuspješan.


Umjetnički prikaz prvog probnog leta. Rover Perseverance u pozadini. Izvor: NASA/JPL-Caltech

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori: 

• Ackerman, E. (n.d.). How NASA Designed a Helicopter That Could Fly Autonomously on Mars.
• Fox, A. (n.d.). NASA’s helicopter ingenuity will attempt the first flight on Mars.
• Gohd, C. (2021, February 18). NASA is about to land a helicopter on Mars for the first time.
• Greicius, T. (2020, July 14). 6 things to know About Nasa’s Ingenuity MARS HELICOPTER.
• NASA. (n.d.). Mars helicopter.
• Rosa-Aquino, P. (n.d.). NASA’s Mars helicopter may soon be the first to fly on another planet

Pratite Kozmos na Google Vijestima.