kozmos.hr
Svemir

NASA objavila snimku zvuka vožnje po Marsu

Tragovi-vožnje-po-marsu
objavljeno

Rover Perseverance poslao je prvi audio zapis vožnje po površini Marsa, otvarajući tako potpuno novu dimenziju u istraživanjima Crvenog planeta.

Rover Perseverance već neko vrijeme boravi na površini susjednog planeta, te je uz slike i videozapise, poslao i zanimljive audio zapise.

Podsjetimo, Rover Perseverance sletio je 19. veljače na povšinu Crvenog planeta, gdje će provoditi razna ispitivanja i istraživanja. Glavni cilj misije je utvrditi jeli nekada život postojao na Marsu. Rover je sletio u krater imena Jezero, u kojem je prema smatranjima znastvenika, nekada postojalo jezero, koje je bilo napajano tekućicama koje su tekle površnom susjednog planeta. Naime, znastvenici se nadaju kako će na dnu nekadašnjeg jezera pronaći dokaze o postojanju mikroorganizama, jer se takvi ostaci pronalaze na sličnim mjestima na Zemlji.

Također, na Mars je poslan i helikopter Ingenuity, koji će istraživati atmosferu na Marsu, te mogućnosti letenja. Trenutačno, tim koji upravlja ovim dijelom misije, još uvijek traži povoljnu lokaciju za pokušaj prvog leta mini-helikoptera.

Rover Perseverance opremljen je brojnim instrumentima, te su mu za  razliku od vozila na Zemlji, kotači metalni. Njegove vožnje po površini Crvenog planeta su zapravo vrlo bučne. Zamislite da na Zemlji vozite vozilo sa metalnim kotačima po stijenama i kamenju.

https://kozmos.hr/15-otkrica-na-marsu-koja-su-promijenila-sve-sto-smo-mislili-da-znamo-o-crvenom-planetu/

Rover je opremljen sa dva mikrofona koji mogu snimati zvukove Marsa (primjerice vjetar ), kao i zvukove samog rovera. Ovo su prvi mikrofoni koji su poslani na susjedni planet. Rover je već poslao zvukove vjetra, o čemu smo već prije pisali.

Unatoč  razlikama u atmosferskom sastavu, vlazi itd., zemaljski zvuk na Marsu ostat će uglavnom nepromijenjen – kao da se čuje tiša i prigušenija verzija s vremenskim zakašnjenjem.  Marsovi su zvukovi viši od većine glasova.

Vožnja po površini

NASA je objavila dva audiozapisa, jednog nefiltriranog od 16 minuta koji možete čuti ispod. Na snimci se čuje zvuk vožnje po površini- kretanje kotača i suspenzija, te se također čuje buka grebanja. NASA još nije utvrdila točan izvor drugog zvuka, no smatraju kako on dolazi ili iz elektromagnetskih kutija postavljenih na Roveru, ili iz samog kretanja i dodira kotača sa stijenama ili kamenjem.

Drugi audio zapis su pročišćeni zvukovi od dužeg audio zapisa vožnje po Marsu, kako bi mogli dobiti bolji dojam i zamisliti što se zapravo događa na površini susjednog planeta. Pročišćeni zvuk možete čuti ispod.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:
NASA 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube