kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA uočila impresivne tragove kineskog marsovskog rovera Zhurong
Svemir

NASA uočila impresivne tragove kineskog marsovskog rovera Zhurong

Zhurong. Izvor: NASA/JPL/UArizona.
objavljeno

NASA je iz orbite snimila karakteristične tragove koje je za sobom ostavio kineski marsovski rover Zhurong.

Kineski marsovski rover Zhurong

Zhurong je sletio na Mars još 14. svibnja prošle godine i u međuvremenu prevalio vrtoglavih 1.784 kilometara. Riječ je o prvom kineskom roveru na nekom od planeta (dva prethodna rovera sletjela su na Mjesec). Težak je oko 240 kilograma, a dimenzije su mu 2.6 m × 3 m × 1.85 m. Ime je dobio prema istoimenoj kineskoj mitološkoj figuri koju se asocira s vatrom, baš kao što se i planet Mars simbolično asocira s vatrom u kineskoj kulturi.

Zhurong je dio misije Tianwen-1 Kineske nacionalne svemirske uprave, koja također uključuje lander i orbiter (poznat po snimanju vlastitog selfija).

https://kozmos.hr/kineski-orbiter-na-marsu-salje-selfie-video-za-kinesku-novu-godinu/

Snimka karakterističnih tragova koje je za sobom ostavio rover Zhurong

Izvor: NASA/JPL/UArizona
NASA-in Mars Reconnaisance Orbiter snimio je tragove kineskog marsovskog rovera Zhurong na Crvenom planetu. Tragovi kotača vidljivi su kao tamne paralelne linije koje se protežu niz prašnjavo marsovsko tlo. Izvor: NASA/JPL/UArizona

Prošlog petka tim koji upravlja kamerom MRO HiRise na NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter, podijelio je snimku rovera i njegovih tragova koju je uhvatio još 11. ožujka 2022. iz orbite. Na slici možemo vidjeti sićušan, plavkasto-ljubičasti objekt koji predstavlja kineski rover usred Marsovog krajolika u velikoj ravnici, Utopia Planitia.


Iako se na slici ne može vidjeti detaljan pregled kineskog marsovskog rover Zhurong na solarni pogon, NASA-in orbiter snimio je prilično zanimljive tragove rovera.

Zhurong je manji od NASA-inih rovera Curiosity i Perseverance, ali HiRise tim je talentiran za uočavanje robotskih istraživača na Marsu. Kamera je snimila Zhurongove tragove kotača, koji se mogu vidjeti kao tamne paralelne linije koje se protežu preko prašnjavog tla Crvenog planeta.

Šira slika putovanja rovera Zhurong

Izvor: NASA/JPL/UArizona
Snimka kamere MRO HiRise koja prikazuje većinu putanje rovera Zhurong, od mjesta sljetanja do trenutne lokacije na Crvenom planetu. Izvor: NASA/JPL/UArizona

HiRise tim je također pružio širi prikaz koji pokazuje putovanje rovera od mjesta slijetanja do mjesta gdje se trenutačno nalazi, zajedno sa strelicama koje pokazuju tragove na putu. Slika prekriva otprilike 1,5 kilometara od ukupne površine koju je prevalio Zhurong.

Zhurong je s lakoćom nadživio svoju prvotnu tromjesečnu misiju i sada je na produženoj ekspediciji. Za Kinu ovo predstavlja značajnu prekretnicu u istraživanju Marsa.

https://kozmos.hr/marsovski-rover-zhurong-pronasao-dokaze-za-eroziju-uzrokovanu-vjetrom-a-mozda-i-vodom/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Atkinson N. (21. ožujka 2022.), NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter Captures Images of China’s Rover From Space, Scitechdaily.com (pristup 24. ožujka 2022.)

Jones A. (23. ožujka 2022.), Tracks of China’s Zhurong Mars rover spotted by NASA orbiter (photo), Zhurong’s 10-month journey is visible from Mars orbit, Space.com (pristup 24. ožujka 2022.)

Kooser A. (21. ožujka 2022.), NASA Spots China Mars Rover and Its Impressive Wheel Tracks From Orbit, Cnet.com (pristup 24. ožujka 2022.)


 

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.