kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kineski istraživači ažurirali model Mjesečeve kronologije
Svemir

Kineski istraživači ažurirali model Mjesečeve kronologije

Mjesec. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Kineski istraživači ažurirali su dosad najrašireniji model Mjesečeve kronologije kako bi pružili preciznije vremenske skale za lunarna i planetarna istraživanja.

Modeli lunarne kronologije

Modeli kronologije postanka i razvoja Mjeseca izgrađeni su povezivanjem radiometrijske starosti uzoraka vraćenih misijama Apollo i Luna s prikupljenim distribucijama kratera na odgovarajućim lokacijama.

Takvi su modeli naširoko korišteni za određivanje apsolutne starosti različitih regija na Mjesecu, kao i općenito za površine drugih stjenovitih tijela unutarnjeg Sunčevog sustava.

Međutim, postoji vremenski jaz u prijašnjim uzorcima starosti između 1 do 3 milijardi godina, što se odnosi na gotovo pola Mjesečeve ukupne starosti.

Uzorci bazalta pružili su novi uvid u kronologiju događaja na Mjesecu

Kineska sonda Chang’e 5 donijela je bazaltni materijal iz područja mladih Mjesečevih nizina koji je zatim radiometrijski datiran u središte spomenutog vremenskog jaza, odnosno na starost od oko dvije milijarde godina.


Temeljem analize raspodjele veličine i frekvencije kratera, istraživači iz Instituta za istraživanje svemirskih informacija pri Kineskoj akademiji znanosti, ažurirali su Neukumov model iz 1983. te uspostavili novi model kronologije događaja na Mjesecu.

Istraživači su otkrili da je ažurirani model u skladu s kombinacijom eksponencijalnog smanjenja i linearne stope. U usporedbi sa starim modelom lunarne kronologije, novi model u većini slučajeva sugerira veću starost uzoraka, s maksimalnom razlikom od oko 200 milijuna godina.

Važne implikacije novog modela

Rezultati imaju iznimno važne implikacije za cjelokupnu kronologiju i povijest unutarnjeg Sunčevog sustava.

Pored toga, očekuje se da će novonastali ažurirani model lunarne kronologije pomoći u preciznijem određivanju kronoloških modela stjenovitih planeta kao što su Mars, Venera i Merkur.

Istraživači su nedavno objavili svoj rad u znanstvenom časopisu Nature Astronomy.

https://kozmos.hr/otkrivene-staklene-kuglice-na-udaljenoj-strani-mjeseca/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

– t.me/kozmoshr

Izvori:

Yue, Z., Di, K., Wan, W. et al. Updated lunar cratering chronology model with the radiometric age of Chang’e-5 samples. Nat Astron (2022). https://doi.org/10.1038/s41550-022-01604-3

Huaxia (17. veljače 2022.), Chinese researchers update lunar chronology model, Xinhaunet.com (pristup 27. veljače 2022.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.