kozmos.hr
Svemir

Površina tamne strane Mjeseca je ‘ljepljiva’

autor
objavljeno

Kineski istraživači objavili su nove spoznaje o tamnoj strani Mjeseca. Otkrili su da je površina ‘ljepljivija’ nego na Zemlji okrenutoj strani.

Ljepljiva površina

Manje od tjedan dana nakon što je otkrila urnebesno antiklimaktično podrijetlo „Mjesečeve kocke“, Kina najavljuje novo otkriće sa svog lunarnog rovera: tamna strana Mjeseca je iznenađujuće ljepljiva.

Kineski istraživači objavili su ovog tjedna članak u Science Robotics koji je otkrio nove podatke o površini Mjeseca koje je prikupio rover Yutu-2. Objavili su da je tlo na tamnoj strani Mjeseca – koja je uvijek okrenuta dalje od Zemlje – više ljepljivo nego na bližoj strani.

Tim je došao do nalaza nakon što je primijetio da se komadi lunarnog tla stalno lijepe za kotače rovera. Vjeruju da bi to moglo biti zato što površina na suprotnoj strani „podsjeća na suhi pijesak i pješčanu ilovaču na Zemlji“, navodi se u radu.


Razlika između tamne i bliže strane Mjeseca

Istraživači su također otkrili da na suprotnoj strani ima puno relativno malih kratera. Izvješće je uključivalo podatke prikupljene iz 88 kratera, od kojih je 57 promjera manje od 33 stope i dva kratera promjera otprilike 200 stopa.

U isto vrijeme, na daljoj strani Mjeseca nalazi se mnogo više kratera nego na bližoj strani. To je vjerojatno zbog brojnih čimbenika, uključujući da Zemlja pomaže zaštititi Mjesečevu površinu od određenih utjecaja.

Također, čini se da je bliža strana imala mnogo više vulkanske aktivnosti u svojoj prošlosti koja je ‘poravnala’ mnoge kratere. Zapravo, nedavna kineska misija Chang’e-5 otkrila je relativno nedavnu vulkansku aktivnost na površini Mjeseca – čak do prije otprilike dvije milijarde godina.

Nesumnjivo je nevjerojatno što lunarne misije još uvijek otkrivaju nove i iznenađujuće podatke o Mjesecu – osim tajanstvenih objekata u obliku kocke za koje se ispostavi da su zapravo kamen! Ta činjenica stvara još više uzbuđenja za buduća istraživanja poput NASA-inih misija Artemis.

Međunarodni tim znanstvenika iznio nove dokaze o postajanju vode na Mjesecu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (20. siječnja 2022.), „The Moon’s Backside Is Surprisingly Sticky, China’s Rover Finds,“ futurism.com (pristup 21. siječnja 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.