kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Objavljene nove fotografije neobične ‘Mjesečeve kolibe’
Svemir

Objavljene nove fotografije neobične ‘Mjesečeve kolibe’

Izvor: CNSA/CLEP.
objavljeno

Kina je upravo objavila novu fotografiju tkz. ‘Mjesečeve kolibe’ s tamne strane Mjeseca.

Mjesečeva koliba

U studenom prošle godine, tijekom 36. lunarnog dana misije, kineski rover Yutu 2 uočio je objekt u obliku kocke na sjevernom horizontu. Objekt je bio udaljen otprilike 80 metara prema dnevniku Yutu 2 koji je objavio Our Space, kanal za informiranje na kineskom jeziku, povezan s Kineskom nacionalnom svemirskom upravom (CNSA).

Iz Our Space-a su objekt prozvali “tajanstvenom kolibom” (kin. 神秘小屋 / shenmi xiaowu).

Tim znanstvenika koji rade na misiji, odmah su izrazili snažan interes za objekt. Rover Yutu 2 proveo je sljedeća 2 do 3 lunarna dana (oko 2 do 3 zemaljska mjeseca) prelazeći lunarni regolit i izbjegavajući kratere kako bi dobio jasniji pogled na misterioznu ‘kolibu’.

‘Zec od žada’

Kada je svijet po prvi puta ugledao slike onog što je izgledalo poput bizarne kolibe na Mjesečevom Von Kármán krateru, nitko nije znao o čemu se radi. No, sada se ispostavilo da je objekt bio tek nešto više od optičke iluzije.

Kao što je u svojem tweetu objasnio dopisnik SpaceNewsa, Andrew Jones, najnovije kineske slike “Mjesečeve kolibe” iz bližeg kuta pokazale su da je tajanstveni objekt ipak sasvim normalna Mjesečeva stijena.

Izgledom stijena pomalo podsjeća na zeca i stoga joj je Yutu 2 tim nadjenuo novi nadimak; ‘zec od žada’.

Obična stijena

Najnovije fotografije ‘kolibe’, kako je izvorno titulirana u kineskim medijima, pokazuju da ova relativno mala stijena koja se nalazi na rubu lunarnog kratera nije ni na koji način neobična.

Uvijek je postojala velika vjerojatnost da će koliba biti samo običan kamen “Površina Mjeseca sastoji se od 38 milijuna četvornih kilometara stijena, tako da su šanse astronomski malene da bi se radilo o bilo čemu drugom”, napisao je Jones u naknadnom tweetu.

Prije ovog otkrića, bilo je mnogo teorija zavjere o Mjesečevoj kolibi, a korisnici interneta su savjetovali kineski rover Yutu 2 da se „vrati u drugom smjer” i izbjegava ‘kolibu’ kao da je kontaminirana.

Yutu 2 nastavlja rad

Nakon što je proučio zečevu stijenu, Yutu 2 će nastaviti svoje istraživanje 186 kilometara širkog kratera Von Kármán. Rover istražuje ovu regiju otkako ga je svemirska letjelica Chang’e 4 spustila na Mjesečevu površinu u prvom slijetanju na tamnu stranu Mjeseca, još u siječnju 2019. Yutu 2 je najdugovječniji rover koji je ikada istraživao Mjesečevu površinu.

Kineska misija Chang’e 4 prije tri godine sletjela na udaljenu stranu Mjeseca

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Hood A. L. (4. prosinca 2021.), Chinese Rover Exploring What Appears to Be Cube-Shaped Object on Moon, Futurism.com (pristup 9. siječnja 2022.)

Anonymus (unknown), Remember the “Moon cube”? China just published a new photo and uhhhhh, Futurism.com, Thebyte (pristup 9. siječnja 2022.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube