kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kineski rover istraživat će ‘misteriozni’ kockasti objekt na suprotnoj strani Mjeseca
Svemir

Kineski rover istraživat će ‘misteriozni’ kockasti objekt na suprotnoj strani Mjeseca

objavljeno

Je li to stijena ili nešto drugo?

Kineski rover Yutu-2, koji radi na suprotnoj strani Mjeseca od 2019. godine, oduševio je istraživače fotografijom misterioznoga objekta u obliku kocke. Vijest je objavio autoritativni novinar Andrew Jones, koji je specijaliziran za praćenje vijesti iz kineskog svemirskog programa za nekoliko renomiranih platformi. Prema njegovim riječima, istraživači su to mjesto nazvali “kućom misterija”.

Istraživači su bili zapanjeni oblikom udaljenog objekta koji je snimila letjelica Yutu-2 na suprotnoj strani Mjeseca. Nažalost, nalazi se na velikoj udaljenosti od lunarnog rovera – otprilike 80 km od njega.

Tijekom sljedeća 2-3 lunarna dana (podsjećam čitatelje da je jedan lunarni dan jednak 29,5 zemaljskih dana), Yutu-2 će se uputiti na mjesto kako bi ga detaljnije proučio. To znači da bismo morali čekati mjesecima da o njemu detaljnije saznamo , ali sigurni smo da će Kinezi objaviti više slika kako se rover približava mjestu. Vjerojatno ćemo točno znati o čemu se radi mnogo prije konačnog pristupa.


Iako je nalaz vrlo zanimljiv i, naravno, postao je viralan za nekoliko sati, “ kuća misterija” teško da je monolit ili predmet koji su ostavili vanzemaljci. Vjerojatno se radi o divovskoj stijeni nastaloj sudarima mjeseca i malih nebeskih tijela.

slika u punoj veličini tajanstvenog objekta na Mjesecu. Izvor: CNSA

Ipak, nagađanja će se nastaviti sve dok Yutu-2 ne stigne do objekta. U svakom slučaju, čak i ako je riječ o ‘samo stijeni’, proučavanje takvih stijena je važno jer baca svjetlo na evoluciju Sunčevog sustava i našeg prirodnog satelita.

Kineski rover sada djeluje više od 1000 dana na Mjesecu

Stanica Chang’e 4 otišla je u svemir u prosincu 2018., a u siječnju 2019. vozilo za spuštanje s lunarnim roverom Yutu-2 meko je sletjelo na drugu stranu Mjeseca.

U početku se pretpostavljalo da će lunarni rover raditi tri mjeseca, a platforma ne više od godinu dana, no trenutno su radili više od tisuću zemaljskih dana, što je apsolutni rekord među lunarnim automatskim vozilima. Za to vrijeme, rover je prešao preko 840 metara, istražujući kamene gromade i mjesečev regolit, kao i slojeve blizu površine.

Tijekom svog rada lunarni rover napravio je niz geoloških otkrića, a posebno je pronašao čestice mjesečevog plašta i odredio strukturu podzemnog sloja na mjestu slijetanja. Osim toga, uređaji su mjerili razinu zračenja blizu površine Mjeseca i po prvi put uzgajali pamuk u sklopu biološkog eksperimenta.

Misija Chang’e 4 s roverom Yutu-2 produžena je na neodređeno vrijeme. To znači da će se nastaviti sve dok rover ne prestane raditi. To nije nešto iznenađujuće s obzirom na to da se većina NASA-inih misija u svemiru uvijek produžuje, ali uspjeh Yutu-2 je impresivan s obzirom na to da je kineski program istraživanja svemira još uvijek prilično ‘mlad’.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Clarke, A. (2021, December 5). China ‘s Lunar Rover Yutu-2 sees a cube-shaped object on far side of Moon. Science Times.
• Hood, A. L. (2021, December 4). Chinese rover exploring what appears to be cube-shaped object on Moon. Futurism.
• Kooser, A. (2021, December 3). China lunar rover to check out cube-shaped ‘mystery house’ object on far side of the Moon. CNET.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.