kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Marsovski rover Zhurong pronašao dokaze za eroziju uzrokovanu vjetrom, a možda i vodom
Svemir

Marsovski rover Zhurong pronašao dokaze za eroziju uzrokovanu vjetrom, a možda i vodom

Mars s vodom. Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Tim istraživača iz Kine, Kanade i Njemačke, otkrio je podatke s kineskog marsovskog rovera Zhurong, koji upućuju na eroziju uzrokovanu vjetrom i potencijalno vodom. Njihvov rad objavljen je u znanstvenom časopisu Nature Geoscience.

Vulkanska ravnica koja je nekad davno bila prekrivena vodom

Kineski marsovski rover Zhurong nalazi se na površini Marsa još od svibnja prošle godine. Za to vrijeme prešao je oko 450 metara tijekom 60 marsovskih dana.

Zhurong se trenutno nalazi na Utopia Planitia, vulkanskoj ravnici na sjevernoj hemisferi planeta. Riječ je o mjestu za koje neki smatraju da je nekada davno bilo prekriveno vodom. Podaci s kamera rovera pokazali su da je dio ravnice po kojoj se Zhurong kotrljao prilično ravan, s vrlo malo kamenih gromada.

Podaci s kotača pokazali su da je površina ispod rovera prekrivena malim kamenjem koje nije okruglog oblika. Zhurong je također skupljao uzorke tla, a zasad se čini da je sastav tla u tom području sličan onom na kojeg su nailazili roveri na drugim dijelovima planeta.


‘Medusae Fossae’ – Marsova regija oblikovana erozijom vjetra

Erozija uzrokovana vjetrom i vodom

Podaci sa slika koje je poslao rover, sugeriraju da male stijene imaju urezane ‘žljebove’. Nastajnje ovih žljebova mogla bi biti posljedica erozije uzrokovane vjetrom. Također su pronašli neke dokaze ljuskavosti u nekim stijenama, moguće dokaze vodene erozije.

Istraživači su također pronašli dokaze o mega valovima na površini odnosno obilježjima koje inače stvara vjetar. Radi se o sličnim pojavama kao što su pješčane dine na Zemlji.

Znanstvenici su otkrili da se valovi javljaju kao svijetle pruge kada se gledaju iz orbitalne letjelice. Teoretski, uzrok zašto se valovi pojavljuju tako svijetli mogao bi ležati u tome da su prekriveni vrlo tankim slojem prašine. Ako se ovaj koncept pokaže točnim, to bi sugeriralo da vjetar koji je stvorio mreškanje više nije prisutan.

Daljnja istraživanja pomoći će u testiranju hipoteze da je na Marsu nekad postojao ocean, a rezultati bi također mogli pružiti nove uvide u povijest Marsove površine, kao i nastanak sjevernih nizina na Marsu.

Mars je bio nastanjiv dulje nego smo prethodno mislili

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Ding, L., Zhou, R., Yu, T. et al. Surface characteristics of the Zhurong Mars rover traverse at Utopia Planitia. Nat. Geosci. 15, 171–176 (2022). https://doi.org/10.1038/s41561-022-00905-6

Yirka B. (8. ožujka 2022.), Data from Mars rover Zhurong shows evidence of wind, and possibly water, erosion, Phys.org (pristup 12. ožujka 2022.)

Xinhua (11. ožujak 2022.), Evidence of wind, possible water erosion found on Mars: study, English.new.cn (pristup 12. ožujka 2022.)


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.