kozmos.hr
Svemir

Curiosity snimio oblake na Marsu

Planet Mars (©Depositphotos).
autor
objavljeno

Rover Curiosity poslao je snimke Marsovih oblaka koje će pomoći znanstvenicima u istraživanju karakteristika atmosfere Crvenog planeta.

‘Znatiželjan’ Curiosity

NASA-in rover Curiosity upravo poslao je snimke koje pomažu u proučavanju atmosfere Crvenog planeta. Rover – kojemu se uskoro bliži 10. godina istraživanja Marsa – snimio je slike oblaka koji lebde iznad njegovog mjesta istraživanja na Aeolis Monsu s ciljem mjerenja njihove brzine.

Oblaci na Marsu koje je snimio Curiosity (©NASA).
Oblaci na Marsu koje je snimio Curiosity (©NASA).

Samo snimanje nije bilo lak zadatak, istaknula je NASA-in, budući da Curiosityjeve kamere nisu dizajnirane da gledaju u nebo. Umjesto toga, kamere rovera bile su namijenjene za snimanje Marsovih stijena i krajolika na njegovom putovanju u potrazi za drevnim znakovima nastanjivosti.

Atmosfera Marsa

„Marsovski oblaci su vrlo slabašni u atmosferi, pa su potrebne posebne tehnike snimanja da bi se vidjeli. Snima se više slika kako bi se dobila jasna, statična pozadina. To omogućuje da bilo što drugo što se kreće unutar slike – poput oblaka ili sjena – postane vidljivo nakon oduzimanja ove statične pozadine od svake pojedinačne slike,“ istaknula je NASA.


Oblaci (i njihove sjene na površini) snimljeni su u dva filma od osam kadrova. Samo snimanje odvijalo se 12. prosinca 2021. Curiosity je dvaput upotrijebio svoju navigacijsku kameru kako bi ispitao oblake iz dvije različite perspektive. Ovi uvidi omogućuju znanstvenicima izračunavanje brzine i visine oblaka što zauzvrat daje tragove o njihovom sastavu.

Važnost snimke

Snimljeni oblaci nalaze se skoro 80 kilometara iznad površine. Na toj visini temperatura je izuzetno niska, što znanstvenicima sugerira da se ti oblaci sastoje od leda ugljičnog dioksida za razliku od oblaka vodenog leda, koji se obično nalaze na nižoj nadmorskoj visini.

Kratku snimku (tj. animaciju) – nastalu na temelju osam slika – možete pogledati na NASA-inoj službenoj stranici. Na njima se vide oblaci kako lebde po marsovskom nebu u filmu. Sjene iz ovih oblaka mogu se vidjeti kako lebde terenom.

Marsovski oblaci su vrlo slabi u atmosferi, pa su potrebne posebne tehnike snimanja da bi se vidjeli. Snima se više slika kako bi se dobila jasna, statična pozadina. To omogućuje da bilo što drugo što se kreće unutar slike (kao što su oblaci ili sjene) postane vidljivo nakon oduzimanja ove statične pozadine od svake pojedinačne slike.

NASA u svojoj objavi nije obznanila koliko se brzo oblaci kreću, no tipične brzine vjetra u blizini površine Marsa iznosi otprilike 7  do 35 km/h, što bi moglo biti dovoljno za potencijalnu buduću proizvodnju električne energije pomoću vjetra na Crvenom planetu.


Znak života? Rover Curiosity detektirao neobičan ugljični otisak na Marsu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (15. veljače 2022.), „Curiosity Captures Drifting Clouds on Dec. 12, 2021,“ mars.nasa.gov (pristup 19. veljače 2022.)

Elizabeth Howell (18. veljače 2022.), „NASA’s Curiosity rover on Mars is watching the clouds drift by and they’re beautiful,“ space.com (pristup 19. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.