kozmos.hr
Svemir

NASA-in rover Curiosity poslao novi ‘selfie’ s Marsa

objavljeno

NASA-in poznati rover ‘Curiosity’ nedavno je poslao još jedan zapanjujući ‘selfie’ koji otkriva površinu Crvenog planeta.

Pogled 360 stupnjeva

NASA je NEDAVNO podijelila potpuno novi ‘selfie’ koji je njihov rover Curiosity Mars snimio krajem prošlog mjeseca. Nevjerovatnih 81 slika spojena je zajedno kako bi formirala masivnu panoramu od 360 stupnjeva. Zahvaljujući pametnom uređivanju cijeli vidik je uspješno ‘zbijen’ u jedan prikladan okvir.

Curiosityjev panorama ‘selfie’ koji se sastoji od 81 slike snimljene u studenom 2021. (foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Crveni kameni krajolik

Ova jedinstvena slika također nam daje pogled na veliku stijenu, u slici smještenu iza rovera, nazvanu Greenheugh Pediment.

Curiosity se sada kreće prema malom otvoru kanjona zvanom usjek Maria Gordon, vidljivom iza rovera s lijeve strane. Kanjon je ime dobio po znanstvenici iz ranog 20. stoljeća koja je proučavala Dolomite u Italiji, a koja je postala prva žena u Velikoj Britaniji koja je dobila naslov doktorice znanosti.

Novu panoramu snimio je Mars Hand Lens Imager, pričvršćen na vrh Curiosityjeve robotske ruke. NASA-in ‘mali rover’ skenira površinu Marsa od kolovoza 2012. i od tada šalje bezbroj fotografija i ‘selfija’, pokazujući neke od najzapanjujućih pustih krajolika.

Čovječanstvo se i dalje nastavlja nadati kako će Curiosity – ili neki od drugih budućih i sadašnjih rovera – konačno doći do ultimativnog otkrića, definitivnog dokaza da je Mars nekoć vrvio životom!

NASA-in rover Curiosity možda je riješio misterij metana na Marsu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvor:

Amanda Kooser (1. prosinca 2021.), „NASA delivers trippy Mars rover selfie with a dizzying perspective,“ cnet.com (pristup 4. prosinca 2021.)

Anonymus (2. prosinca 2021.), „Nasa Rover’s New Selfie Will Make You Feel Like You’re On Mars, And Maybe A Little Drunk,“ futurism.com (pristup 4. prosinca 2021.)

Student povijesti koji u slobodno vrijeme voli čitati i pisati o svojim najdražim temama - povijesti, svemiru i astronomiji - te uživa u gledanju svega povezanog sa Star Warsom.