Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Evo prvih slika kineskog rovera na Marsu

kineski-rover-na-marsu
Jedan dio crno-bijele fotografije koju je uslikao rover Zhurong. Izvor: CNSA / PEC

Kina je postala tek druga zemlja, nakon SAD-a, koja je uspjela poslati fotografije površine Crvenog planeta.

Kineski rover Zhurong uspio je poslati slike površine Marsa. Fotografije su potvrdile da su solari paneli i antene u potpunosti funkcionalni, te da će pomoći kod kreiranja rovera plana kretanja.

Rover Zhurong sletio je na jugu ravnice Utopica( eng. Utopia Plain) u sjevernoj hemisferi Marsa, 15. svibnja 2021 godine kao dio prve kineske misije na Mars naziva Tianwen-1.

Ukupna masa rovera je 240 kilograma. Marsovsko vozilo ima 6 kotača, te instalirane kamere, radar za snimanje ispod površine, magnetometar, meteorološku stanicu i uređaje za analizu tla.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Očekivani radni vijek rovera je 90 Marsovskih dana( s mogućnošću produživanja), te se od rovera očekuje zapravo puno više, kao što su analize površine i tla.

Javnost je bila iznenađena što Kineske vlasti nisu pokazale fotografije slijetanja odmah nakon što se ono dogodilo, ili barem tijekom tog dana. S druge strane, možda nas je NASA previše navikla na to da vidimo Marsovske misije u gotovo realnom vremenu.

Nažalost, kineska astronautika je potpuno drugoj razini, te nije toliko dobro razvijena kao Zapadna. Amerikanci već sada imaju tri orbitera oko Crvenog planeta- “Mars Odyssey”, “Mars Reconnaissance Oribter” i “Maven”.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Mars je vjerojatno vulkanski aktivan- evo zašto je to važno

Kada je najnoviji rover Perseverance sletio na Mars u veljači, orbiteri su slali podatke i fotografije odmah sa mjesta događaja direktno na Zemlju. Na ovaj način cijeli svijet je mogao promatrati misiju u skoro realnom vremenu

Međutim, Kinezi imaju samo jedan orbiter oko Marsa- jedan dio sonde misije “Tianwen” koja je i dovela rover na Mars.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Tijekom slijetanja, orbiter nije bio u otpimalnoj poziciji da šalje podatke na Zemlju. Bilo je potrebno nekoliko dana prije nego što su bilo kakvi podaci ili fotografije mogli biti poslani na Zemlju.

Orbiteru je trebalo nekoliko dana prije nego što je podesio parametre, kako bi mogao orbitalni period smanjiti sa 2 dana na 8 sati. Ovom promjenom otvaraju se više mogućnosti za komuniciranje sa roverom Zhurong. Promjena je postala službena kada je orbiter 17. svibnja ušao u novu osmo satnu orbitu.

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Nove fotografije kineske misije pokazuju dijelove rovera koji se nalazi na platformi za slijetanje, kao i neposrednu okolinu rovera prekrivenu pijeskom i kamenje.

Kao što možete vidjeti na gornjoj fotografiji, oko mjesta slijetanja nema strmih litica. Južno područje ravnice Utopita se uvelike razlikuje od sjevernog koje je fotografirala misija “Viking ” u 70-tim godinama.

Kineski rover djelovat će na sličnim terenima na kakvim su djelovale američke misije poput InSight-a. Sjajna vijest je što nema prepreka za spuštanje rovera sa platforme, te za njegovo istraživanje planeta.

Fotografije su potvrdile da su solarni paneli i antene ostali neoštećeni. Dodatno, kineska agencija  pokazala je animaciju sastavljenu od slika koje je snimila sonda, koja pak pokazuje odvajanje kapsule rovera od nje.

Još uvijek nije određen datum skidanja rovera sa platforme za slijetanje. Trenutačno, kineski stručnjaci proučavaju fotografije kako bi utvrdili roverov plan puta.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• Kooser, A. (2021, May 18). China’s Zhurong rover landed on Mars, but we might have to wait awhile for the first photos. CNET.
• Mallapaty, S. (2021, May 18). Why the China Mars rover’s landing site has geologists excited. Nature News.
• Myers, S. L. (2021, May 19). China Releases First Photos From Its Mars Lander. The New York Times.
• 中国的航天. (n.d.). Broad netizens, the “Image of Mars” you are thinking of is coming~~.

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto. Znanstvenici su pronašli...

Oglas