kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA je slučajno “posijala” život na Marsu, tvrde znanstvenici
Svemir

NASA je slučajno “posijala” život na Marsu, tvrde znanstvenici

NASA-prenijela-život-na-Mars
objavljeno

Jesu li mikrobi sa Zemlje putovali na roveru Perseverance?

NASA-in rover Perseverance uskoro će započeti svoj dio misije u potrazi za znakovima nekadađnješ mikrobnog života na Marsu. No, što ako su dokazi koje ćemo pronaći, zapravo mikrobi koje smo mi tamo poslali? Genetičari su proveli test u NASA-inom laboratoriju “Jet Propulsion Laboratory”, te otkrili da pojedini mikrobi mogu preživjeti i najteže uvjete, te bi teoretski mogli izdržati put sa letjelicom na Mars.

Iako je rover Perseverance građen pod strogim ISO-5 standardima u JPL laboratoriju, koji u sklopu objekta ima tzv. “čistu sobu”, posebnu prostoriju koja služi kako se nebi kontaminirali dijelovi svemirskih letjelica, postoji mogućnost da su neki mikrobi uspjeli preživjeti i pod ovakvim uvjetima.

Genetičar Cristopher Mason sa Sveučilišta Cornell, izjavio je kako su neke bakterije mogle dospjeti na poslani rover i tako stići do Crvenog planeta, te preživjeti ekstremne uvjete Marsovske atmosfere.

Unatoč svim provjerama i ogromnom napretku u procedurama biološke kontrole, nemoguće je svesti razinu mikroorganizama na nulu.

Cristopher Mason skenirao je laboratorij i navedenu “čistu sobu” na DNA uzorke, što je rezultiralo pronalaskom organizama koji bi mogli preživjeti ekstremnu radijaciju.

Suština problema jest što nikako ne možemo znati  je li Perseverance na neki način bio kontaminiran. Trenutačno je u provedbi projekt naziva “Metasub”, kojemu je cilj katalogizirati sve sekvence DNA koji su ikada bili promatrani. Ovo je jedini način na koji možemo saznati jesmo li organizme koje eventualno pronađemo na Marsu poslali mi, ili su nastali tamo.

Do tada, bilo kakvo otkriće života na Marsu moglo bi izazvati skepse u javnosti. Poznato je da bakterije i mikrobi prolaze kroz rapidne mutacije kada ih se izloži uvjetima koji vladaju u svemiru. Mikrobi koji bi tamo dospjeli sa Zemlje mogli bi uvelike ometati autentičnost budućih otkrića.

https://kozmos.hr/studija-otkriva-kako-vanzemaljski-zivot-vjerojatno-postoji-ispod-povrsine-marsa/

Primjerice, ako bi mikrobi sletjeli na Mars sa nekom letjelicom koju smo poslali, mogli bi proći kroz takve mutacije da ćemo za njih misliti kako je to izvanzemaljski život, dok smo ih zapravo mi poslali.

Možda ste nedavno čitali o pronađenim mikrobima na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Znanstvenici su otkrili četiri soja bakterija, od koja su tri do tada bila potpuno nepoznata. Ovakva kontaminacija Marsa mogla bi u budućnosti biti potencijalno opasna za ljudske misije. Primjerice, ako bi neki mikrobi dospjeli u intrumente koji astronautima omogućavaju normalno funkcioniranje, mogli bi ugroziti njihovo zdravlje, te čak i živote.

Prije ili kasnije, mikrobi će sa Zemlje dospjeti na Mars u nekoj od budućih misija. Ovo je neizbježna budućnost. Kada stignu, ovi organizmi će se prilagodili  i evoluirati kako bi mogli preživjeti teške uvjete na Crvenom planetu. Nova era astrobiologije uskoro će započeti, te će promjeniti sve što znamo o životu u svemiru, genetskim prilagodbama i evoluciji.

Život na Marsu: Posljednja otkrića

Prošli tjedan, grupa znanstvenika iznijela je kontroverzne teze o tome da su pronašli žive organizme na Marsu u starim slikama koje su poslali roveri. Naravno, ovakve teze nisu bile potkrijepljene nikakvim znanstvenim promatranjima ili podacima, te su ubrzo bile opovrgnute od eminentnih znantsvenika diljem svijeta.

Pobijanje ovih teza ne znači da na Marsu jednog dana nebi mogli postojati mikroorganizmi. Naravno, ne postoje tvrdi dokazi, no posljednje sutdije svakako idu u tom smjeru.

Primjerice, početkom ove godine, znanstvenici iz NASA-e otkrili su da poneke vrste mikroba i crne plijesni sa Zemlje mogu preživjeti negostoljubive Marsovske uvjete. Ovo je dokazano testom koji je proveden u Zemljinoj stratosferi. Znanstvenici su koristili balone  kako bi poslali kontejner napunjen sa umjetnom Marsovskom atmosferom i mikrobima. Iznenađujuće, neki organizmi su vrlo dobro podnijeli  promjenu uvjeta i okoliša.

U još jednom nedavnom otkriću, tim znanstvenika predložio je da Mars još uvijek ima aktivne vulkane u kojima bi mogli postojati dobri uvjeti za preživljavanje i razvijanje bakterija.

Za sada, ostaje nepotvrđeno postoji li život na Marsu, te da li je on ikaka i postojao. Posljednje znanstvene studije podižu nade za buduća prijelomna otkrića. Za sada ostaje važno pitanje hoćemo li pronaći originalan Marsovski život, ili pak mikrobe koji smo mi nehotice poslali.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bijlani, S., Singh, N., Eedara, V., Podile, A., Mason, C., Wang, C., & Venkateswaran, K. (2021, February 22). Methylobacterium ajmalii SP. nov., isolated from the International space station.
• Cortesão, M., Siems, K., Koch, S., Beblo-Vranesevic, K., Rabbow, E., Berger, T., . . . Moeller, R. (2021, January 20). Marsbox: Fungal and bacterial endurance from a balloon-flown analog mission in the stratosphere.
• Danko, D., Sierra, M., Benardini, J., Guan, L., Wood, J., Singh, N., . . . Mason, C. (2021, April 01). A comprehensive metagenomics framework to characterize organisms relevant for planetary protection.
• Mason, C. (n.d.). Could humans have Contaminated Mars with life?
• Robitzski, D. (2021, May 07). The Mars mushrooms are probably fake, but organisms could likely survive on the red planet.
• Robitzski, D. (2021, May 11). Cornell Scientist: NASA may have accidentally spread life to Mars.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube