kozmos.hr
Svemir

Pronađeni neobični mikrobi na ISS-u

bakterija-na-ISS
objavljeno

Američki i indijski znanstvenici u suradnji s NASA-om pronašli su četiri soja bakterije na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Tri su dosad nepoznata čovječanstvu. Izolirani su još prije nekoliko godina, a pronađeni su na opservatoriju ISS-a, na gornjoj ploči, na starom HEPA filteru te čak i na površini stola u blagovaonici.

Neobični sojevi

Sojevi spadaju u obitelj bakterija koje najčešće žive u slatkim vodama i zemlji, a doprinose biljnom razvoju i odstranjivanju patogena. Astronauti su na ISS-u djelomično uzgajali vlastitu hranu pa stoga nije čudno što se tamo nalaze i mikrobi.

Hrana koju uzgajaju NASA-ini astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Izvor: CNN.com
Hrana koju uzgajaju NASA-ini astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Izvor: CNN.com

Bakterije iz HEPA filtera koji je stigao na Zemlju još 2011., pripadaju soju Methylorubrum rhodesianum. Usprkos tome, druga tri soja koja nose imena IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5, ne pripadaju niti jednom od znanosti poznatih bakterijskih sojeva.

„Kako bi se uzgojile biljke u ekstremnim uvjetima s minimalnim resursima, potrebno je izolirati nove mikrobe koji pomažu razvoj biljaka”, izjavili su NASA-ini (JPL) genetičari Nitin Kumar Singh i Kasthuri Venkateswaran.


Genetičar Swati Bijalni sa Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji i njegov tim, smatraju da bi se nova vrsta bakterija trebala nazvati Methylobacterium ajmalii prema čuvenom indijskom znanstveniku.

Dokazano je da mikrobi koji se nalaze na ISS-u mogu preživjeti ekstremne uvjete poput svemirski radijacije. Izvor: newatlas.com
Dokazano je da mikrobi koji se nalaze na ISS-u mogu preživjeti ekstremne uvjete poput svemirske radijacije. Izvor: newatlas.com

Nova istraživanja

Ovi mikrobi su u stanju pretrpjeti ekstremne uvjete na Međunarodnoj svemirskoj postaji što je ponukalo istraživače da provedu genetsku analizu nad novim sojevima kako bi otkrili gene koji potiču biljni razvoj.

Otkriveno je da soj IF7SW-B27 sadrži gene koji potiču biljni rast, kao i gen koji pomaže u staničnoj diobi na korijenu.

Unatoč tome, otkriće zahtjeva dodatna istraživanja jer se radi samo o vrhu sante leda. Među ostalim, na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) izolirano je još približno 1000 drugih uzoraka koji čekaju daljnja istraživanja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

– t.me/kozmoshr

Izvori:

Strickland A. (2021.), Previously unknown bacteria discovered on the space station could help grow plants, CNN.com 

Bowler J. (2021.), Microbes Unknown to Science Discovered on The International Space Station, sciencealert.com

Blu V. (2021.), Nepoznati mikrobi otkriveni na Međunarodnoj svemirskoj stanici, geek.hr 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.