kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Nova studija tvrdi da na Marsu postoje organizmi slični gljivicama
Svemir

Nova studija tvrdi da na Marsu postoje organizmi slični gljivicama

objavljeno

Nova kontroverzna tvrdnja o postojanju života na Marsu

Dok čekamo da Persverance rover započne svoj dio misije istraživanja nekadašnjeg života na marsu, znanstvenici  su nedavno predložili kako je NASA-ina prethodna misija već otkrila dokaze o postojanju gljivica.

Američki tim znanstvenika proučavao je fotografije sa Marsa koje su snimile prethodne NASA-ine misije- Opportunity i Curiosity, te ostale fotografije sa Mars Reconnaissance Orbitera. Tvrde da su pronašli organizme nalik gljivicama koje postoje na zemlji. Vjeruju da ovakvi organizmi rastu na Marsovskom tlu.

Nadalje, znanstvenici su izašli sa tvrdnjama da se gljivica crne plijesni čak pojavila na jednom od rovera, te su ponudili fotografije i dokaze.

Još jedna fotografija sa rovera Curiosity. Znanstvenici vjeruju kako su crne nakupine na drugoj slici zapravo gljivice crne plijesni. Izvor: NASA/ Rhawn Joseph

Na nekim fotografijama Mars Reconnaissance Orbiter-a, znanstvenici tvrde da su pronašli vrstu koja se nakuplja, te zatim nestaje nakon nekog vremena prilikom mijenjanja lokacije. Oblik gljivica podsjeća na “puhare”- fotografije u naslovu.

Glavni problem ove teorije jest taj što su navedene “puhare” već istraživane u prethodnim studijama, gdje se utvrdilo da se one formiraju iz spojeva željezova oksida na površini Crvenog planeta. Poznate su kao Marsovske “borovnice”

život-na-marsu-gljivice
Fotografije su snimljene na istom mjestu, ali sa tri dana razlike. Možete primjetiti kako na desnoj slici ima više bijelih kuglica. Znanstvenici tvrde da je ovo dokaz postojanja gljivica na Marsu. Izvor: Rhawn Gabriel Joseph

Očekivano, ove pomalo kontroverzne tvrdnje su već opovrgnute od strane renomiranih znanstvenika, te su neki od njih iskazali svoj negativan dojam o Rhawnu Gabrielu Josephu, znanstveniku autoru studije. Prema njihovim navodima, tim koji je radio na studiji koristio je netočnu metodologiju i analize koje su ponovile stare rasprave o postojanju gljivica na susjednom planetu.

https://kozmos.hr/crveni-planet-nekada-je-bio-prekriven-rijekama-i-jezerima/

Iznenađujuće je kako je studija koja je bazirana na znanstveno upitnoj metodologiji bila odabrana za objavljivanje u časopisu “Advances in Microbiology”. Znanstvenici rijetko izlaze van sa ovakvim kontroverznim tvrdnjama, te je za očekivati kako će njihove kolege pomno proučiti studiju, te opovrgnuti njihovu teoriju. Šanse za dokazivanje ove teorije su minimalne.

Dr. Rhawn Gabriel Joseph je znanstvenik koji se ne boji iznositi svoje tvrdnje i mišljenja o postojanju života u svemiru. U proteklih nekoliko godina, nekoliko njegovih radova bilo je odbačeno od raznih znanstvenih časopisa i znanstvene zajednice. Njegov jedini uspjeh u ovom području bio je znanstveni rad naziva ” Život na Veneri i međuplanetarni transfer živih organizama sa Zemlje.”

Navedeni rad je jedini koji mu je objavljen u nekom renomiranom znanstvenom časopisu. Slično kao i u ovoj studiji, Dr. Rhawn Gabriel predlaže da na Veneri postoje organzimi slični gljivicama. Kao što možete pretpostaviti, jedini dokazi koji su ponuđeni bile su fotografije niskih kvaliteta.

 

Mišljenje autora

Prema podacima i dokazima koje imamo do danas, čini se gotovo nemogućim da na Marsu trenutačno postoji neki oblik života.

Istinu o mogućen postojanja života prije više tisuća i milijuna godina trebamo tražiti u uzorcima koje će ubrzo početi prikupljati rover Perseverance. Za točan odgovor na ovo pitanje trebat će nam najvjerojatnije još poneko desetljeće. Potraga za životom na roverima ili slikama sa orbitera ne čini se previše “znanstvena” niti vjerodostojna.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• Bergan, B. (2021, May 07). Scientists found evidence of fungus growing on mars.
• Joseph, R. G. (n.d.). (PDF) fungi on Mars? Evidence of growth and behavior from sequential images.
• Ryan, J. (n.d.). Mushrooms on Mars: The Chaotic tale of the Space Tiger King.
• Tangermann, V. (2021, May 06). Scientists claim to Spot FUNGUS growing on Mars in Nasa Rover Photos.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.