kozmos.hr
Svemir

Drevnim Marsom ‘tekli’ su ledenjaci, tvrdi studija

Glacier-Mars (Curiosmos)
objavljeno

Niska gravitacija prisutna na Marsu vjerojatno je pomicala ledene ploče vrlo drugačije u usporedbi sa Zemljom, ostavljajući za sobom manje erodiranu površinu.

‘Ledeni Mars’

Budući da Marsu nedostaju ledenjačke doline, znanstvenici su vjerovali da su drevne ledene mase na Crvenom planetu morale ostati smrznute na tlu, ostajući nepomične kroz povijest planeta. Razne doline i fjordovi urezani su u površinu Zemlje težinom i oštrim kretanjem ledenjaka. S obzirom na nedostatak sličnog terena na Marsu, istraživači dugo su vjerovali da su drevne ledene mase bile čvrsto smrznute.

Međutim, prema novom istraživanju, ledenjaci možda ‘nisu zapeli’ i jednostavno su se kretali sporo. Ledenjaci su definirani svojim kretanjem. Tijekom topljenja ledenjaka i ledene ploče, otopljena voda se skuplja ispod i ‘podmazuje’ njihovo klizanje prema dolje. Prema ovoj novoj studiji, niska gravitacija Marsa utječe na to koliko brzo ledena ploča klizi i kako voda otječe ispod nje, što dovodi do stvaranja i postojanosti kanala ispod leda.


Tragovima erozije do spoznaja o vodi na Marsu

Ako voda brže otječe između kamena i leda nastaje više trenja. Kao rezultat toga, čak i kada se voda nakupila ispod ledenog pokrova na Marsu, tlo je erodiralo iznimno sporim stopama, izvješćuju autori.

Struktura Marsovog kanjona Valles Marineris predstavljena je na ovoj koloriranoj topografskoj slici (©ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO).
Struktura Marsovog kanjona Valles Marineris predstavljena je na ovoj koloriranoj topografskoj slici (©ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO).

Postoje i drugi dokazi

Postoje i drugi geološki tragovi koji sugeriraju ledene mase slične ledenjacima u prošlosti Marsa – uključujući šljunčane grebene i potencijalne subglacijalne kanale. Doduše na Marsu ne postoje očigledni primjeri u obliku slova U slični ledenjačkim krajolicima Zemlje. U usporedbi sa Zemljom, gdje možete pronaći linije, tragove ribanja i morene, Mars ima kanale i grebene ispod ledene ploče potpuno istih karakteristika.

Tim istraživača proveo je simulaciju dinamike dvaju ekvivalentnih ledenih ploča na Zemlji i Marsu sa sličnim debljinama, temperaturama i dostupnošću subglacijalne vode. Primjenom postojećeg fizičkog okvira, zajedno s dinamikom kretanja leda, uspjeli su modelirati marsovske uvjete koristeći drenažu vode nakupljene ispod Zemljinih ledenih ploča. Njihov je cilj otkriti hoće li subglacijalna drenaža evoluirati u učinkovite ili neučinkovite konfiguracije drenaže te kako će to utjecati na brzinu klizanja glacijala i eroziju na Marsu.

Masivni ledenjak unutar kratera Koroljov na Marsu. Najnovija istraživanja marsovskih ledenjaka otkrila su da je Mars prošao kroz mnoga ledena doba u proteklih 300-800 milijuna godina (©ESA/DLR/FU Berlin).
Masivni ledenjak unutar kratera Koroljov na Marsu. Najnovija istraživanja marsovskih ledenjaka otkrila su da je Mars prošao kroz mnoga ledena doba u proteklih 300-800 milijuna godina (©ESA/DLR/FU Berlin).

Tekuća voda na Marsu?

Grau Galofre, glavni autor nove studije, smatra da se u nekom trenutku na Marsu morala dogoditi interakcija između ledenih masa i bazalne vode. U ranim danima Mars je možda imao površinsku tekuću vodu, velike ledene ploče i vulkanizam. No do danas ima samo globalnu kriosferu, bez opsežne ledene ploče i vulkanizam koje je nekada imao. Budući da Mars ima veliku zalihu vode, velike topografske varijacije, tekuću i smrznutu vodu, vulkanizam i nalazi se dalje od Sunca nego Zemlja, teško je vjerovati da nikada nije razvio uvjete za rast ledenih ploča s subglacijalnom vodom.

Otkriveni dokazi recentnije prisutnosti vode na Marsu


Prema ovom pokušaju modeliranja, ledenjačke ledene mase bi drenirale svoju bazalnu otopljenu vodu puno učinkovitije na Marsu nego na Zemlji, što bi spriječilo bilo kakvo ‘podmazivanje’ baze ledenih ploča koje bi pojačalo ledenjačku eroziju i održalo brze stope klizanja. Studija sugerira da tipični oblici reljefa pronađeni na Zemlji ne bi preživjeli na Marsu. Štoviše, otkrića bi mogla imati implikacije na to kako je drevni život mogao preživjeti na Marsu. U nedostatku magnetskog polja, ledena ploča mogla bi osigurati stalnu opskrbu vodom, stabilnost i zaštitu za subglacijalna vodena tijela, zaštitu od sunčevog zračenja i izolaciju od ekstremnih temperatura.

Studija je objavljena u novom broju časopisa Geophysical Research Letters.

Novi tragovi drevne tekuće vode na Marsu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.