kozmos.hr
Svemir

Novi tragovi drevne tekuće vode na Marsu

Mars s vodom. Izvor: Wikimedia Commons.
autor
objavljeno

Otkrića kineske misije Tianwen-1 donose nove spoznaje o prisutnosti vode na površini Crvenog planeta u obliku hidratiziranih minerala i prizemnog leda.

Vodeni Mars

Znanstvenici već dugo pretpostavljaju da je Mars nekoć na svojoj površini imao tekuću vodu. Štoviše, neka istraživanja pokazuju da je mogao posjedovati površinsku vodu čak milijardu godina, što bi značilo da je veoma ličio na našu Zemlju – imao oceane, kontinente i gustu atmosferu!

Nova zapažanja i podatci – prikupljeni tijekom kineske misije Tianwen-1 –otkrivaju više o Marsovoj fascinantnoj prošlosti, ali postavljaju i nova pitanja o mogućnosti života na Marsu. Naime, znanstvenici su otkrili dokaze da se u velikom udarnom bazenu na Marsu tijekom ‘Amazonske epohe’ nalazila tekuća voda. Zhurong je istražio nekoliko geoloških značajki i vratio slike i panorame svojih brojnih avantura, te od svog početka rada 4. veljače prešao ukupno 1537 metara.


Važno otkriće

Najnovije otkriće tako postaje još jedan u sve većem nizu dokaza koji sugeriraju da je aktivnost tekuće vode na Marsu možda postojala mnogo dulje nego što smo mislili.

Otkriće tima važno je i iz još jednog razloga. Naime, Budući da lokacija otkrića i do danas sadrži značajne količine vode u obliku hidratiziranih minerala i možda prizemnog leda, ovo mjesto moglo bi budućim astronautima (ili kolonizatorima) koristiti kao resurs tijekom misija na Mars.

Razotkrivanje misterija vode na Marsu

Znanstvenici dugo vjeruju da je drevni Mars bio mokar i pogodan za stanovanje. Međutim, trenutno razdoblje koje je započelo prije 3 milijarde godina – nazvano Amazonska epoha (Amazonian Period) – generalno se smatra hladnim i suhim razdobljem. Regije Marsove površine nastale tijekom ove epohe generalno imaju manje kratera.

Međutim, nedavne studije pronašle su dokaze da je voda tekla amazonskim terenom. To ukazuje da je tekuća voda mogla oblikovati površinu Marsa u njegovoj novijoj geološkoj povijesti.

Najnoviju studiju proveli su kineski istraživači na temelju podataka s rovera Zhurong o sedimentnim i mineralnim svojstvima južne Utopia Planitia, najvećeg zabilježenog udarnog bazena u sjevernoj nizini Marsa. Istraživači su otkrili stijene svijetlih tonova koje su protumačili kao sloj „duricrusta“ koji je nastao djelovanjem značajnog volumena tekuće vode.

Implikacije otkrića

S trenutnim niskim tlakom i temperaturom zraka čista tekuća voda ne može postojati u stabilnom stanju na površini Marsa, osim na najnižim visinama nekoliko sati. S obzirom da nedavno istraženo mjesto udara sadrži značajne količine vode u obliku hidratiziranih minerala i možda prizemnog leda, to nudi mogućnost da astronauti u budućnosti koriste neiskorištene vodene resurse tijekom misija na Mars s posadom.


NASA otkrila da je voda tekla na površini Marsu dulje nego smo mislili

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Yang Liu et al., „Zhurong reveals recent aqueous activities in Utopia Planitia, Mars,“ Science Advances 8/19 (2022).

Derya Ozdemir (11. svibnja 2022.), „China’s Tianwen-1 just uncovered evidence of ancient liquid water on Mars,“ interestingengineering.com (pristup 11. svibnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.