kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Je li Mars jednostavno premalen da bi zadržao površinsku vodu?
Svemir

Je li Mars jednostavno premalen da bi zadržao površinsku vodu?

objavljeno

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji.

Postoji mnogo verzija o razlozima zašto je Mars izgubio gotovo sve resurse potrebne za razvoj života. No, sada su znanstvenici otkrili pouzdanu vezu između veličine nebeskog tijela i njegove sposobnosti zadržavanja hlapljivih tvari.

Je li Mars premalen da bi zadržao površinske vode: sve što trebate znati

Podaci

Međunarodni tim geologa, oceanografa i planetarnih znanstvenika analizirao je cijeli niz podataka sa svemirskih letjelica koje su proučavale Mars iz orbite i s rovera na površini, kao i rezultate proučavanja marsovskih meteorita koji su pogodili Zemlju.

Metode procjene

Metoda procjene korištena u nedavnom istraživanju može se smatrati prilično inovativnom. Obično, kako bi izračunali povijesni sadržaj hlapivih elemenata i spojeva (uključujući vodu) u geološkim formacijama, znanstvenici analiziraju omjer određenih “markera” – obično kalija i torija ili rubidija i stroncija.


Točnost

No, tim pod vodstvom Kun Wanga primijenio je točniju metodu: praćenje koncentracija samo stabilnih izotopa kalija.

https://kozmos.hr/voda-na-marsu-mogla-bi-biti-pohranjena-u-stijenama-hematita/

Kalij

Ovaj alkalni metal karakterizira umjerena hlapljivost, ali njegova prisutnost pouzdano odgovara koncentracijama drugih lakih elemenata i kemijskih spojeva. Uključujući, naravno, vodu i organske molekule.

Hlapljivi elementi

Kao rezultat toga, otkrivena je zanimljiva povezanost: Mars je zadržao mnogo manje hlapljivih elemenata i spojeva od Zemlje, ali mnogo više od Mjeseca i velikog asteroida 4-Vesta.

Veličina nebeskih tijela

Odnosno, sposobnost zadržavanja kemijskih elemenata i tvari važnih za nastanak i održavanje života izravno ovisi prvenstveno o veličini nebeskog tijela. Ili bolje rečeno, od razine gravitacije na njegovoj površini.

Hipoteze i zaključci

Na prvi pogled zaključci su očiti, ali nisu tako jednostavni. Postoje mnoge hipoteze koje objašnjavaju zašto je Mars izgubio gotovo svu vodu i organske spojeve. Neki se svode na odsutnost magnetskog polja na Crvenom planetu, što omogućuje solarnom vjetru da doslovno istrgne vrijedne molekule iz atmosfere. Drugi pak, tvrde da je greška preslaba ili potpuno odsutna tektonika Marsa zbog nedostatka mase ili velikog satelita u orbiti oko njega.

Nije dokazano

Svaki od njih može biti istinit – kao i svi u isto vrijeme. No prije toga nije bilo jasnog statistički dokazanog znaka opstojnosti planeta ovisno o njegovoj veličini u arsenalu planetarnih znanstvenika.

Dimenzije

Sada su znanstvenici dobili donju granicu ove vrijednosti – “dimenzije” Marsa. Očigledno je da je nastanjivost planeta uvijek bila ograničena zbog njegove male veličine.

Je li Mars premalen za održavanje potrebnih uvjeta?

Planeti manji ili nešto veći očito ne mogu održavati na svojoj površini uvjete potrebne za zadržavanje hlapljivih tvari i spojeva. Koji bi mehanizmi mogli nedostajati sekundarno je pitanje, posebno u svjetlu proučavanja egzoplaneta koji se nalaze na udaljenosti nekoliko svjetlosnih godina od nas. Takve udaljenosti ne dopuštaju da se utvrdi prisutnost ili odsutnost tektonske aktivnosti na njima, osim grube procjene prisutnosti vode.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr


Izvori:

• Ogliore, T. (2021, September 21). Mars habitability limited by its small SIZE, Isotope study suggests – the source – Washington University in St. Louis. The Source.
• Seo, H. (2021, September 22). Mars may be too small to have ever been habitable. Popular Science.
• Smith, A. (2021, September 23). Mars is too small to have ALIENS, scientists suggest. The Independent.
• Starr, M. (n.d.). There could be an extremely simple reason Why Mars isn’t as suitable for life. ScienceAlert.
• Tian, Z., Magna, T., Day, J. M. D., Mezger, K., Scherer, E. E., Lodders, K., Hin, R. C., Koefoed, P., Bloom, H., & Wang, K. (2021, September 28). Potassium isotope composition of mars reveals a mechanism of planetary Volatile retention. PNAS.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.