Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Je li Mars jednostavno premalen da bi zadržao površinsku vodu?

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji.

Postoji mnogo verzija o razlozima zašto je Mars izgubio gotovo sve resurse potrebne za razvoj života. No, sada su znanstvenici otkrili pouzdanu vezu između veličine nebeskog tijela i njegove sposobnosti zadržavanja hlapljivih tvari.

Je li Mars premalen da bi zadržao površinske vode: sve što trebate znati

Podaci

Međunarodni tim geologa, oceanografa i planetarnih znanstvenika analizirao je cijeli niz podataka sa svemirskih letjelica koje su proučavale Mars iz orbite i s rovera na površini, kao i rezultate proučavanja marsovskih meteorita koji su pogodili Zemlju.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Metode procjene

Metoda procjene korištena u nedavnom istraživanju može se smatrati prilično inovativnom. Obično, kako bi izračunali povijesni sadržaj hlapivih elemenata i spojeva (uključujući vodu) u geološkim formacijama, znanstvenici analiziraju omjer određenih “markera” – obično kalija i torija ili rubidija i stroncija.

Točnost

No, tim pod vodstvom Kun Wanga primijenio je točniju metodu: praćenje koncentracija samo stabilnih izotopa kalija.

Voda na Marsu mogla bi biti pohranjena u stijenama hematita

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Kalij

Ovaj alkalni metal karakterizira umjerena hlapljivost, ali njegova prisutnost pouzdano odgovara koncentracijama drugih lakih elemenata i kemijskih spojeva. Uključujući, naravno, vodu i organske molekule.

Hlapljivi elementi

Kao rezultat toga, otkrivena je zanimljiva povezanost: Mars je zadržao mnogo manje hlapljivih elemenata i spojeva od Zemlje, ali mnogo više od Mjeseca i velikog asteroida 4-Vesta.

Veličina nebeskih tijela

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Odnosno, sposobnost zadržavanja kemijskih elemenata i tvari važnih za nastanak i održavanje života izravno ovisi prvenstveno o veličini nebeskog tijela. Ili bolje rečeno, od razine gravitacije na njegovoj površini.

Hipoteze i zaključci

Na prvi pogled zaključci su očiti, ali nisu tako jednostavni. Postoje mnoge hipoteze koje objašnjavaju zašto je Mars izgubio gotovo svu vodu i organske spojeve. Neki se svode na odsutnost magnetskog polja na Crvenom planetu, što omogućuje solarnom vjetru da doslovno istrgne vrijedne molekule iz atmosfere. Drugi pak, tvrde da je greška preslaba ili potpuno odsutna tektonika Marsa zbog nedostatka mase ili velikog satelita u orbiti oko njega.

Nije dokazano

Svaki od njih može biti istinit – kao i svi u isto vrijeme. No prije toga nije bilo jasnog statistički dokazanog znaka opstojnosti planeta ovisno o njegovoj veličini u arsenalu planetarnih znanstvenika.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Dimenzije

Sada su znanstvenici dobili donju granicu ove vrijednosti – “dimenzije” Marsa. Očigledno je da je nastanjivost planeta uvijek bila ograničena zbog njegove male veličine.

Je li Mars premalen za održavanje potrebnih uvjeta?

Planeti manji ili nešto veći očito ne mogu održavati na svojoj površini uvjete potrebne za zadržavanje hlapljivih tvari i spojeva. Koji bi mehanizmi mogli nedostajati sekundarno je pitanje, posebno u svjetlu proučavanja egzoplaneta koji se nalaze na udaljenosti nekoliko svjetlosnih godina od nas. Takve udaljenosti ne dopuštaju da se utvrdi prisutnost ili odsutnost tektonske aktivnosti na njima, osim grube procjene prisutnosti vode.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

• Ogliore, T. (2021, September 21). Mars habitability limited by its small SIZE, Isotope study suggests – the source – Washington University in St. Louis. The Source.
• Seo, H. (2021, September 22). Mars may be too small to have ever been habitable. Popular Science.
• Smith, A. (2021, September 23). Mars is too small to have ALIENS, scientists suggest. The Independent.
• Starr, M. (n.d.). There could be an extremely simple reason Why Mars isn’t as suitable for life. ScienceAlert.
• Tian, Z., Magna, T., Day, J. M. D., Mezger, K., Scherer, E. E., Lodders, K., Hin, R. C., Koefoed, P., Bloom, H., & Wang, K. (2021, September 28). Potassium isotope composition of mars reveals a mechanism of planetary Volatile retention. PNAS.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto. Znanstvenici su pronašli...

Svemir

Prema istraživačima, voda je bila prisutna u krateru Jezero dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život. NASA je otkrila prve...

Svemir

Prvi pokušaj Perseverance-a u kolovozu završio je neočekivanim neuspjehom. Rover Perseverance skupio je uzorak marsovskog tla u svom drugom pokušaju, na što ukazuju slike...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Svemir

Sveučilište u Kaliforniji, Berkley, šalje satelite “Gold” i “Blue” na Mars, u listopadu 2024. Sateliti će istraživati Marsovu atmosferu te njegovu interakciju sa solarnim...

Oglas