Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Studija otkriva kako vanzemaljski život vjerojatno postoji ispod površine Marsa

Krater Jezero, koji danas služi kao mjesto slijetanja rovera Perseverance, nekoć je bio divovsko jezero. Znanstvenici vjeruju da je to jedno od najboljih mjesta za pretraživanje drevnog mikrobnog života na Marsu, što je još jednom predložilo novo istraživanje. Izvor: NASA / JPL-Caltech

Znanstvenici su pronašli nove dokaze da na Marsu može postojati mikrobni život.

Analiza marsovskih meteorita koji su sletjeli na Zemlju pokazuje da stijene sadrže sve potrebne sastojke za potporu mikrobnog života na Marsu. Podaci istraživanja NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon objavljeni su u časopisu Astrobiology.

Marsovski meteoriti fragmenti su Crvenog planeta, koji je završio na našem planetu kao rezultat sudara Marsa s drugim kozmičkim tijelima. Da bi utvrdili podrijetlo meteorita, znanstvenici uspoređuju izotopski sastav plina koji se nalazi u stijenama s atmosferom Marsa. Podaci o njemu dobiveni su još 70-ih godina zahvaljujući NASA-inom svemirskom programu Viking.

Od 2020. godine, od svih otkrivenih meteorita na Zemlji, 266 je porijekla Marsa. Prvi takav objekt, nazvan Nakhla, pronađen je davne 1911. godine, iako je odnos s Marsom uspostavljen mnogo kasnije. Znanstvenici su također utvrdili da je njegova starost 1,3 milijarde godina.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Voditelj projekta Jesse Tarnas sa Sveučilišta Brown kaže da je podzemni mikrobni život na Marsu moguć svugdje gdje postoji podzemna voda. U dodiru s vodom, stijene proizvode kemijsku energiju koja je neophodna za mikrobne zajednice.

Slični se procesi događaju na Zemlji – u neosvijetljenim dubinama našeg planeta. Prilično velik biom postoji bez sunčeve svjetlosti, samo zbog kontakta vode i stijena. To je omogućeno reakcijom radiolize.

Tijekom nje radioaktivni elementi sadržani u stijenama reagiraju s vodom, prodirući kroz pukotine i pore. Voda se dijeli na kisik i vodik. Kao rezultat, vodik postaje gorivo za mikrobe koji izgara kisikom.

Prema proučavanju sastava marsovskih meteorita, oni sadrže sve potrebne uvjete za održavanje mikrobnog života. Postoje radioaktivni elementi (kalij, torij, uran), sulfidne komponente, kao i porozna struktura za zadržavanje vode.

Cijanobakterije mogu preživjeti na Marsu i pomoći u koloniziranju

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ova studija stiže u sjajnom trenutku. Za nekoliko tjedana NASA-in rover Perseverance započet će potragu za znakovima drevnog mikrobnog života na Marsu. Iako su se znanstvenici u prošlosti uglavnom nadali, nije bilo garancije da će ova misija pronaći bilo kakve znakove.

S ovom novom studijom vjerujem da možemo slobodno pobuditi nadu jer je Perseverance poslana na jedno od najvjerojatnijih mjesta na kojima je život mogao postojati prije milijune ili milijarde godina. Uz pomoć prethodnih studija, znanstvenici su otkrili da je Mars nekada imao aktivan sustav podzemnih voda.

Budući da Crveni planet nema sustav tektonike ploča, to znači da bi ti podzemni slojevi i dalje mogli postojati i da ispod površine može biti i vode i mikroba. Čak i ako Perservance ne pronađe ništa tijekom svoje misije, marsovske stijene koje će biti vraćene na Zemlju u budućim misijama zasigurno će nam dati odgovore koje tražimo.

U svakom je slučaju NASA-ina najnovija misija već postigla povijesna dostignuća iako glavni dio programa još nije započeo. Primjerice, helikopter Ingenuity već je izvršio dva leta u atmosferi Marsa.

Štoviše, prije nekoliko dana otkriveno je da je roverov MOXIE instrument uspješno pretvorio kisik na Marsu iz ugljičnog dioksida. To nam daje velike nade za buduću kolonizaciju Marsa. Ako uspijemo stvoriti kisik na planetu, astronomi se neće oslanjati na česte pošiljke sa Zemlje.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• Brown University. (2021, April 22). Mars has right ingredients for PRESENT-DAY microbial life beneath its SURFACE, study finds.
• Tarnas, J., Mustard, J., Lollar, B., Stamenković, V., Cannon, K., Lorand, J., . . . Plesa, A. (2021, April 15). Earth-like habitable environments in the subsurface of Mars.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto. Znanstvenici su pronašli...

Svemir

Prema istraživačima, voda je bila prisutna u krateru Jezero dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život. NASA je otkrila prve...

Svemir

Prvi pokušaj Perseverance-a u kolovozu završio je neočekivanim neuspjehom. Rover Perseverance skupio je uzorak marsovskog tla u svom drugom pokušaju, na što ukazuju slike...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Oglas