kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Prema roveru Perseverance, Mars je u drevnoj prošlosti vjerojatno bio nastanjiv planet
Svemir

Prema roveru Perseverance, Mars je u drevnoj prošlosti vjerojatno bio nastanjiv planet

objavljeno

Prema istraživačima, voda je bila prisutna u krateru Jezero dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život.

NASA je otkrila prve rezultate analize dva uzorka stijena uzetih roverom Perseverance ranije u rujnu. Prvi uzorci vulkanskih stijena prikupljeni u krateru Jezero sačuvali su tragove dugog boravka na dnu drevnog jezera.

Perseverance pronalazi tragove dodira vode u uzorcima Marsa: sve što trebate znati

Ciljevi misije

Jedan od zadataka rovera Perseverance je prikupljanje uzoraka minerala s površine Crvenog planeta. Uređaj ih mora staviti u zapečaćene kapsule i pripremiti za posjet sljedeće svemirske letjelice, koja će isporučiti uzorke Marsa na Zemlju radi opsežnog proučavanja.

Pokušaji uzorkovanja

Prvi pokušaj dobivanja uzorka završio je neuspjehom: pokazalo se da je kamen, nazvan Roubion, bio previše krhak i raspaso se tijekom procesa bušenja. Kasniji pokušaji bili su uspješniji. Prvi uzorak koji je službeno proučavan, nazvan Montdenier, prikupljen je 6. rujna, a drugi, nazvan Montagnac, prikupljen je 8. rujna iz iste stijene.


Prvi rezultati

Znanstveni tim misije već je analizirao ove uzorke. Rezultati ukazuju na to da je u davna vremena stijena iz koje su uzeti uzorci dugo bila u kontaktu s tekućom vodom. Osim toga, i sama je nastala, vjerojatno kao posljedica vulkanske aktivnosti.

Sastav

U sastavu su pronađene inkluzije soli, što ukazuje na dugotrajnu interakciju vulkanske stijene s vodom. Vjeruje se da je u dalekoj prošlosti krater Jezero bio jezero, a voda je zajedno s tvarima otopljenim u njoj mogla prodrijeti u pore mineralme stijene. Mnogo godina kasnije, nakon što se jezero osušilo, voda je postupno isparavala iz kamenja, ostavljajući za sobom soli.

https://kozmos.hr/perseverance-pocinje-traziti-dokaze-o-postojanju-zivota-na-marsu/

Drevna marsovska voda

Znanstvenici nagađaju da su minerali soli u prva dva uzorka možda čak zadržali sitne kapljice drevne marsovske vode. Ako ih daljnja analiza uspije otkriti, poslužit će kao mikroskopske „vremenske kapsule“ i pomoći nam u otkrivanju tajni drevne klime Marsa i njegove potencijalne nastanjivosti u prošlosti.

Minerali soli na Zemlji

Članovi misije naglašavaju da su slični minerali soli rasprostranjeni na Zemlji. Poznati su po svojoj sposobnosti zadržavanja znakova drevnog života na našem planetu. Možda ovaj mehanizam djeluje i na Marsu.

Kontakt s vodom

Istodobno, proračuni još ne daju točan odgovor na pitanje koliko je dugo voda bila u kontaktu sa stijenama. Možda su to bili deseci tisuća godina, a možda i milijuni godina. No u svakom slučaju, prema istraživačima, voda je tamo bila prisutna dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život.

Čekanje se nastavlja

Za otprilike deset godina, kada se marsovski uzorci isporuče na Zemlju, mogu se detaljnije i sveobuhvatnije proučiti, prateći čitavu povijest izgubljenog marsovskog jezera. Nažalost, do tada moramo čekati na velika otkrića.

Gdje će se skladištiti uzorci Marsa?

Perseverance će morati stvoriti više depoa na Marsu, gdje će se prikupljati uzorci. Tamo će potom biti prikupljen sljedećom misijom. Poseban rover prikupljat će kontejnere i zatim ih transportirati do povratne rakete. Kroz nju će uzorci letjeti u orbitu oko Marsa i nakon pristajanja s orbitalnim modulom započeti će put do Zemlje.


Sljedeće ciljno područje

Za sada, tim Perseverance jedva čeka prikupiti još uzoraka Marsa, a sljedeća meta je litica 200 metara od Perseverancea u području South Séítah. No znanstvenici će morati pričekati. U listopadu će položaj Crvenog planeta iza Sunca omesti sve znanstvene napore. Radio komunikacija sa svim radnim misijama na Marsu bit će obustavljena na nekoliko tjedana.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bressan, D. (2021, September 13). Rock sampled By nasa’s Perseverance ROVER Reveals Mars’ ancient past. Forbes.
• Margetta, R. (2021, September 10). NASA’s perseverance Rover COLLECTS puzzle pieces of MARS’ HISTORY. NASA.
• NASA. (2021, September 10). NASA’s perseverance Rover COLLECTS puzzle pieces of MARS’ history – NASA’s Mars exploration program.
• Witze, A. (2021, September 7). Success! Mars ROVER finally collects its first rock core. Nature News.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.