kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Perseverance se priprema za drugi pokušaj uzimanja uzorka s Marsa
Svemir

Perseverance se priprema za drugi pokušaj uzimanja uzorka s Marsa

Rover Perseverance snimio je ovaj "selfie" helikopterom Ingenuity 6. travnja 2021. Sada je misija Ingenuity produžena do kraja kolovoza. Izvor: NASA / JPL-Caltech / MSSS
objavljeno

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka nije uspio.

Prvi uzorak bio je premekan da bi dospio u tubu

6. kolovoza, Perseverance je izbušio rupu kako bi uzeo uzorak, no komadići Marsovog tla, iz nekog razloga nisu dospjeli unutar cijevi za uzorke, javljaju iz NASA-e.

„Uvjeren sam da imamo vrhunski tim koji će poraditi na ovome. Bit ćemo uporni u pronalsku rješenja koje će osigurati budući upsjeh“ izjavio je pomoćni administrator NASA-inog Odbora za znanstvene misije u Washingtonu, Thomas Zurbuchen.

Nasreću, Perseverance sa sobom ima 43 tuba za spremanje uzorka. Plan misije je napuniti bar 20 njih materijalom iz Marsovog stijenja.

Izvor: NASA/JPL-Caltech.
Izvor: NASA/JPL-Caltech.

Prilikom testiranja sustava za prikupljanje uzorka na Zemlji, nijednom se nije dogodilo uspješno bušenje rupe, a da se ne prikupi uzorak, objašnjavaju iz tima Perseverance.


„Čini se da je prazna cijev rezultat drugačije reakcije stijenja od one koju smo očekivali, dok je manje vjerojatan problem s hardware-om na sustavu za prikupljanje uzorka“ smatra projektna menadžerka iz JPL-a, Jennifer Trosper.

Drugi pokušaj

NASA-in rover je sada otputovao pola kilometra dalje prema području poznatom kao „Citadelle“, francuska riječ za „dvorac“. Ovo mjesto moglo bi priuštiti ‘bogatije’ uzorke.

„Ova brazda je prekrivena kamenjem otpornim na eroziju što ga čini jednostavnijim za prikupiti prilikom bušenja“, rekli su službenici iz NASA-inog JPL-a u izjavi 26. kolovoza.

Kamen iz kojeg će Perseverance prikupiti uzorke dobio je ime „Rochette“.

Rover će pružiti svoju dvometarsku roku i ‘zagrabiti’ u zacrtano stijenje. Zatim će se napraviti kratka stanka kako bi NASA-in tim, odmah na licu mjesta, analizirao je li uzorak prikupljen ili nije.

Prazna tuba iz prethodnog pokušaja svakako će pomoći znanstvenicima pri analizi Marsove atmosfere.

„Kad se uzorci vrate na Zemlju, moći ćemo odgovoriti na brojna znanstvena pitanja, uključujući ona vezanu uz kemijski sastava Marsove atmosfere“, dodao je projektni znanstvenik Ken Farley iz Kalifornijskog instituta Tehnologije u Pasadeni. „Pored kamenih uzoraka, nas svakako zanimaju i oni  atmosferski.“

NASA i ESA planiraju povratak marsijanskog materijala na Zemlju već 2031. godine, ako se sve nastavi prema planu.

https://kozmos.hr/voda-na-marsu-mogla-bi-biti-pohranjena-u-stijenama-hematita/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:


Anonymus (6. kolovoza 2021.), NASA’s Perseverance Team Assessing First Mars Sampling Attempt, jpl.nasa.gov (pristupljeno 30. kolovoza 2021.)

Wall M. (7. kolovoza 2021.), NASA’s 1st attempt to collect Mars samples with Perseverance rover comes up empty, Space.com (pristupljeno 30. kolovoza 2021.)

Wall M. (28. kolovoza 2021.), Perseverance Mars rover gearing up for 2nd rock sampling attempt (photos), Space.com (pristupljeno 30. kolovoza 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.