kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Zemlju ovih dana pogađa ‘kanibalsko’ koronalno izbacivanje mase sa Sunca
Znanost

Zemlju ovih dana pogađa ‘kanibalsko’ koronalno izbacivanje mase sa Sunca

Koronalno izbacivanje mase. Izvor: TheConversation.com
objavljeno

Jaka geomagnetska oluja, snage G3, jučer je pogodila pogodila Zemlju, a njeni učinci trajat će i kroz današnji dan, navodi Centar za prognozu svemirskog vremena američke Nacionlne oceanske i atmosferske administracije (NOAA – SWPC).

Velika Sunčeva pjega AR2975

Naime, jedna od velikih pjega na Suncu, imena AR2975, eruptirala je čak 17 puta, a dvije od erupcije spojile su se u jedno „kanibalsko“ koronalno izbacivanje mase okrenuto prema Zemlji. Nabijene čestice krenule su prema nama brzinom od 3.027.599,0 kilometara na sat.

Solarne baklje na Sunčevoj pjegi krenule su s pojačanom aktivnošću još 28. ožujka 2022. Sunčeve pjege su regije Sunca sa snažnim magnetskim poljama, a stvaraju se zahvaljujući strujama električnog naboja koji se potom spajaju u čvor odnosno koronu te pucaju.

https://kozmos.hr/zasto-nase-sunce-70-godina-nije-imalo-sunceve-pjege/

Kanibalsko koronalno izbacivanje mase (CME)

“Rezultirajuće oslobađanje energije pokreće izboje zračenja koji se nazivaju solarnim bljeskovima i koronalno izbacivanje mase”, navodi za Index, dr. sc. Bojan Vršnak s Geodetskog fakulteta u Zagrebu, dobitnik prestižne nagrade Europske svemirske agencije za solarno istraživanje. “Kanibalski izbačaji nastaju kada erupcije koje se brzo kreću prestignu ranije erupcije iz iste regije te pred sobom guraju magnetsku strukturu prethodnog izbačaja kako bi formirale divovsku valnu frontu koja pokreće snažnu geomagnetsku oluju.”


Potonje veliko izbacivanje u ovom je slučaju prestiglo prethodno izbacivanje te kombiniranom snagom udarilo geomagnetsko polje Zemlje jučer navečer. Solarna aktivnost ovih razmjera savija naše magnetsko polje. U slučaju da je polje oluje istog smjera kao na Zemlji, dolazi do jačanja oluje, a ako je suprotnog smjera onda dolazi do slabljenja. Sudarom dvaju magnetskih polja, nabijene čestice ulaze u našu magnetosferu i izazivaju električno strujanje koje se može manifestirati kao popularna aurora borealis (obično u sjevernim predjelima Zemlje, ali kod jakih oluja može biti vidljivo i mnogo južnije prema ekvatoru).

https://kozmos.hr/esa-ina-misija-vigil-nadgledat-ce-aktivnost-sunca-kako-bi-nas-upozorila-na-solarne-oluje/

Snaga geomagnetskih oluja

Iako se radi o jakoj geomagnetskoj oluji, njena energija i dalje nije ni približno dovoljna kako bi ugrozila elektroničke uređaje na Zemlji. Nabijene čestice u potpunosti će apsorbirat naša magnetosfera. S druge strane, oluja koja nas je pogodila u veljači, izazvala je malo veću štetu, onesposobivši 40 Starlink satelita Elona Muska.

U slučaju da Zemlju pogodi još jača oluja, mogli bismo riskirati gubitak dobrog dijela komunikacijskih satelita, a time i interneta na Zemlji. Ipak, najjača poznata solarna oluja dogodila se 1859., tzv. Carringtonov događaj koji je spržio tadašnje telegrafske mreže i prouzročio aurore sve do Južne Europe i Središnje Amerike. Oluja na toj razini, danas bi potpuno uništila većinu elektroničkih uređaja na Zemlji i izazvala neprocjenjivu štetu na električnoj infrastrukturi. Trošak popravka brojao bi se u bilijunima dolara i trajao nekoliko desetljeća.

2012. godine, za dlaku smo izbjegli najjaču oluju još od Carringtonovog događaja. Ogromno koronalno izbacivanje mase Sunca tada je prošlo točno pored Zemlje, a da nije, naša civilizacija vjerojatno bi bila „resetirana na tvorničke postavke“.

https://kozmos.hr/primijeceno-mega-koronalno-izbacivanje-mase-iz-zvijezde-nalik-suncu-ceka-li-ovo-i-nas/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:


Turner B. (31. ožujka 2022.), Giant ‘Cannibal’ Solar Eruption Streaking Towards Earth May Light Up The Skies, Livescience, Sciencealert.com (pristup 1. travnja 2022.)

Turner B. (31. ožujka 2022.), ‘Cannibal’ coronal mass ejection will hit Earth at nearly 2 million mph, scientists say, The Northern Lights could be visible as far south as Pennsylvania and Oregon, LiveScience.com (pristup 1. travnja 2022.)

Jarić Dauenhauer N. (31. ožujka 2022.), Golema kanibalska Sunčeva oluja udara u Zemlju, Index.hr (pristup 1. travnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.