kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • ESA-ina misija Vigil nadgledat će aktivnost Sunca kako bi nas upozorila na solarne oluje
Svemir

ESA-ina misija Vigil nadgledat će aktivnost Sunca kako bi nas upozorila na solarne oluje

ESA-in Vigil. Izvor: ESA/A. Baker, CC BY-SA 3.0 IGO.
objavljeno

ESA-in Vigil bit će prva misija svoje vrste. Cilj će joj biti praćenje aktivnosti Sunca i pomaganje u zaštiti od njegovih nasilnih izljeva.

Vigil će upozoravati na solarne baklje i koronalna izbacivanja mase

Nekada poznata kao “Lagrange”, ESA-ina nadolazeća misija za praćenje svemirskog vremena, dobila je ime koje odražava njenu vitalnu ulogu: eng. Vigil – bdjenje. Misija će pomagati u zaštiti Zemljine infrastrukture, satelita, stanovnika i istraživača svemira od nepredvidivih, ali nasilnih solarnih pojava kao što su Sunčeve baklje i izbacivanja koronalne mase.

“Misija Vigil dobit će uvid u potencijalno opasnu solarnu aktivnost zahvaljujući svojoj lokaciji u svemiru. Stražareći ‘iza’ Zemlje u petoj Lagrangeovoj točki, ESA-in Vigil Sunce će gledati sa boka, što znači da će moći vidjeti nadolazeće uvjete prije nego što se dane regije Sunca okrenu prema Zemlji.” objašnjava Giuseppe Mandorlo, voditelj misije za ESA-in Vigil.


https://kozmos.hr/sunce-uslo-u-period-iznimne-aktivnosti/

Oduševljenje novim imenom misije

Tisuće pametnih, ali i komičnih imena pristizale su na natjecanje ESA-ine misije u sklopu kampanje #NameTheMission, koja je trajala od svibnja do rujna 2021. Nakon zatvaranja prijava, tim iz ESA-inog odjela za komunikacije i Ureda za svemirsku prognozu pregledao je sve podneske, stavljajući u uži izbor samo devet imena koje su zatim išle na povjerenstvo vanjskih sudaca.Naoružani sa svoja tri najbolja izbora, suci su zatim sudjelovali u živom, dvosatnom videorazgovoru u kojem su iznosili slučaj svog favorita i razmatrali zasluge svakog od njih. Konačno su se dogovorili oko pobjednika.

“Oduševljeni smo novim imenom naše misije”, objašnjava Juha-Pekka Luntama, ESA-in voditelj svemirskog vremena. “Kad sam to prvi put čuo, mislio sam da je to na pravom mjestu. Upravo to radimo, budno bdijemo i čuvamo Zemlju”.

Na latinskom “vigilis exceptus” znači stražar, dok “vigilia” znači budnost i čin odanog čuvanja straže. Suci su bili posebno impresionirani kako je ime odjeknulo s obzirom na cilj misije kao predanog čuvara, koji neprestano bdije nad Suncem, za dobrobit Zemlje.

Gotovo odmah, ESA-in dizajnerski tim počeo je raditi na logotipu koji bi dočarao Vigilovo značenje. U raznim iteracijama ponavljao se simbol ptice koja budno lebdi. Emmet Fletcher, voditelj ESA-inog ureda za brendiranje i partnerstvo objasnio je razloge za ovaj logotip: “U ovom zadivljujućem dizajnu, tim je prikazao stilizirano krilo zaštite koje štiti Zemlju od opasnog sunčevog zračenja. Krilo izvire iz Vigilove orbitalne pozicije i ucrtana je kritična geometrija ove Lagrangeove točke u odnosu na Zemlju i Sunce. Kako bi se uravnotežio logotip misije, točka L5 naglašena je s pet zvjezdica prikazanih neposredno iznad plave Zemlje.”

“Nije bilo lako birati među različitim imenima, jezicima, mitovima, ali ‘Vigil’ je bio moj konačni izbor”, objašnjava Andrea Marcolongo, najprodavanija talijanska spisateljica i jedna od trojice sudaca u žiriju. “ESA Vigil je lako pamtljiv, ali i pametan izbor koji jasno ilustrira ciljeve misije i odnosi se na opću ideju brige. Štoviše, kako dolazi iz latinskog, etimološki je povezan s jednim od najstarijih jezika u Europi”.


https://kozmos.hr/primijeceno-mega-koronalno-izbacivanje-mase-iz-zvijezde-nalik-suncu-ceka-li-ovo-i-nas/

Predlagatelj imena “Vigil” bio je inspiriran Sunčevom bakljom koja je pogodila Quebec 1989.

“Duboko sam počašćen što je Europska svemirska agencija odabrala moje predloženo ime, Vigil, za svoju nadolazeću solarnu misiju”, objašnjava Francois Gosselin, pobjednik kampanje #NameTheMission sa svojim podneskom Vigil. “Živeći u Kanadi, bio sam itekako svjestan utjecaja solarne aktivnosti na Zemlju, kao što je nestanak struje u Quebecu 1989. uzrokovan velikom Sunčevom bakljom.”

Vigil, od latinskog “Vigilis Exceptus”, što znači “straža”, bila je moja inspiracija za ime misije. Straža – promatranje Sunca radi nadolazećih događaja i upozoravanje ljudi savršeno odražava cilj misije.”

Solarne oluje mogu oštetiti infrastrukturu na Zemlji i u svemiru

U današnje vrijeme, funkcioniranje naše civilizacije uvelike se bazira se na informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, kako u svemiru, tako i na Zemlji. Nažalost, ova infrastruktura i sve što se na nju oslanja, je izuzetno ranjiva.

Solarne oluje mogu oštetiti električne mreže, poremetiti telekomunikacije te ugroziti satelite i vitalne usluge koje oni  pružaju. Veliko koronalno izbacivanje mase mogli bi prouzrokovati štetu na kritičnoj infrastrukturi čiji bi popravak trajao desetljećima te koštao na bilijune američkih dolara. No, pomoću otkrivanja i upozoravanja na nadolazeće solarne oluje, ipak možda možemo na vrijeme zaštititi dio infrastrukture u svemiru i na Zemlji.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (10. veljače 2022.), Introducing ESA Vigil: Earth’s devoted solar defender, Esa.int (pristup 21. veljače 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.