kozmos.hr
Svemir

Otkrivena nova vrsta solarnog vala

Vizualni prikaz Sunca koji je snimio NASA-in 'Dynamics Observatory' (©NASA/SDO/AIA).
autor
objavljeno

Znanstvenici su nedavno uočili novu vrstu visokofrekventnih valova koji izbijaju s površine Sunca i čija se brzina za sada ne može objasniti dostupnim podatcima.

Novo otkriće

Znanstvenici su nedavno otkrili čudnu novu vrstu visokofrekventnog vala na površini Sunca. Riječ je o valovima koji se kreću tri puta brže nego što su znanstvenici mislili da je moguće!

Akustični valovi – nazvani visokofrekventni retrogradni (HFR) vrtložni valovi – uočeni su kako se talasaju unatrag kroz sunčevu plazmu u suprotnom smjeru od njezine rotacije.

Znanstvenici ne mogu vidjeti sunčeve vatrene dubine, pa često mjere akustične valove koji se kreću po njegovoj površini i odbijaju se natrag prema njegovoj jezgri kako bi zaključili što se događa unutra. Međutim, neviđena brzina HFR valova – uočena na temelju 25 godina podataka iz svemirskih i zemaljskih teleskopa – dala je naslutiti da znanstvenicima možda nedostaje nešto veliko.


Neobična pojava

„Samo postojanje HFR ‘modova’ i njihovo podrijetlo pravi je misterij i može aludirati na uzbudljivu fiziku u igri. Ima potencijal da baci uvid u inače neuočljivu unutrašnjost Sunca,“ rekao je koautor nedavno objavljene studije Shravan Hanasoge, astrofizičar u Centru za svemirske znanosti Sveučilišta New York u Abu Dhabiju.

Znanstvenici su isprva mislili da se akustični solarni valovi formiraju blizu površine Sunca zahvaljujući Coriolisovom efektu, u kojem se čini da se točke na ekvatoru rotirajuće kugle kreću brže od točaka na polovima.

Kako nastaju?

Nakon što se valovi formiraju, znanstvenici misle da bi ih jedan od tri moguća procesa mogao ubrzati u HFR valove.

Prva jest da bi magnetsko polje Sunca ili, što je druga mogućnost, njegova gravitacija mogli potaknuti Coriolisove valove. Treća mogućnost je da bi ih supervruće konvekcijske struje koje se kreću ispod i preko njegove površine mogle odvući na neviđeno velike brzine.

Međutim niti jedan od predloženih procesa ne odgovara u potpunosti prikupljenim podatcima.

Nastavak istraživanja

„Kada bi se HFR valovi mogli pripisati bilo kojem od ova tri procesa, tada bi otkriće dalo odgovor na neka otvorena pitanja koja još uvijek imamo o Suncu… Međutim, čini se da ovi novi valovi nisu rezultat ovih procesa, a to je uzbudljivo jer dovodi do potpuno novog niza pitanja,“ rekao je glavni autor studije Chris Hanson, solarni fizičar s Centra za svemirske znanosti Sveučilišta New York u Abu Dhabiju.

Ispunjavanje praznina u njihovom znanju moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje razumiju unutrašnjost Sunca, kao i da steknu bolji uvid u to kako Sunce utječe na Zemlju i druge planete u Sunčevom sustavu.

Nastavak istraživanja također bi mogao dati uvid u sličan tip visokofrekventnog vala, nazvan Rossbyjev val, koji je viđen kako prelazi Zemljine oceane četiri puta brže nego što trenutni modeli mogu objasniti.


Zašto naše Sunce 70 godina nije imalo sunčeve pjege

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Chris S. Hanson, Shravan Hanasoge, Katepalli R. Sreenivasan, „Discovery of high-frequency retrograde vorticity waves in the Sun,“ Nature Astronomy (2022).

Ben Turner (27. ožujka 2022.), „Strange new type of solar wave defies physics,“ space.com (pristup 27. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.