kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici pustili u javnost jednu od najspektakularnijih fotografija našeg Sunca
Svemir

Znanstvenici pustili u javnost jednu od najspektakularnijih fotografija našeg Sunca

Spektakularna fotografija Sunca. Izvor: Esa.int.
objavljeno

Znanstvenici su snimili jednu od dosad najspektakularnijih i najdetaljnijih fotografija našeg Sunca.

Na snimci možemo zahvaliti ESA-inoj letjelici Solar Orbiter

Europska svemirska agencija (ESA) objavila je fascinantnu sliku koju je snimio njezina letjelica Solar orbiter. Riječ je o naprednoj svemirskoj letjelici dizajniranoj za svrhu promatranja Sunca iz mnogo veće blizine nego što to imamo priliku učiniti sa Zemlje.

Zumirana verzija slike može se vidjeti u objavi stranice ESA’s Solar Orbiter na društvenoj mreži Twitter.

83 milijuna piksela solarne veličanstvenosti

Na službenoj stranici ESA-e može se pronaći i gigantska verzija slike – 9.148 x 9.112 piksela odnosno oko 83 milijuna piksela sveukupno. Veličanstvenost Sunca u punoj rezoluciji nalazi se na sljedećoj poveznici. Krajnji rezultat dobiven je pomoću kombiniranja rezultata 25 zasebnih snimaka, navodi ESA.


Slike su snimljene zahvaljujući instrumentu Extreme Ultraviolet Imager koji se nalazi na Solar Orbiteru. Snimke su izrađene dok je letjelica prolazila direktno između Zemlje i Sunca. Sonda se u to vrijeme bila otprilike na pola puta između Zemlje i naše zvijezde.

Mala točkica koja je jedva vidljiva u gornjem desnom kutu spomenute fotografije, predstavlja veličinu naše Zemlje u odnosu na divovsko Sunce.

https://kozmos.hr/solarna-aktivnost-i-geomagnetno-polje-zemlje/

Napredak u razumijevanju erupcija na površini našeg Sunca

Rezultat bi, prema ESA-i, mogao dovesti do neviđenog znanstvenog napretka u razumijevanju erupcija na površini našeg Sunca, kao i odnosa sa pojavama koje nastaju dublje unutar Sunčeve atmosfere.

Ta činjenica nije nimalo zanemariva, s obzirom da solarne erupcije većih razmjera (poput geomagnetskih oluja), u slučaju da su uperene prema Zemlji, mogu u potpunosti poremetiti satelitsku komunikaciju i potencijalno onesposobiti svu elektroniku na Zemlji.

https://kozmos.hr/zasto-nase-sunce-70-godina-nije-imalo-sunceve-pjege/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Fenton T. (29. ožujka 2022.), Scientists Release Stunning Picture Taken Really Close To The Sun, Unilad.co.uk (pristup 29. ožujka 2022.)

Christian J. (28. ožujka 2022.), Scientists release stunning picture taken really close to the sun, the more you zoom in, the more incredible it becomes, Futurism.com – The_byte. (pristup 29. ožujka 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.