kozmos.hr
Svemir

Sunce ušlo u period iznimne aktivnosti

Erupcija, Sunce (Depositphotos_317801944_L)
autor
objavljeno

Naše Sunce prolazi trenutno kroz period izrazite aktivnosti – kroz cijelu veljaču znanstvenici su svakodnevno uočavali barem jednu solarnu erupciju.

Erupcije našeg Sunca

Naše Sunce bilo je izuzetno aktivno zadnjih nekoliko tjedana. Naša zvijezda prošla je kroz niz divovskih erupcija koje su izbacile plazmu u svemir.

Možda je najdramatičnije bilo snažno izbacivanje koronalne mase i sunčeva baklja koja je eruptirala s druge strane Sunca 15. veljače. Na temelju veličine, moguće je da je erupcija bila u najsnažnijoj kategoriji za koju je naše Sunce sposobno: baklji X-klase.

Budući da su baklja i koronalna izbacivanja mase bili – na sreću – usmjereni dalje od Zemlje, malo je vjerojatno da ćemo vidjeti bilo koji od učinaka povezanih s geomagnetskom olujom, koja se događa kada materijal iz erupcije udari u Zemljinu atmosferu.

Mogući utjecaj na Zemlju


Mogući utjecaji takvih erupcija na Zemlju široki su – od prekida u komunikaciji, fluktuacije električne mreže i aurore. No, eskalirajuća aktivnost sugerira da bismo mogli predvidjeti takve oluje u bliskoj budućnosti.

SpaceWeatherLive objavio je 16. veljače „Naše Sunce se na trenutak ‘naljutilo’ jučer malo prije ponoći UTC. Istaknuta erupcija (možda u kombinaciji sa snažnom bakljom?) lansirala je masivno izbacivanje koronalne mase u svemir. Iako nije bila usmjerena prema Zemlji, erupcija je bila ogromna i mogla bi signalizirati da se sprema nešto veliko.

Ako ovo područje ostane aktivno dok se Sunce rotira prema Zemlji moglo bismo uskoro doživjeti uzbudljive baklje.

Iznimna aktivnost tijekom veljače

Prema SpaceWeatherLive-u, koji prati solarnu aktivnost, Sunce je eruptiralo svaki dan u mjesecu veljači, a u nekim danima s više baklji. To uključuje tri druge najsnažnije kategorije baklje, rakete M-klase: M1.4 12. veljače; M1 14. veljače; i M1.3 15. veljače. U siječnju je također bilo pet raketa M klase.

Nedavna blaga geomagnetska oluja 29. siječnja – nastala nakon baklje klase M – izbacila je 40 novolansiranih Starlink satelita iz niske orbite Zemlje. Izbacivanju nastalom nakon solarne erupcije obično je potrebno nekoliko dana da stigne do Zemlje, ovisno o tome koliko brzo materijal putuje.

Međutim, iako bi to moglo zvučati zastrašujuće, ovo je prilično normalno za naše Sunce. Naime, Sunce pojačava svoju aktivnost prema i tijekom solarnog maksimuma – najdinamičnijem vremenu tijekom svog ciklusa aktivnosti.

Aktivnosti Sunca kroz ‘život’

Iako se Sunce sa Zemlje čini prilično dosljednim, ono zapravo prolazi kroz 11-godišnje cikluse aktivnosti, s jasno definiranim minimumom i maksimumom. Ovaj ciklus se temelji na Sunčevom magnetskom polju, koje se okreće svakih 11 godina, a njegovi sjeverni i južni magnetski pol mijenjaju mjesta.

Sunčev minimum – karakteriziran minimalnom razinom aktivnosti sunčevih pjega i baklji – označava kraj jednog ciklusa i početak novog, a najrecentniji minimum bio je u prosincu 2019. godine.


Sunčev maksimum trebao bi se dogoditi oko srpnja 2025. Može biti teško predvidjeti koliko će bilo koji ciklus biti aktivan, jer ne znamo što ih pokreće (nedavna istraživanja sugeriraju da to ima veze s 11,07-godišnjim planetarnim poravnanje), ali znanstvenici su 2020. pronašli dokaze da bismo mogli ulaziti u najjači do sada zabilježen ciklus.

Primijećeno mega koronalno izbacivanje mase iz zvijezde nalik Suncu – čeka li ovo i nas?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Michelle Starr (18. veljače 2022.), „The Sun Has Erupted Non-Stop All Month, And There Are More Giant Flares Coming,“ sciencealert.com (pristup 18. veljače 2022.)

SpaceWeather.com (pristup 18. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.