Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

Evo šanse da čujete zvijezde iz naše galaksije

Podaci NASA-inih velikih zvjezdarnica kombinirani su kako bi se stvorila ova slika središnje regije Mliječnog puta. Izvor: RTG: NASA / CXC / UMass / D. Wang i sur .; Optički: NASA / ESA / STScI / D.Wang i sur .; IR: NASA / JPL-Caltech / SSC / S.Stolovy.

Poslušajte kako zvuči daleka regija svemira u Mliječnom putu zahvaljujući sonificiranim podacima.

Vidjeti zvijezde u našoj galaksiji Mliječni put nevjerojatan je osjećaj. Nedavno sam počeo fotografirati astrofotografije i uronio sam u čudesa koja ona nudi. Dobiti svoj prvi snimak zvijezda bio je nevjerojatan osjećaj zbog kojeg sam bio gladan za još.

Tada se pojavio komet NEOWISE i bio sam vrlo uzbuđen radi toga; bilo je savršeno vrijeme, jer sam upravo kupio kameru, i želio sam vidjeti mogu li dobiti fotografiju komete prije nego što bude preslaba za snimanje.

Na moju sreću, uspio sam, a slike koje sam snimio ispunile su me radošću, te sam samo želio još. Na kraju sam snimio neke prilično dobre slike Mjeseca i čak sam uspio dobiti sliku galaksije Andromeda.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Komet NEOWISE snimljen iz Hrvatske.Izvor slike: Ivan Petričević / Ad Astra Photography.

Ali nikad se zapravo nisam pitao kako zvuče zvijezde. Mislim, vidio sam neke nevjerojatne slike koje je snimio svemirski teleskop Hubble iz naše galaksije i svemira, i vidio sam neke nevjerojatne slike astrofotografa širom svijeta, ali nikada se nisam pitao možemo li “poslušati” zvijezde i kakvi bi bili ti zvukovi.

Ne do sada.

Novi projekt koji koristi sonifikaciju pretvorio je astronomske slike iz NASA-inog svemirskog opservatorija Chandra i drugih teleskopa u zvuk.

To omogućuje korisnicima da “čuju” središte Mliječne staze, kao što se vidi na X-zrakama, optičkoj i infracrvenoj svjetlosti.

NASA uglazbila zvijezde, galaksije i crne rupe

Prevodeći inherentno digitalne podatke (u obliku jedinica i nula) u slike koje su dobivene teleskopima u svemiru, astronomi stvaraju vizualne prikaze koji bi nam inače bili nevidljivi.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

U videozapisima sa sonificiranim slikama prijevod započinje s lijeve strane slike i pomiče se udesno, a zvukovi predstavljaju položaj i svjetlinu izvora.

Svjetlost od predmeta na vrhu slike čuje se kao viši tonovi, dok intenzitet svjetlosti kontrolira glasnoću. Zvijezde i kompaktni izvori postaju pojedinačne note dok šireći oblaci plina i prašine stvaraju nove šumove.

Krešendo se događa kad dosegnemo svijetlo područje u donjem desnom dijelu slike.

Tu se nalazi supermasivna crna rupa od 4 milijuna solarnih masa u središtu galaksije poznate kao Strijelac A *, i tamo su oblaci plina i prašine najsvjetliji.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Korisnici mogu slušati podatke iz ove regije, promjera približno 400 svjetlosnih godina, bilo kao “pojedinačne zvukove” NASA-inog X-ray opservatorija Chandra, svemirskog teleskopa Hubble i svemirskog teleskopa Spitzer ili sve zajedno, tako da svaki teleskop predstavlja jedan instrument, stoji u izjavi objavljenoj na web mjestu Chandra.

Svaka slika otkriva različite fenomene koji se događaju u ovoj regiji, udaljenoj oko 26 000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Hubbleova slika opisuje energetska područja u kojima se rađaju zvijezde, dok Spitzerova infracrvena slika prikazuje sjajne oblake prašine koji sadrže složene strukture.

X-zrake Chandre otkrivaju plin zagrijan na milijune stupnjeva zvjezdanim eksplozijama i izljevima iz Strijelca A *.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pročitaj više

Astronomija

Telescope Live je online platforma za sve ljubitelje astronomije i astrofotografije. Nova platforma Nastao je 2016. godine u R&D laboratorijima u Konica Minolti u...

Astronomija

Zajedno sa svojim timom, Kimberly Arcand, stručnjakinja za vizualizaciju na svemirskom teleskopu Cahndra, predstavlja ‘melodije’ svemira pomoću sonifikacije, metode kojom se znanstveni podaci pretvaraju...

Svemir

Neki dokazi jasno ukazuju na to da je ovaj objekt jako hladan. No, svjetlina proučavana na drugim valnim duljinama sugerira da mora imati višu...

Svemir

Tri nove patuljaste galaksije su među najmračnijim sustavima koji su do sada pronađeni izvan Lokalne grupe. Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa Hubble otkrili tri...

Svemir

  Ostatak supernove nalazi se iznad diska galaksije Mliječnoga puta: Od njega na udaljenosti od 4 tisuće svjetlosnih godina i 10 tisuća svjetlosnih godina...

Svemir

Znanstvenici su naišli na dosad nepoznatu karakteristiku jednog od krakova naše galaksije. Skupina mladih zvijezda i oblaka plina, viri iz jednog od spiralnih krakova...

Svemir

NASA je podijelila sliku valova u prašnjavim oblacima uzrokovanih eksplozijom rendgenskih zraka u binarnom sustavu crne rupe i zvijezde. Američki znanstvenici koji su koristili...

Astronomija

Radionica astrofotografije trodnevni je događaj koji se održava ovaj vikend u Korenici. Radionica osim samog učenja fotografiranja noćnog neba i popratne obrade fotografija, obuhvaća...

Oglas