kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici su skenirali 100 galaksija tražeći signale naprednih civilizacija
Svemir

Znanstvenici su skenirali 100 galaksija tražeći signale naprednih civilizacija

Znanstvenici su skenirali 100 galaksija tražeći signale naprednih civilizacija
objavljeno

Godine 1960., dr. Frank Drake predvodio je prvo istraživanje u sklopu programa za potragu za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI) u Nacionalnom radioastronomskom opservatoriju u Green Banku, Zapadnoj Virginiji. Tijekom proteklih šezdeset godina, astronomi su sproveli niz sofisticiranih istraživanja tragajući za znakovima tehnološki naprednih civilizacija, poznatim kao tehnopotpisima. Projekt Breakthrough Listen danas predstavlja vrhunac tih nastojanja, spajajući podatke sa četiri renomirana teleskopa – Robert C. Byrd teleskopa u Green Banku, Parkes Murriyang teleskopa, Automatiziranog planetarnog tragača i MeerKAT radioteleskopa – te koristeći napredne analitičke metode.

Program Breakthrough Listen obuhvaća detaljno proučavanje milijun zvijezda najbližih Zemlji, centra naše galaksije, čitave galaktičke ravnine, te stotinu galaksija najbližih našoj. U svojoj nedavnoj publikaciji, istraživački tim Breakthrough Listen iznio je rezultate analize radijskih tehnopotpisa iz središta 97 galaksija u blizini, promatranih pomoću Robert C. Byrd teleskopa. Ova opsežna studija, obuhvaćajući trilijune zvijezda u četiri frekvencijska pojasa, jedna je od najširih pretraga za dokazima o izvanzemaljskoj inteligenciji do danas. Nažalost, nisu identificirani uvjerljivi kandidati.


Projekt je vodila Carmen Choza, pomoćna istraživačica u SETI Institutu i stažistica u Berkeley SETI istraživačkom centru, u suradnji s kolegama iz Breakthrough Listen, SETI Instituta, te istraživačima iz Instituta za svemirske znanosti i astronomiju Sveučilišta na Malti, Međunarodnog centra za radioastronomsku istraživanja na Sveučilištu Curtin, i Opservatorija Green Bank.

Njihov rad nedavno je objavljen u časopisu The Astronomical Journal. Studija Choze i njezinih kolega temeljila se na uskopojasnoj Dopplerovoj pretrazi pomaka na četiri frekvencije (1,1–2,7 GHz i 4,0–11,2 GHz) u središtima 97 galaksija, koje su bile dio šire pretrage Breakthrough Listen iz 2017. godine. Ovaj inovativni pristup, koji se razlikuje od tradicionalnih SETI istraživanja usmjerenih na pojedinačne zvijezde ili zvjezdane skupove, omogućio je istraživanje milijuna zvijezda i potencijalno mnogih zvjezdanih sustava s planetima.

Potraga za životom u svemiru

Choza objašnjava: “Tražeći život u svemiru, pretpostavljamo da bi se on formirao na planetama slično kao na Zemlji. Ciljanjem središta galaksija, moguće je pretraživati milijune zvijezda i stvoriti priliku za otkrivanje signala. Osim toga, ciljanje galaksija omogućava nam potragu za civilizacijama tehnološki daleko naprednijim od ljudske vrste.”

Podaci za ovaj eksperiment prikupljeni su putem 100-metarskog teleskopa Green Bank (GBT) u Opservatoriju Green Bank. Tim je odabrao GBT zbog njegove sposobnosti pohrane i obrade velikih količina SETI podataka. Tijekom promatranja koristila se “metoda kadencije”, gdje se ciljani objekti promatraju pet minuta, a zatim se promatra pomaknuta lokacija. Ovaj proces ponavlja se tri puta, omogućujući temeljitu analizu podataka.

Rezultati su analizirani pomoću turboSETI cjevovoda za detekciju uskopojasnih Dopplerovih signala. Choza dodaje: “Ciljani tehnopotpisi su uskopojasni signali koji pokazuju pomak frekvencije, sugerirajući da je izvor signala u ubrzanju u odnosu na Zemlju.”

Tim je također postavio ograničenja u potrazi za mogućim izvorima signala s ekvivalentnom izotropno zračenom snagom od 1026 W, odnosno 10 000 zetavata. Choza pojašnjava: “Za detekciju signala iz najudaljenijih galaksija u našem uzorku, mogli bismo otkriti svjetionik koji prenosi snagu usporedivu sa snagom sunca, što bi ukazivalo na postojanje civilizacije Kardasheva tipa II.”


Iako nije pronađen uvjerljiv dokaz o tehnopotpisima, ovo istraživanje predstavlja značajan korak u SETI istraživanjima. Choza naglašava: “Ova studija predstavlja prekretnicu u ostvarivanju izvornih ciljeva misije Breakthrough Listen i postavlja nove standarde za buduće pretrage.”

Zaključno, rad Breakthrough Listen ima važne implikacije za buduće pretrage, uključujući i planirana promatranja središta naše galaksije, uzoraka gotovo 2.000 obližnjih zvijezda i galaksija vidljivih s južne hemisfere pomoću teleskopa Parkes Murriyang.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.