kozmos.hr
Astronomija

MeerKAT teleskop pridružuje se potrazi za izvanzemaljskim signalima

MeerKAT. Izvor: sarao.ac.za.
objavljeno

Teleskop MeerKAT pridružuje se projektu Breakthrough Listen u potrazi za signalima potencijalnih naprednih izvanzemaljskih civilizacija. MeerKAT će pomoći da se ” broj pretraživanih meta poveća za faktor od 1000″, tvrde znanstvenici.

MeerKAT se pridružuje projektu Breakthrough Listen

Projekt Breakthrough Listen već godinama koristi radioteleskope kako bi prisluškivao neobične radijske signale u potrazi za naprednom izvanzemaljskom civilizacijom unutar naše galaksije Mliječne staze. Projekt koristi teleskop Green Bank (GBT) koji se nalazi u Zapadnoj Virginiji, SAD, teleskop Parkes u Novom Novom Južnom Walesu, Australiji te niz drugih radioteleskopa iz cijeloga svijeta. Međutim, sada se projektu pridružuje MeerKAT teleskop, niz od 64 pojedinačne antene u Južnoj Africi, trenutačno najveći radio teleskop u Južnoj hemisferi.

Integracija MeerKAT-a u sustav Breakthrough Listen trajala je oko dvije godine, a sada znanstvenici konačno imaju priliku iskoristiti podatke koje je prikupio veliki niz antenea za traženje neobičnih signala s obližnjih zvijezda. MeerKAT će pomoći da se ” broj pretraživanih meta poveća za faktor od 1000″, izjavili su predstavnici projekta Breakthrough Listen. Ovo će znatno pospješiti “šanse za otkrivanje tehnopotpisa.”


Astronomi povezuju 64 teleskopa kako bi promatrali strukturu svemira

MeerKATovo vidno polje do 50 puta veće od GBT-ovog

MeerKAT-ove antene mogu loviti do 64 različitih meta istovremeno, dok se ostali teleskopi mogu usredotočiti tek na jednu. “MeerKAT može u jednom navratu promatrati područje neba oko pedeset puta veće nego što to može učiniti Green Bank” objašnjava Andrew Siemion, glavni istraživač projekta Breakthrough Listen te direktor Potrage za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI), sa Sveučilišta Kalifornije, Berkeley. “Tako veliko vidno polje obično sadrži mnogo zvijezda koje su vrijedne za promatranje u potrazi za tehnopotpisima.”

Breakthrough listen dobivat će podatke s MeerKAT-a, pritom ne ometajući druga astronomska istraživanja. Podaci drugih istraživanja bit će uneseni u super-računalo sa specifičnim algoritmom za filtriranje signala koji ne pristužu s pulsara, zvjezdanih baklji, supernova i drugih poznatih fenomena. Anomalijski signal tako će odmah biti dostupan za analizu od strane stručnjaka. Pomoću MeerKAT-a, znanstvenici će moći skenirati nekoliko milijuna zvijezda u sljedeće dvije godine. Prva meta zasad je Proxima Centauri, prva zvijezda od našeg Sunčevog sustava – Proxima Centauri sadrži čak dva egzoplaneta unutar nastanjive zone.

Uočeni neobični radio signali koji dolaze iz centra naše galaksije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymous (1. prosinca 2022.), Extraterrestrial signal search is underway using the Southern Hemisphere’s biggest radio telescope, Breakthroughinitiatives.org (pristup 11. prosinca 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.