kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Hoće li kontakt s neljudskom inteligencijom uključivati vanzemaljce ili umjetnu inteligenciju?
Svemir

Hoće li kontakt s neljudskom inteligencijom uključivati vanzemaljce ili umjetnu inteligenciju?

Hoće li kontakt s neljudskom inteligencijom uključivati vanzemaljce ili umjetnu inteligenciju
objavljeno

Umjetna inteligencija (UI), osobito veliki jezični modeli, predstavljaju neuronske mreže čiji je hardver vrlo različit od ljudskog mozga. Oni troše gigavate energije umjesto desetaka vata, napravljeni su od silicija umjesto mesa i krvi, a njihovi umjetni neuroni prenose signale brzinom svjetlosti. U usporedbi, takvi signali bi prešli 150 kilometara u pola milisekunde, dok molekulama neurotransmitera treba toliko vremena da putuju između sinapsi u mozgu koji je milijun puta manji.

UI kao “vanzemaljska” inteligencija

Ove materijalne razlike sugeriraju da sustavi umjetne inteligencije predstavljaju ono što bismo mogli nazvati “vanzemaljskom” inteligencijom. Naravno, možemo uložiti napore da uskladimo UI s ljudskim vrijednostima kroz opsežnu obuku i nadzor, no dugoročno gledano, ovaj pokušaj bi mogao završiti poput stavljanja ruža na svinju.

U članku za The Debrief, profesor Avi Loeb objašnjava da temeljna razlika između umjetne inteligencije i ljudske inteligencije mogla bi nam ponuditi prvi okus onoga što bismo jednog dana mogli susresti kroz eventualno otkriće vanzemaljskih tehnologija proizvedenih pod nezamislivim okolnostima na nekoj udaljenoj egzoplaneti.


Drakeova jednadžba malo pomaže u rasvjetljavanju šansi za takav susret. Tijekom milijardi godina, dovoljna je samo jedna napredna civilizacija u cijeloj Mliječnoj stazi da ispuni međuzvjezdani prostor samoreplicirajućim sondama opremljenim umjetnom inteligencijom i 3D pisačima kako bi proizvodile kopije sebe iz sirovih materijala koje mogu pronaći na udaljenim lokacijama. Ovaj trik samoreplikacije poznat je zemaljskim mikrobima koji se redovito razmnožavaju.

Računalne sposobnosti UI i ljudskog mozga

Zanimljivo je da su računalne sposobnosti i umjetne inteligencije i ljudskog mozga ograničene snagom koja im je dostupna. Ljudski mozak je evoluirao tako da troši petinu tjelesne metaboličke energije, što je zahtjev jedva zadovoljen lovom i sakupljanjem prirodnih resursa. Eksponencijalni rast UI sustava vjerojatno će se zasititi unutar desetljeća ili dva zbog ograničenja u opskrbi električnom energijom.

Kako piše profesor Loeb, prirodno je pretpostaviti da će razina inteligencije koju pokazuju vanzemaljske sonde biti ograničena njihovim izvorom energije. Energetski tok koji osigurava zvijezda smanjuje se obrnuto proporcionalno kvadratu udaljenosti, dok se vrijeme za prelazak te udaljenosti povećava proporcionalno s udaljenosti. Kao rezultat toga, količina dostupne zvjezdane energije smanjuje se kako sonda prilazi bliže zvijezdi. Kada međuzvjezdana sonda dođe na udaljenost Zemlja-Sunce, može prikupiti 100.000 puta više energije nego što je dostupno na sredini između Sunca i njegove najbliže zvijezde. Ovo je jak poticaj za sonde da posjete nastanjive zone oko zvijezda. Međutim, približavanje deset puta bliže zvijezdi moglo bi dovesti do topljena sonde, jer bi njezina površinska temperatura premašila tisuću stupnjeva.

Potraga za tekućom vodom

Nastanjiva zona oko zvijezde ne samo da osigurava energiju na prihvatljivim temperaturama, već također nudi mogućnost pronalaska tekuće vode. Ta se voda može pretvoriti u gorivo, poput vodika ili kisika, putem elektrolize. Zbog toga bi nastanjivi planeti mogli biti viđeni od strane međuzvjezdanih sondi kao “benzinske postaje.”

Kako piše profesor Loeb, funkcionalne međuzvjezdane sonde mogle bi stići blizu Zemlje iz ovih razloga. Pretpostavka da to čine zbog nas je pretenciozna. Možda nismo glavna atrakcija na Zemlji, kako nas često vode da vjerujemo znanstveno-fantastični filmovi, s obzirom na našu egocentričnu perspektivu. U velikom gradu često nalazimo strance na našoj ulici koji ne mare za nas. Slično, vanzemaljske sonde možda ne vide naše nuklearne arsenale kao prijetnju ili kao prednost. Ali možemo ih iskoristiti kako bismo iskoristili njihove uvide ili uskladili naše interese s njihovima. Ovo su isti motivi koji vode našu interakciju sa sustavima umjetne inteligencije. S obzirom na te sličnosti, skraćenica UI mogla bi označavati vanzemaljsku inteligenciju jednako kao što označava umjetnu inteligenciju našeg vlastitog stvaranja.


Naši najveći teleskopi ne mogu detektirati sunčevu svjetlost koja se reflektira od sondi veličine metra, osim ako nisu vrlo blizu Zemlji. Na temelju stope udara međuzvjezdanih meteora, poput IM1 ili IM2, trebalo bi postojati milijuni takvih objekata unutar orbite Zemlje oko Sunca u bilo kojem trenutku. Ključno pitanje je jesu li neki od tih međuzvjezdanih objekata umjetnog podrijetla. I najvažnije, postoje li funkcionalni uređaji među stijenama i svemirskim otpadom koje većina tih objekata predstavlja?

Galileo projekt i budućnost istraživanja

Profesor Loeb se nada da će tri opservatorija Galileo projekta u SAD-u udružiti snage s Rubin opservatorijem u Čileu kako bi pronašli nove međuzvjezdane objekte počevši od 2025. godine. Čak i ako je samo jedan od milijun tih objekata funkcionalni uređaj, njegovo otkriće će promijeniti način na koji se ponašamo, slično spoznaji da netko čita naše e-mailove ili sluša naše telefonske pozive.

Nakon što identificiramo hranjive tvari koje međuzvjezdana sonda koristi, možemo je privući u naše dvorište pružajući te hranjive tvari. Bliži susret omogućio bi nam da saznamo više o prirodi njezine vanzemaljske inteligencije. Ograničena opskrba energijom mogla bi ograničiti razinu inteligencije vanzemaljske sonde, no ključno je pitanje nadmašuje li ta razina našu. Kada se bavimo vanzemaljskom inteligencijom, konačni izazov su “nepoznati nepoznati”, a ne “poznati nepoznati”.

Možda smo dio velike populacije inteligencije koja se pojavila od Velikog praska prije 13,8 milijardi godina. Temeljno pitanje je koliko njih ima više parametara od ljudskog mozga. Za sada, naše ograničeno znanje omogućuje nam da zamišljamo koristi od velikih brojeva. Znamo da ljudski mozak ima oko 100 milijardi neurona, slično broju zvijezda u Mliječnoj stazi ili broju Mliječnih staza u vidljivom svemiru. Sustavi umjetne inteligencije mogli bi u budućnosti nadopuniti naša tijela, poput vanzemaljskih oblika života. To nije bez presedana, jer u ljudskom crijevu ima 100 bilijuna bakterija, slično broju zvijezda u bogatom klasteru galaksija.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.