kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenici će tražiti izvanzemaljske civilizacije pomoću gradskih svjetala na udaljenim planetima
Svemir

Znanstvenici će tražiti izvanzemaljske civilizacije pomoću gradskih svjetala na udaljenim planetima

Coruscant, planet iz filma Zvijezdane staze. Izvor: Starwars.fandom.com.
objavljeno

Svjetla urbanih sredina mogla bi biti odličan tehnološki potpis civilizacija na udaljenim egzoplanetima.

‘Svjetla grada’ na urbaniziranim egzoplanetima

Novo istraživanje, objavljeno prošli mjesec u znanstvenom časopisu Acta Astronautica, sugerira da bi znanstvenici koji istražuju prisutnost naprednih civilizacija na udaljenim planetima, trebali pripaziti na ‘gradska’ svjetla. Tzv. gradska svjetla poslužila bi kao odličan tehnopotpis – tehnologija koja se može detektirati pomoću astronomijskih uređaja. Trenutno je potraga za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI), ugl. usmjerena na radio signale, no možda je vrijeme da razmislimo o svjetlosti kraćih valnih duljina, zaključak je niza radionica održanih još 2020. u suradnji s NASA-om i Blue Marble Space Institute of Science u Seattleu (obrađeno u studiji).

Coruscant, planet iz filma Zvijezdane staze. Izvor: Starwars.fandom.com.
Coruscant, urbanizirani planet iz filma Zvjezdani ratovi. Izvor: Starwars.fandom.com.

Hipotetska napredna izvanzemaljska civilizacija koja promatra Zemlju mogla bi prepoznati našu civilizaciju zahvaljujući emisijama gradskih svjetala, iako su one relativno koncentrirane. S druge strane, izvanzemaljski gradovi su po mogućnosti mnogo rašireniji od naših.  “Ovi urbaniziraniji planeti imali bi veću noćnu osvijetljenost od gradskih svjetala, i shodno tome bili bi lakši za otkrivanje”, napisali su autori nove studije.


Koriste li napredne izvanzemaljske civilizacije kvantnu komunikaciju?

Potraga za tehnopotpisima je tehnološki i financijski sve pristupačnija

Ovakva potraga tehnopotpisa ne bi zahtjevala ogromne troškove i mogla bi se uključiti u većinu znanstvenih projekata i misija bez problema. U istraživanju se također potiče astronomsku zajednicu da ozbiljnije sagleda potencijalne tehnopotpise jer, zahvaljujući tehnologiji, u današnje vrijeme imamo mnogo sofisticiranih alata na usluzi, a koji se trenutno ne koriste u tu svrhu.

“Logičan nastavak potrage za izvanzemaljskim životom putem biopotpisa je potraga za dokazima o izvanzemaljskoj tehnologiji”, stoji u istraživanju. “Ideju traženja ‘tehnopotpisa’ astronomi su razmatrali više od pola stoljeća, s početnim naporima usmjerenim na mogućnost otkrivanja izvanzemaljskih radio prijenosa.” Najveći problem za istraživanje tehnopotpisa do nedavno je bio financijski faktor, no sada sve više privatnika pokazuje interese za istraživanjem tehnopotpisa, navodi studija.

Atmosferski tehnopotpisi

Kada govorimo o potencijalnim tehnološkim tragovima, treba naglasiti da u igri nisu samo elektromagnetski signali. Znanstvenici koji traže znakove izvanzemaljske civilizacije mogli bi se fokusirati i na atmosferske tehnosignature odnosno plinove koji su dobiveni umjetnim putem usljed, primjerice, industrijske proizvodnje kao što je to slučaj na Zemlji. Naprednije civilizacije možda vrše inženjering klime pa bi i to mogao biti jedan od tragova. Kao glavni plin koji bi mogao razotkriti naprednu civilizaciju, najčešće se izdvaja dušikov dioksid (NO2).

“Proizvodnja NO2 na Zemlji ima biogene i antropogene izvore, uključujući munje. Međutim, NO2 koji stvaraju ljudi dominira trostruko u odnosu na količinu iz prirodnih izvora. Otkrivanje visokih razina NO2 na razinama iznad onih netehnoloških emisija pronađenih na Zemlji moglo bi biti znak da su na planetu prisutni aktivni industrijski procesi”, stoji u radu.

Izvanzemaljske civilizacije mogle bi putovati svemirom zahvaljujući oceanima lutajućih planeta

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Jacob Haqq-Misra, Edward W. Schwieterman, Hector Socas-Navarro, Ravi Kopparapu, Daniel Angerhausen, Thomas G. Beatty, Svetlana Berdyugina, Ryan Felton, Siddhant Sharma, Gabriel G. De la Torre, Dániel Apai, Searching for technosignatures in exoplanetary systems with current and future missions, Acta Astronautica, Volume 198, 2022, Pages 194-207, ISSN 0094-5765, https://doi.org/10.1016/j.actaastro.2022.05.040.


Abraham Loeb, Edwin L. Turner. Detection Technique for Artificially-Illuminated Objects in the Outer Solar System and BeyondAstrobiology, 2011

David L. (26. srpnja 2022.), Alien hunters should look for city lights from ‘urbanized planets,’ study suggests, Space.com (pristup 26. srpnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.