kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Vanzemaljske civilizacije mogle bi crpiti energiju iz crnih rupa pomoću Dysonovih Sfera
Svemir

Vanzemaljske civilizacije mogle bi crpiti energiju iz crnih rupa pomoću Dysonovih Sfera

objavljeno

Novo istraživanje kombinira dva koncepta s ruba astrofizike: Dysonove sfere i crne rupe. Civilizacija tipa III mogla bi ih kombinirati.

Sfera bi mogla zračiti na neobične načine, omogućujući teleskopima na Zemlji da otkriju postojanje inteligentnih bića drugdje u svemiru.

Rad T.Y. Hsiao i njegovih suradnika s Instituta za astronomiju u Tajvanu, dovode nas do samog ruba mogućnosti.

Dysonove sfere

Dysonova sfera je spekulativna struktura koja bi okruživala zvijezdu s tijesnom formacijom orbitalnih platformi kako bi uhvatila zvjezdano svjetlo i proizvela energiju.

Prvi put ju je predložio teoretski fizičar Freeman Dyson 1960. godine, ideja bi mogla biti realizirana od strane vanzemaljskih vrsta čiji život zahtijeva sve veće količine energije.

Sada znamo da bi stvarna sfera bila nestabilna; zabila bi se u zvijezdu.

Sada astronomi govore o Dysonovim rojevima – gustim nizovima orbitalnih sakupljača energije. Dysonov roj oko sunca koji bi prikupio većinu njegove energije dao bi snagu mjerenu u trilijunima i trilijunima wata.

Crne rupe

Crna rupa nastaje kada se dovoljno mase okupi u dovoljno malom prostoru. Pod pravim uvjetima, samogravitacija materije nadvladava sve ostalo, vodeći je do kolapsa u ono što nazivamo singularitetom – gdje se sva masa okuplja u jednoj točki.

Crna rupa sadrži ovu singularnost i njezin horizont događaja, koji je jednostavno površina crne rupe bez povratka. Sve što prijeđe horizont događaja zauvijek je izgubljeno iz našeg Svemira.

Hsiao počeo se pitati je li moguće izgraditi Dysonovu sferu oko crne rupe umjesto oko zvijezde.

Iako ih inače smatramo mračnim i sveobuhvatnim, crne rupe mogu zračiti nevjerojatne količine energije, dodao je. Materijal često tvori disk dok pada u otvor crne rupe, slično kao voda koja kruži oko odvoda.

Dok se plin i prašina u ovom disku okreću i udaraju jedan o drugog, zagrijavaju se zbog trenja, ponekad do milijuna stupnjeva, proizvodeći svjetlost u rendgenskom dijelu elektromagnetskog spektra, rekao je Hsiao. Kolosalni snopovi energije također mogu pucati iz polova crne rupe.

Mogu li ovakvi spojevi postojati?

Hsiao i njegov tim prvo su razmišljali o crnim rupama zvjezdane mase koje tvore binarni sustav s normalnom zvijezdom. U takvim parovima, crna rupa povlači materijal od obične zvijezde. Ovaj materijal zatim tvori vrtložni disk plina, poznat kao akrecijski disk, koji se spiralno vrti oko crne rupe i na kraju prolazi kroz horizont događaja.

Nekoliko instrumenata, uključujući NASA-in svemirski infracrveni istraživač širokog polja (WISE) i teleskop Pan-STARRS na Havajima, katalogizirali su milijarde objekata tijekom svojih detaljnih istraživanja noćnog neba, rekao je Goto.

Ako Dysonove sfere oko crnih rupa doista postoje, moguće je da su takvi detektori već zabilježili njihove izdajničke znakove, dodao je.

Sve je ovo očito špekulacija. Možda čak i ne postoje druge civilizacije, a čak i ako postoje, tehnologije potrebne za stvaranje Dysonovih sfera gotovo su nemoguće. Zanimljiva stvar je, međutim, kako astrofizika omogućuje da zamislite što bi moglo biti moguće. Ako želimo sanjati, zašto nebismo sanjali veliko.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Adam Frank (14. travnja,, 2022.,) “Could aliens suck the energy from black holes with Dyson Spheres?,” Big Think.com

Adam Mann (26. 8. 2021.,) “Alien ‘Dyson spheres’ could be harvesting the power of black holes,” LiveScience

• Hsiao, T. Y.-Y., Goto, T., Hashimoto, T., Santos, D. J. D., On, A. Y. L., Kilerci-Eser, E., Wong, Y. H. V., Kim, S. J., Wu, C. K.-W., Ho, S. C.-C., & Lu, T.-Y. (2021, July 1). A dyson sphere around a black hole. arXiv.org.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.