kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Što ako ostaci vanzemaljske tehnologije padaju na Zemlju u obliku meteorita?
Svemir

Što ako ostaci vanzemaljske tehnologije padaju na Zemlju u obliku meteorita?

Meteorit. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Između 1957. i 1968. znanstvenici su eksperimentirali sa stvaranjem minerala koji su bili vrlo učinkoviti vodiči električne energije (brezinaiti – Cr3S4 i hejideiti – (Fe,Cr)1.15(Ti,Fe)2S4). Kasnije su pronašli iste minerale razasute po površini Zemlje u meteoritima. Ipak, znanstvenici i dan-danas nisu sigurni kako su ti minerali mogli nastati izvan laboratorija.

Obični meteoriti ili ostaci vanzemaljske tehnologije?

Još 2014. međuzvjezdani objekt udario je u Zemlju nedaleko od obale Papue Nove Gvineje. Znanstvenici su u to vrijeme nagađali da bi se moglo raditi o međuzvjezdanom objektu zbog njegove putanje i brzine. U međuvremenu, nagađanja o njegovom podrijetlu dodatno su se razbuktala, a Avi Loeb, profesor i najduži predsjedatelj katedre za astronomiju na Harvardu, zapitao se je li moguće da objekt nije meteorit kako se isprva vjerovalo, već ostatak vanzemaljske tehnologije.


Ako je tome doista tako, ne bi li bilo logično pretpostaviti da su drugi takvi objekti imali sličnu sudbinu, srušivši se pritom na površinu našeg planeta? Što ako su mnogi od tih meteorita proizvedeni umjetno?

Planeti poput Zemlje čine samo 1% potencijalno nastanjivih svjetova

Tehnopotpisi vanzemaljskih tehnoloških civilizacija

Ako se doista radi o umjetno proizvedenim objektima onda je riječ o tehnopotpisima (eng. technosignatures – hrv. tehnosignature odnosno tragovi tehnologije). S obzirom na našu trenutnu tehnologiju, imamo više nego dovoljno alata za analizu i identifikaciju predmeta koji nije proizveden na Zemlji.

Teži dio svakako jest pronalazak takvih predmeta. Međutim, ovo nas dovodi do zanimljive teme koju je obradio Daily Beast. Članak pod naslovom “Udaraju li o Zemlju zaostale vanzemaljske letjelice?” bavi se interesantnim pitanjem. Autori kao izvor nude znanstveni rad koji predstavlja prvi stvarni korak znanstvene zajednice prema odgovoru na pitanje iz naslova. Prošlo je cijelo desetljeće između 1957. i 1968. kako su znanstvenici eksperimentirali sa stvaranjem minerala za učinkovite vodiče električne energije, tvrdi David Axe. Oni su “izmislili” tzv. brezinaite i hejideite. Nedugo nakon toga, otprilike nekoliko godina kasnije, pronašli smo te minerale razasute po površini Zemlje.

Minerali su umjetno proizvedeni negdje u svemiru?

Međutim, ovo nisu bili minerali sa Zemlje, već minerali koji su došli iz svemira. Ispostavilo se da to nisu bili materijali koje je trebalo izmisliti – iako znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako su nastali izvan laboratorija. Premotajmo nekih šezdeset godina unaprijed. Znanstveni rad – prema još nije recenziran – pokušava objasniti minerale na ne baš ortodoksan način. Sada, šest desetljeća kasnije, venezuelanski istraživač pokušava povezati točke između minerala koje su ti znanstvenici napravili u laboratorijima i istih minerala koji su došli na Zemlju iz svemira. Moguće je da su ti supravodljivi minerali koji dolaze iz svemira također umjetni, B.P. Embaid, fizičar sa Središnjeg sveučilišta Venezuele, iznio je ovu hipotezu u svojoj studiji u preprint verziji na arXiv-u.

U tom slučaju, minerale je možda proizvela tehnološki napredna izvanzemaljska civilizacija. Ako je to tako, onda bi minerali u pitanju mogli postati “tehnopotpisi” za kojima su znanstvenici tragali desetljećima. “Važno je biti otvoren i čak provokativan kada razmatramo sljedeće pitanje: jesu li ovi meteoritski minerali primjeri izvanzemaljskih tehnopotpisa?” Daily Beast citira Embaidove riječi. To je upravo ono što je profesor Avi Loeb govorio o dva poznata međuzvjezdana objekta koja su se srušila na Zemlju. Možda su, budući da su stigli iz drugih zvjezdanih sustava, ovi “artefakti” nefunkcionalni svemirski brodovi dalekih izvanzemaljskih civilizacija.


Klasificirane snimke NLO-a ostaju u tajnosti jer bi mogle naštetiti nacionalnoj sigurnost SAD-a

Jesu li nam dokazi ‘ispred nosa’ cijelo vrijeme?

Ideja da su dani minerali porijeklom od inteligentnih izvanzemaljaca nevjerojatno je intrigantna, pogotovo otkako je fenomen NLO-a populariziran u srednjestrujaškim krugovima. NASA trenutno proučava NLO-e/UAP i ima tim s više od desetak astrofizičara koji rade na istraživanju. Američki Kongres je nedavno otkrio da su NLO-i potencijalno izvanzemaljska tehnologija, a Pentagon je rebrendirao svoj ured za NLO-e, uključivši u svoj istraživački popis takozvane transmedijske NLO-e.

Ali moramo imati na umu jednu stvar kada se radi o NLO-ima, čudnim vanzemaljskim mineralima i lovu na tehnopotpise; znanstvenici moraju ostati otvorenog uma jer bi se dokazi o naprednoj izvanzemaljskoj tehnologiji mogli nalaziti upravo ‘ispred našeg nosa’.

Američki obavještajni ured stavio je simbol NLO-a na svoj logo

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.