kozmos.hr
Svemir

Završila NASA-ina misija helikoptera ingenuity na Marsu

objavljeno

NASA-in revolucionarni helikopter Ingenuity završio je svoju misiju na Marsu, nakon što je nadmašio sva očekivanja i ostvario desetke letova više od prvotno planiranog. Helikopter i dalje stoji uspravno i nalazi se u komunikaciji s kontrolnim centrom na Zemlji, no nedavne slike njegovog leta od 18. siječnja, koje su stigle na Zemlju ovog tjedna, pokazuju da je jedan ili više njegovih rotora oštećeno tijekom slijetanja, uslijed čega više nije sposoban za let.

Dizajniran kao tehnološka demonstracija za izvođenje do pet eksperimentalnih testnih letova u trajanju od 30 dana, ovaj mali “helikopter”  je letio iznad površine Marsa gotovo tri godine. Tijekom tog razdoblja, Ingenuity je izveo 72 leta i preletio više od 14 puta dalje nego što je bilo planirano, pri tome bilježeći više od dva sata ukupnog vremena leta.

“Ingenuity, povijesni prvi helikopter na drugom planetu, došao je do kraja svog putovanja”, izjavio je Bill Nelson, administrator NASA-e. “Ovaj nevjerojatan stroj letio je više i dalje nego što smo mogli zamisliti, pomažući NASA-i da ostvari ono što radimo najbolje – pretvaranje nemogućeg u moguće. Kroz misije poput Ingenuityja, NASA utire put budućim letovima u našem Sunčevom sustavu i omogućava pametnije i sigurnije ljudske ekspedicije na Mars i dalje.”


Ingenuity je sletio na Mars 18. veljače 2021

Ingenuity je sletio na Mars 18. veljače 2021., pričvršćen za trbuh rovera Perseverance, a prvi let s površine Marsa izveo je 19. travnja, dokazujući da je pokretan i kontroliran let na Marsu moguć. Nakon prvih pet letova, helikopter je započeo novu misiju kao operativni demonstrator, služeći kao zračni izviđač  za znanstvenike i operatore rovera Perseverance. U 2023. godini, helikopter je uspješno izveo dva testna leta, proširujući znanje tima o njegovim aerodinamičkim granicama.

“Larisa Leshin iz NASA JPL-a izjavila je: “Inovacija je u srcu svega što radimo u NASA JPL-u. Ingenuity predstavlja primjer kako svakodnevno pomičemo granice mogućeg. Izuzetno sam ponosna na naš tim koji stoji iza ovog povijesnog tehnološkog dostignuća i nestrpljiva sam vidjeti što će dalje izumiti.”

Tim Ingenuityja planirao je da helikopter 18. siječnja izvede kratki vertikalni let kako bi odredio svoju lokaciju nakon izvođenja hitnog slijetanja tijekom prethodnog leta. Podaci pokazuju da je helikopter postigao maksimalnu visinu od 12 metara i lebdio 4,5 sekundi prije početka spuštanja brzinom od 1  jednog metra u sekundi.

Međutim, na oko 1 metar  iznad površine, Ingenuity je izgubio kontakt s roverom Perseverance, koji služi kao komunikacijski relej. Sljedeći dan, komunikacija je obnovljena, a više informacija o letu dostavljeno je kontrolorima na Zemlji u NASA JPL-u. Slike koje pokazuju oštećenje rotorske lopatice stigle su nekoliko dana kasnije. Uzrok prekida komunikacije i orijentacija helikoptera u trenutku slijetanja još se istražuju.

1.000 marsovskih dana

Tijekom produljene misije koja je trajala gotovo 1.000 marsovskih dana, više od 33 puta duže od prvotno planiranog, Ingenuity je bio nadograđen sposobnošću da samostalno odabire mjesta slijetanja u opasnom terenu, suočio se s neispravnim senzorom, očistio se nakon prašnjavih oluja, djelovao s 48 različitih zračnih polja, izveo tri hitna slijetanja i preživio hladnu marsovsku zimu.

Dizajniran za rad u proljetnim uvjetima, Ingenuity nije mogao napajati svoje grijače tijekom noći u najhladnijim dijelovima zime, što je rezultiralo povremenim smrzavanjem i ponovnim pokretanjem letnog računala. Ovi “prenaponski ispadi” zahtijevali su od tima da redizajnira Ingenuityjeve zimske operacije kako bi omogućili daljnje letenje.


Sada, kada su letačke operacije zaključene, tim Ingenuityja će izvršiti završne testove na helikopterskim sustavima i preuzeti preostale slike i podatke pohranjene u memoriji helikoptera. Rover Perseverance trenutno je predaleko za pokušaj snimanja helikoptera.

Ponosan tim

“Neizmjerno sam ponosan što Ingenuity ne samo da nosi uzorak tkanine s originalnog Wright Flyera, već je i ovaj helikopter slijedio njegove stope i dokazao da je let moguć na drugom svijetu”, rekao je Teddy Tzanetos, voditelj projekta Ingenuityja iz NASA JPL-a.

“Ovaj helikopter nikada ne bi letio ni jednom, a kamoli 72 puta, da nije bilo strasti i posvećenosti timova Ingenuityja i Perseverancea. Povijesni prvi helikopter na Marsu ostavit će neizbrisiv trag na budućnost svemirskog istraživanja i nadahnuti flote zrakoplova na Marsu i drugim svjetovima za desetljeća koja dolaze.

Nema ništa drugo za reći nego HVALA Ingeniuty!

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.