kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Perseverance otkriva tragove drevnog jezera na Marsu: Putovanje kroz milijarde godina marsovske povijesti
Svemir

Perseverance otkriva tragove drevnog jezera na Marsu: Putovanje kroz milijarde godina marsovske povijesti

Fotografija površine Marsa koja ukazuje na drevnu rijeku na Marsu
objavljeno

Zabilježivši svoj 1000. dan na Marsu, NASA-in rover Perseverance nedavno je dovršio svoju misiju istraživanja drevne delte rijeke, koja skriva dokaze o postojanju jezera unutar takozvanog kratera.. Jezero, formiranog prije nekoliko milijardi godina. Ovaj šestokotačni robot uspio je prikupiti 23 uzorka, čime je detaljno otkrio geološku povijest ovog dijela Marsa.

U jednom od uzoraka, nazvanom “Lefroy Bay”, pronađena je obilna količina sitnozrnate silike, materijala koji na Zemlji čuva tragove drevnih fosila. Drugi uzorak, “Otis Peak”, sadrži značajne količine fosfata, često povezane s životom kakav poznajemo. Oba su uzorka bogata karbonatima, ključnima za očuvanje podataka o okolišnim uvjetima iz doba nastanka stijene.

“Krater Jezero izabrali smo kao mjesto slijetanja jer su orbitalne slike pokazale postojanje delte, što jasno ukazuje na to da je krater nekada bio ispunjen velikim jezerom. Jezera su potencijalno naseljiva mjesta, a stijene delte idealno su okruženje za čuvanje fosilnih tragova drevnog života u geološkom zapisu,” objasnio je Ken Farley, znanstvenik projekta Perseverance s Tehnološkog instituta Kalifornije (Caltech). “Nakon temeljitog istraživanja, uspjeli smo rekonstruirati geološku povijest kratera, pratiti razvoj jezera i rijeke od početka do kraja.”


Jezerski krater nastao je udarom asteroida prije otprilike 4 milijarde godina. Nakon slijetanja rovera Perseverance u veljači 2021. godine, tim misije otkrio je da se dno kratera sastoji od magmatske stijene, nastale iz podzemne magme ili vulkanske aktivnosti na površini. Kasnije su pronađeni pješčenjak i muljasti kamen, što ukazuje na dolazak prve rijeke u krater stotinama milijuna godina kasnije. Iznad ovih stijena nalaze se muljasti kamenci bogati solima, svjedočeći o postojanju plitkog jezera koje je prolazilo kroz proces isparavanja. Tim vjeruje da je jezero na kraju naraslo do širine od 35 kilometara i dubine do 30 metara.

Voda na Marsu je donijela velike stijene izvan Jezera, raspoređujući ih na vrhu delte i drugdje u krateru.

“Orbitalne slike pružile su nam opći uvid u ove epohe u povijesti Jezera, ali detaljno razumijevanje vremenskog slijeda omogućeno je tek temeljitim proučavanjem Perseveranceom,” izjavila je Libby Ives, postdoktorandica u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon u Južnoj Kaliforniji, koji vodi misiju.

Uzorci koje je Perseverance prikupio na Marsu

Uzorci koje je Perseverance prikupio, veličine približno kao kreda za ploču, pohranjeni su u posebnim metalnim cijevima kao dio programa “Povratak uzoraka s Marsa”, suradničkog pothvata NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA). Povratak ovih cijevi na Zemlju omogućio bi znanstvenicima analizu uzoraka pomoću napredne laboratorijske opreme, prevelike za prijenos na Mars.

Pri odabiru uzoraka za prikupljanje, Perseverance prvo koristi alat za abraziju za uklanjanje dijela predviđene stijene, a zatim analizira kemijski sastav stijene koristeći precizne znanstvene instrumente, uključujući Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry (PIXL), razvijen u JPL-u.

Na meti nazvanoj “Bills Bay”, PIXL je otkrio karbonate – minerale koji nastaju u vodenim okruženjima s uvjetima pogodnim za očuvanje organskih molekula. (Organske molekule nastaju i geološkim i biološkim procesima.) Ove stijene također su bile obilne silikom, materijalom iznimno prikladnim za očuvanje organskih molekula, uključujući one povezane s životom.


Instrumenti rovera Perseverance sposobni su detektirati mikroskopske strukture nalik fosilima i kemijske promjene koje bi mogle biti ostavljene od strane drevnih mikroba, ali do sada nisu pronašli dokaze za takvo što,” izjavila je Morgan Cable, zamjenica glavnog istraživača PIXL-a u JPL-u.

Na drugom cilju kojeg je PIXL pregledao, nazvanom “Ouzel Falls”, instrument je detektirao prisutnost željeza povezanog s fosfatom. Fosfat je sastavni dio DNK i staničnih membrana svih poznatih oblika života na Zemlji i dio je molekule koja pomaže stanicama prenositi energiju.

Nakon procjene PIXL-ovih nalaza na svakoj od ovih abrazivnih mrlja, tim je poslao naredbe roveru da prikupi jezgre stijena u blizini: Lefroy Bay prikupljen je pokraj Bills Baya, a Otis Peak na Ouzel Fallsu.

“Imamo idealne uvjete za pronalazak znakova drevnog života tamo gdje nalazimo karbonate i fosfate, koji ukazuju na vodeno, naseljivo okruženje, kao i silikat, koji je izvrstan za očuvanje,” zaključila je Cable.

Misija rovera Perseverance, naravno, još nije završena. Njegova trenutna četvrta znanstvena kampanja usmjerena je na istraživanje ruba kratera Jezero, u blizini ulaza u kanjon gdje je rijeka nekad preplavila dno kratera. Duž ruba uočeni su bogati karbonatni talozi, koji se ističu na orbitalnim slikama poput prstena unutar kade. Ovi pronalasci predstavljeni su 12. prosinca, na jesenskom sastanku Američke geofizičke unije u San Franciscu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.