kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Perseverance je otkrio dokaze o moćnoj drevnoj rijeci na Marsu
Svemir

Perseverance je otkrio dokaze o moćnoj drevnoj rijeci na Marsu

Fotografija površine Marsa koja ukazuje na drevnu rijeku na Marsu
objavljeno

Fotografije koje je snimio NASA-in neustrašivi Perseverance rover predstavljaju zavodljive nagovještaje drevne rijeke na Marsu, vodotoka koji je bio potencijalno živahniji, dublji i brži od bilo kojeg prethodno otkrivenog. Kako sugeriraju fotografije, ova marsovska rijeka mogla je nekad posjedovati živost i dinamičnost dosad neviđenu u geološkom zapisu crvenog planeta. Dokazi izgledaju kao da ocrtavaju sliku marsovske prošlosti u kojoj su vodena tijela bila ne samo prisutna, već su cvjetala vitalnošću koja nadmašuje naše trenutno razumijevanje.

Moćna rijeka na Marsu

Stjenovite formacije na Marsu navode znanstvenike da preispitaju prirodu nekadašnjih vodenih krajolika na planetu. Perseverance, NASA-in rover, snimio je fotografije koje možda otkrivaju tragove drevne, dinamične marsovske rijeke, dublje i brže od bilo koje poznate do sada.

Kronike Jezero kratera

Vjeruje se da je ova rijeka bila dio mreže vodotoka koji su se ulijevali u Jezero krater, kojeg Perseverance istražuje otkako je sletio prije dvije godine na površinu Crvenog Planeta. Razumijevanje ovih vodenih okoliša moglo bi pomoći u potrazi za znakovima drevnog mikrobnog života moguće sačuvanog u marsovskoj stijeni.


Otkrivanje ostataka rijeke na Marsu

Trenutno područje istraživanja rovera Perseverance je lepezasto sedimentno stjenovito oblikovanje visoko 250 metara, koje prikazuje krivulje koje sugeriraju protok vode. Znanstvenici rade na tome da utvrde je li voda tekla u plitkim potocima, slično onome što je rover Curiosity otkrio u Gale krateru, ili je to bio potentniji sustav rijeka.

Moćna marsovska rijeka

Dva nova mozaika, sastavljena iz stotine fotografija Perseveranceovog Mastcam-Z-a, ukazuju na ovo potonje. Oni otkrivaju grubo sedimentne zrnca i oblutke koji ukazuju na rijeku visoke energije, nositeljicu krhotina. “Bilo je zadovoljstvo gledati stijene na drugom planetu i vidjeti procese koji su tako poznati,” rekla je postdoktorandica na NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon, Libby Ives.

Misterij kružne jedinice

Prije nekoliko godina, znanstvenici su primijetili zakrivljene slojevite stijene unutar Jezero kratera, nazvane “kružna jedinica”. Perseverance je sada omogućio bliži pogled na te slojeve. Jedno mjesto, nazvano “Skrinkle Haven”, ima zakrivljene slojeve za koje se vjeruje da su formirani snažnim protokom vode. No, vrsta rijeke koja je stvorila ove ostaje točka rasprave među znanstvenicima.

Oblikovan pejzaž Marsa

Kada se promatraju s tla, slojevi se čine raspoređeni u valovite redove preko pejzaža. Mogli bi biti ostatci mijenjajućih se obala rijeke ili sprudova formiranih u rijeci. Tijekom vremena, vjerojatno su se ove nakupine sedimenta pretvorile u stijene i vjetar ih je izbrusio do njihove trenutne veličine.

Rijeke na Marsu: Priča o dva mjesta

Drugi mozaik otkriva drugi dio kružne jedinice nazvan “Pinestand”, izolirani brijeg sa sedimentnim slojevima koji se zakrivljuju prema nebu. Znanstvenici vjeruju da je i ovu formaciju mogla stvoriti moćna rijeka, iako ispituju i druge teorije.


Radar za slikanje prošlosti Marsa

Tim nastavlja analizirati fotografije i koristiti RIMFAX, radar za prodiranje kroz tlo na Perseveranceu, kako bi otkrio više o vodenoj prošlosti Marsa. “Razmišljamo o rijekama na drugačijoj skali nego prije”, rekla je zamjenica znanstvenika projekta Perseverance, Katie Stack Morgan iz JPL-a.

Budućnost istraživanja Marsa

Misija Perseverance rovera ne odnosi se samo na astrobiologiju i potragu za znakovima drevnog mikrobnog života, već i na pripremu za ljudsko istraživanje Marsa. U suradnji s ESA-om, buduće misije imaju za cilj prikupiti zapečaćene uzorke s Marsa i vratiti ih na Zemlju radi temeljite analize. Ovo istraživanje dio je NASA-inog pristupa Mjesec-Mars, koji uključuje Artemis misije na Mjesec kako bi se pripremilo za ljudsko istraživanje Crvenog planeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.