kozmos.hr
Svemir

Curiosity otkrio tragove promjene Marsove klime

autor
objavljeno

Rover Curiosity nastavlja svoj uspon na ‘Mount Sharp’, a najnovije slike otkrivaju minerale koji nastaju u sve sušim uvjetima kako se rover penje.

‘Znatiželjan’ Marsov rover

Dugotrajna NASA-ina misija Curiosity – koja će ovog kolovoza proslaviti svoju desetu (zemaljsku) godišnjicu na Crvenom planetu – nastavlja se kretati uz obronkeplanine Sharp (Aeolis Mons ili Mount Sharp) kako bi pratila promjenu Marsove klime tijekom eona.

U otprilike posljednjih godinu dana svog uspona Curiosity je primijetio kako glina bogata vodom ustupa mjesto prijelaznoj zoni ispunjenoj slanim sulfatom. Znanstvenici iz NASA-e trenutačno vjeruju da te značajke označavaju mjesta na kojima su potoci presušili te ustupili prostor pješčanim dinama. To znači da jezerske naslage koje su bile učestale na nižim padinama postaju sve rjeđe kako se Curiosity penje više na planini – „Umjesto toga vidimo mnogo dokaza o sušoj klimi, poput suhih dina oko kojih su povremeno tekli potoci,“ rekao je Ashwin Vasavada, Curiosityjev projektni znanstvenik u JPL-u.


Dokazi suše klime

Prije svega Curiosity je uočio više sulfata. No i geološka obilježja zaokupljaju pažnju znanstvenika. Naime, na snimkama rovera mogu se uočiti sedimenti koji su vjerojatno nastali taloženjem u hrpe ‘ljuskavih slojeva.’ Iz NASA-e su objasnili da regija koju rover istražuje ima složenu vlažno-suhu povijest te su sedimenti djelomično ‘suhog’ podrijetla, a pojedine zone sedimenta vjerojatno su nastale pod utjecajem vode.

Curiosity je 2. svibnja 2022. godine u sklopu dužeg istraživanja proučavanja vlažnih uvjeta drevnog Marsa proučio regiju koja sadrži sulfate (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).
Curiosity je 2. svibnja 2022. godine u sklopu dužeg istraživanja proučavanja vlažnih uvjeta drevnog Marsa proučio regiju koja sadrži sulfate (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).

„Priču čini bogatijom, ali i još kompliciranijom, spoznaja da je postojalo više razdoblja u kojima su podzemne vode opadale i tekle, ostavljajući znanstvenicima ‘zbrkane’ dijelove slagalice koje je teško staviti u točnu vremensku liniju“, rekli su iz NASA-e u priopćenju.

Rover Curiosity snimio je 2. lipnja 2022. godine ove slojevite, ljuskave stijene za koje se vjeruje da su se formirale u drevnom koritu potoka ili u manjem jezeru (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).
Rover Curiosity snimio je 2. lipnja 2022. godine ove slojevite, ljuskave stijene za koje se vjeruje da su se formirale u drevnom koritu potoka ili u manjem jezeru (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).

Manji problemi s roverom

Curiosity je također imao kratak incident tijekom rada 7. lipnja nakon neočekivanog skoka temperature na kontrolnoj kutiji instrumenta zbog čega je privremeno ušao u ‘siguran način rada’ (eng. safe-mode). Na sreću rover je izašao iz sigurnog načina rada dva zemaljska dana kasnije, a članovi tima još uvijek istražuju uzrok problema.

„Sumnjaju da je siguran način rada aktiviran nakon što je temperaturni senzor dao netočno mjerenje te nema znakova da će to značajno utjecati na rad rovera jer rezervni temperaturni senzori mogu osigurati da elektronika unutar tijela rovera ne postane prevruća“, zaključili su iz NASA-e.

Ipak, dio problema i dalje ostaje. Naime, roverovi aluminijski kotači pokazuju znakove istrošenosti. Prilikom rutinske provjere stanja kotača, tim je otkrio da je lijevi srednji kotač oštetio jedan od svojih segmenata/karike gusjenica (tj. cik-cak uzorka na površini svojih kotača). Riječ je o kotaču koji je već imao četiri problematične karike, što znači da je pet od 19 dijelova gusjenice oštećeno.

Kotači NASA-inog rovera Curiosity akumulirali su određena oštećenja tijekom godina na Crvenom planetu. Slika snimljena 27. siječnja 2022. godine (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).
Kotači NASA-inog rovera Curiosity akumulirali su određena oštećenja tijekom godina na Crvenom planetu. Slika snimljena 27. siječnja 2022. godine (©NASA/JPL-Caltech/MSSS).

Prethodno oštećenje kotača nedavno je privuklo pažnju jer se čini da je dio metalne ‘kože’ između karika kotača ispao ostavljajući prazninu. Na sreću iz NASA-e su obavijestili da „testiranjem na terenu dokazali smo da možemo sigurno voziti i na ‘felgama’ kotača [tj. ako se ‘vanjski dio’ kotača nastavi raspadati rover se može nastaviti kretati oslanjajući se na ‘unutarnji’ dio]. Ako ikada dosegnemo točku da je jedan kotač izgubio većinu svojih karika mogli bismo odbacili preostale. No, trenutno se čini da nećemo morati poduzimati takve mjere – kotači se dobro drže te će nastaviti dobro služiti tijekom nastavka uspona.“


Curiosity promijenio rutu zbog oštrih stijena

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Andrew Good, Karen Fox, Alana Johnson (22. lipnja 2022.), „NASA’s Curiosity Captures Stunning Views of a Changing Mars Landscape,“ space.com (pristup 26. lipnja 2022).

Elizabeth Howell (25. lipnja 2022.), „Stunning Mars photos by the Curiosity rover show ancient climate shift,“ (pristup 26. lipnja 2022).

Mike Wall (8. veljače 2022.), „Rugged Mars has taken big bites out of the Curiosity rover’s wheels (photos),“ space.com (pristup 26. lipnja 2022).

Anonymus (21. ožujka 2017.), „Break in Raised Tread on Curiosity Wheel,“ mars.nasa.gov (pristup 26. lipnja 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.